-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pagrindinis Turkijos kurortas kalba apie naują mokestį turistams iš užsienio

Antalijos valdžia svarsto kurorte įvesti turistų mokestį. Anot Antalijos mero, tokia rinkliava gali būti įvesta kaip ir kitose populiariose kelionių kryptyse. Atorus.ru rašo, kiek jis galėtų siekti ir kada jo galima tikėtis.
Antalija, Turkija
Antalija, Turkija / 123rf.com nuotr.

Turkijos spauda cituoja Antalijos merą Muhittiną Boceką, kuris teigė, kad nors per metus miestas sulaukia 14–15 mln. turistų, Antalija neturi pakankamai lėšų infrastruktūrai. Dėl to M.Bocekas, atsižvelgdamas į keliautojų srautų augimą ir pasaulinę praktiką, siūlo Antalijoje įvesti turistų mokestį.

Pasak jo, Antalija sutraukia 68 proc. visų į šalį atvykstančių turistų, todėl gali tapti pirmuoju miestu šalyje, išbandančiu tokią praktiką. Tam, kad mokestis būtų įvestas, sprendimą turi priimti Turkijos Turizmo ministerija.

Kiek tai atneštų pajamų miestui

Antalija jau apskaičiavo, kiek pinigų miestas galėtų surinkti. Miesto turizmo tarybos pirmininkas Recepas Yavuzas teigia, kad iš šio mokesčio Antalija per metus gautų 150–200 mln. eurų. Jo teigimu, 2,5 Antalijoje gyvenančių žmonių vasarą per turistus sulaukia daug iššūkių – atsiranda problemų su šiukšlėmis, santechnika, spūstimis ir pan. Dėl to miestas infrastruktūrai turi skirti daugiau lėšų iš savo biudžeto. Su panašiomis problemomis susiduria ir daug turistų pritraukiantys miestai Europoje, ir dažnas jų yra įvedęs turistų (pagalvės) arba aplinkosaugos mokestį.

R.Yavuzo teigimu, nerimauti dėl turistų reakcijos į naują mokestį neverta, nes keliautojai čia atvyksta ne dėl to, kad Turkijoje, priešingai nei Ispanijoje ar Graikijoje, nėra tokios rinkliavos. Poilsiautojai, anot jo, čia atvyksta, nes šalis siūlo puikios kokybės produktą už patrauklią kainą.

Ekspertai Antalijai siūlo įvesti 1,5 Eur mokestį turistui už vieną naktį. Jo mokėti nereikėtų tik vaikams. R.Yavuzas aiškina, kad iš 13 mln. turistų, kurie atvyksta į Antaliją, beveik visi renkasi viešbučius. Maždaug trečdalis keliautojų yra vaikai, tad mokestį turėtų mokėti apie 8,5 mln. turistų per metus. Taip miestas galėtų surinkti papildomų 150–200 mln. Eur per metus.

Ar verta nerimauti?

Atorus.ru kalbinti ekspertai atkreipia dėmesį, kad apie mokestį kalba tik meras – dar reikia palaukti Antalijos provincijos gubernatoriaus nuomonės. Jie tokį norą įvesti mokestį vadina skubotu ir pabrėžia, kad jį svarstyti reikėtų atsargiai – kad ir taip jau kylant kainoms Turkijoje nebūtų atbaidyti turistai.

Apie tokią rinkliavą Antalijoje jau yra anksčiau kalbėta, tik būdavo minimos 0,5–1 JAV dolerio sumos. Didesnė suma gali būti siejama su „Turkijos turizmo populiarinimo fondo“ įkūrimu, į kurį kiekvienas viešbutis privalomai turi skirti lėšų. Tad Atorus.ru svarsto, kad kalbos apie mokestį gali būti viešbučių savininkų lobizmo rezultatas. Gali būti, kad jie finansinę naštą nori perkelti ant turistų pečių.

Atorus.ru kalbinti ekspertai teigia, kad kol kas jaudintis keliautojams tikrai nereikėtų – mokesčio šiemet tikrai nebus. Kaip bus ateityje, priklausys ir nuo 2019 m. sezono rezultatų, ir nuo to, kaip seksis su išankstiniais pardavimais 2020 m. sezonui. Jeigu išankstiniai užsakymai nebus labai džiuginantys, kalbos apie mokestį gali nutilti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius