-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienas iš 7 naujųjų pasaulio stebuklų – jau greitai lietuviams lengvai pasiekiamas

„Jordanijoje pamatyti yra be galo daug ką, čia labai saugu, bet nėra pigu“, – taip šalį, kurią jau šešerius metus vadina namais, apibūdina jos sostinėje Amane gyvenanti lietuvė Gabrielė Dokšaitė-Čekuolė.
Petra
Petra / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Kelionės

Oro linijos „Ryanair“ praėjusią savaitę paskelbė, kad nuo rudens pradės skraidinti į Jordanijos sostinę. Tarp 14 miestų, iš kur į jį kils lėktuvai, yra ir Vilnius. Lietuvė įsitikinusi, kad tokia proga pasinaudoti tikrai verta. „Tai labai graži, keliavimo prasme itin turtinga ir kompaktiška šalis“, – 15min patikino ji.

Gabrielė Dokšaitė-Čekuolė su šeima Jordanijoje
Gabrielė Dokšaitė-Čekuolė su šeima Jordanijoje

Ar ten saugu?

Arabų šalys ypač vilioja – savo įstabia gamta ir išskirtine architektūra – o pastaraisiais metais jas pasiekti darosi vis lengviau. Tačiau pagrindinis klausimas dažnu atveju vis tiek išlieka – ar saugu keliauti šalyje X?

Dėl Jordanijos neturėkite abejonių – ši šalis vadinama saugumo užutėkiu neramiame regione. Lietuvos Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja nevykti į kai kurias šalies dalis ir įspėja, kad neramumai susiję „su bendra saugumo padėtimi regione“.

Kad pavojai netoli – faktas, nes šiaurinės Jordanijos kaimynės yra Irakas, Sirija ir Palestinos teritorija. „Nuo mano namų iki realaus karo tiesiogine to žodžio prasme – vos valanda kelio automobiliu“, – 15min sakė G.Dokšaitė-Čekuolė.

Tačiau neramumai iš jų į Jordaniją neplinta. Po to, kai 2005 m. buvo surengti sprogdinimai trijuose sostinės viešbučiuose, per kuriuos žuvo 60 žmonių, šalis deda milžiniškas pastangas, kad užtikrintų saugumą. Jos ir duoda vaisių – nuo to laiko neįvyko jokių didesnių sėkmingų teroro aktų. Šiuo atžvilgiu pavojingiau net Vakarų valstybėse.

VIDEO: 5 įspūdingiausios Jordanijos vietos, kurias privalu pamatyti

Šalyje yra saugu kalbant ne tik apie teroro aktus. „Nusikalstamumas čia toks minimalus, kad aš jo visai nejaučiu, – pasakojo G.Dokšaitė-Čekuolė, kuri nejaučia baimės net savo rankinę ar telefoną palikti automobilyje. – Lietuvoje išdaužtų langą, o čia nėra to primityvaus chuliganizmo. Jordanija yra tikrai labai saugi šalis.“

To priežastis glūdi gyventojų mentalitete – jordaniečiams yra labai svarbus orumas ir pagarba. „Vogti yra negražu – tai nevogi, nes gerbi save“, – apie šalies gyventojų mąstyseną pasakojo lietuvė. Dėl to tavęs ir turguje neapgaudinės.

Vienas dalykas, kurio nepadarius geriau nevažiuoti

Jeigu G.Dokšaitė-Čekuolė galėtų duoti tik vieną patarimą į Jordaniją vykstantiems tautiečiams, jis būtų – „nusiimkite savo stereotipų akinius ir palikite juos namie“.

Čia jūsų neapgaudinės, už kiekvieną paslaugą neprašinės pinigų kaip Maroke, moterims nelieps užsidengti plaukų ar prisidengti kojų. „Jordanijoje krikščionys ir musulmonai puikiai gyvena vieni šalia kitų jau šimtmečiais. Niekas į tave skersai nežiūrės“, – aiškino lietuvė.

Žinoma, jeigu viešoje vietoje keiksitės, įžeidinėsit kitus ar islamą, velsitės į aršias diskusijas apie Izraelį ir Palestiną – draugiškumo nesitikėkite. Kaip ir tikrai atkreips dėmesį į moterį, kuri konservatyvesnėse vietovėse vaikščios su mini sijonu. „Niekas tavęs nelies, akmenims nemėtys ir ant tavęs nespjaudys, bet jeigu nori taip atkreipti dėmesį į save, tai atkreipsi“, – sakė ji.

123rf.com nuotr./Wadi Rum
123rf.com nuotr./Wadi Rum

Lietuvius gali nustebinti ir tai, kad vyrai čia, kaip ir dalyje kitų arabų šalių, kartais vaikšto susikibę. „Čia kultūrinis dalykas“, – aiškino G.Dokšaitė-Čekuolė. Arabų pasaulyje taip išreiškiama draugystė, pagarba vienas kitams, solidarumas – be jokių seksualinių ar romantiškų poteksčių.

Ką pamatyti Jordanijoje?

Jordanija – tai svilinančių dykumų šalis, kurioje gali ir pasnigti. Vasarą esant dykumoje bus nepakeliamai karšta, bet žiemos naktį temperatūra gali nukristi ir žemiau 0. „Jordanijoje reikia važiuoti į gamtą ir mėgautis kontrastais. Žalia spalva, karameliniai nugludinti kalnai, karštieji kriokliai“, – vardijo G.Dokšaitė-Čekuolė.

Jordanijai lietuvė siūlo skirti bent savaitę, nes šalis itin turtinga keliavimo prasme. Šalį pažinti galima įvairiais pjūviais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./ Petra
AFP/„Scanpix“ nuotr./ Petra

Pavyzdžiui, nerti į senovę – pamatyti nuostabiąją „Raudonąją dykumų rožę“, senąją nabatėjų sostinę Petrą, kuri išrinkta vienu iš 7 naujųjų pasaulio stebuklų, aplankyti dykumų ir kryžiuočių pilis, pamatyti Bizantijos laikų mozaikas Madaboje, bene geriausiai pasaulyje išsilaikiusį romėnų paveldą Džerašo ar Um Kaiso miestuose. „Kadangi gyventojai buvo beduinai, keliautojai, jie neištampė to palikimo po akmenį“, – 15min aiškino G.Dokšaitė-Čekuolė.

Galima sekti Biblijos pėdsakais. Nuvykti į Loto olą, kurioje, pasak Biblijos, po Sodomos sugriovimo glaudėsi Lotas su dukterimis, pamatyti ir druskos stulpą, kuriuo esą virto Loto žmona. Jordanijoje yra ir Jėzaus krikšto vieta, ir Nebo kalnas, nuo kurio Mozė pamatė Pažadėtąją žemę.

123rf.com nuotr./Vaizdas nuo Nebo kalno
123rf.com nuotr./Vaizdas nuo Nebo kalno

Važiuoti čia galima ir dėl medicininio turizmo – pasimėgauti Negyvosios jūros suteikiama nauda, pajusti, kas tai yra karštieji kriokliai.

Tačiau svarbiausia – pamatykite Jordanijos gamtą. Vadi Rumo dykumą, kuri vadinama Mėnulio slėniu, ir kurioje ant uolų išlikę pirmykščių žmonių piešiniai. Čia galima ir susipažinti su beduinais, pernakvoti pas juos po žvaigždėtu dangumi. Jeigu mėgstate nardymą – pasak lietuvės, Raudonoji jūra Akaboje niekuo nenusileidžia Šarm aš Šeichui. Milžinišką įspūdį paliks žygiai po kalnus, slėnius ir tarpeklius.

123rf.com nuotr./Wadi Mujib
123rf.com nuotr./Wadi Mujib

Kada važiuoti?

Jeigu į Jordaniją vykstate visų pirma dėl žygių po gamtą, tuomet reikia rinktis vasarą. Jie vyksta tik nuo balandžio iki spalio, nes kitu atveju tarpekliai ir slėniai tampa pavojingi – ten gali kilti staigūs potvyniai.

Tačiau vasara nėra palanki kitų lankytinų vietų apžiūrėjimui. „Vasarą Petroje tu iškepsi, nebus jokio malonumo“, – tikino G.Dokšaitė-Čekuolė.

Ji pataria, kad kelionę į Jordaniją geriausia planuoti spalio–balandžio mėnesiais, kai oro temperatūra yra priimtinesnė. „Tik atsiminkite, kad jeigu vykstate čia žiemą, karšta nebus. Net namai Jordanijoje yra šildomi, taip pat ne kasmet, bet būna ir sniego“, – pasakojo ji.

123rf.com nuotr./Wadi Rum
123rf.com nuotr./Wadi Rum

Patarimai keliaujantiems:

  • „Jordanija nėra pigi šalis“, – sakė šešerius metus ten gyvenanti lietuvė. Vakarienė dviem čia gali kainuoti apie 50 eurų ar daugiau, alus restorane – ir 10 eurų. Tačiau jordaniečių virtuvė labai turtinga ir skani, tad už kokybę reikia ir susimokėti.
  • Viešasis transportas į pagrindines lankytinas vietas labai gerai išvystytas. Jeigu norite keliauti toliau ir plačiau – verta nuomotis automobilį. Vairuotojams eismo chaoso čia baimintis nereikia.
  • Jordanijoje veikia ir „AirBnb“, ir „Uber“, ir pastarojo atitikmuo „Careem“.
  • Verta įsigyti „Jordan pass“ – https://www.jordanpass.jo/ . Tai turistams skirtas paketas, kurį įsigiję gaunate ir vizą, ir daug bilietų į lankytinus objektus – taip galima daug sutaupyti.
  • Geriausios lauktuvės iš Jordanijos – alyvuogių aliejus ir muilas, Negyvosios jūros kosmetika, prieskoniai. O jeigu norite maloniai nustebinti pačius jordaniečius – jiems vežkite medaus.
  • Anglų kalba susikalbėti miestuose ir lankytinose vietose nebus problemų, ir jaunimas ja šneka pakankamai laisvai.
123rf.com nuotr./Džerašas
123rf.com nuotr./Džerašas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius