Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 22 /2018 11 23

„Small Planet Airlines“ sumokėjo 820 tūkst. eurų skolą už Vilniuje sulaikytą lėktuvą

Lietuvos oro uostai antradienį kreipėsi į Civilinės aviacijos administraciją (CAA) su prašymu sulaikyti „Small Planet Airlines“ lėktuvus dėl susidariusių skolų. Vienas prašymas buvo patenkintas – vienas orlaivis buvo sulaikytas. Ketvirtadienį avialinijos sumokėjo daugiau nei 800 tūkst. eurų skolos ir tikisi, kad lėktuvui netrukus bus panaikintas draudimas.
„Small Planet“ atstovai aprodė įmonės lėktuvą
„Small Planet“ atstovai aprodė įmonės lėktuvą / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Bendrovės skola siekia 726 tūkstančius eurų, todėl kreipėmės į Civilinės aviacijos administraciją imtis teisėtų priemonių – sulaikyti kompanijos lėktuvus, kol nebus padengta skola valstybei“, – 15min teigė Lietuvos oro uostų Komunikacijos skyriaus vadovas Marius Zelenius.

Sulaikytas neskraidantis lėktuvas

Civilinės aviacijos administracijos direktorius Joris Gintvilas 15min informavo, kad šią savaitę buvo sulaikytas vienas orlaivis. „Vienas prašymas buvo patenkintas – nuo lapkričio 20 d. 17.45 val. vienas iš SPA lėktuvų yra sulaikytas oro uoste“, – teigė J.Gintvilas.

Jis nevykdo operacinės veiklos, šiuo metu neskraido, tad keleiviai to nepajus, patikino jis.

Prašymų buvo gauta ir dėl daugiau lėktuvų sulaikymo, tačiau CAA kol kas jų neketina patenkinti. „Situaciją vertiname realiai – vertiname skolos dydį, atsižvelgiam į tai, kad kai kuriais lėktuvais kasdien yra vežami keleiviai. Sprendimą priėmėme laikydamiesi proporcingumo principo – tai yra sulaikėm orlaivį, kuris nepadarytų didelės žalos susisiekimui ir nenukentėtų keleiviai. Už tą orlaivį ir yra susiformavusios skolos – būtent už jį nesumokėta“, – aiškino J.Gintvilas.

CAA direktoriaus teigimu, jeigu Lietuvos oro uostas tikslins savo prašymus, tuomet bus jie svarstomi iš naujo. „Tikrai jokių skubotų sprendimų nepriiminėsime. Manome, kad pritaikyta priemonė – sulaikytas vienas orlaivis – yra proporcinga ir efektyvi“, – teigė J.Gintvilas.

Jis pridūrė, kad CAA žiniomis, rizikų dėl sugadintų keleivių atostogų jis neįžvelgia – net jeigu ir iškiltų problemų su SPA, kelionių organizatoriai turi parengę alternatyvas ir poilsiautojus nuskraidintų į tikslą kitų avialinijų orlaiviais.

Su sunkumais atsiskaityti susidurianti „Small Planet Airlines“ skraidina „Tez Tour“ ir „Novaturo“ klientus užsakomaisiais skrydžiais.

SPA sumokėjo skolą

„Small Planet Airlines“ rinkodaros vadovas Simonas Bartkus komentare 15min taip pat pabrėžia, kad sulaikytas orlaivis nėra reikalingas šiuo metu suplanuotam skrydžių tvarkaraščiui vykdyti. Jis yra vienas iš 8 bendrovės turimų orlaivių, ir šiuo metu yra laikomas Vilniaus oro uoste.

„Bendrovė vertina, jog orlaivio sulaikymas yra perteklinė priemonė ir tikisi, jog ji bus nedelsiant panaikinta, nors tai ir netrikdo suplanuotų bendrovės skrydžių“, – teigė S.Bartkus.

UAB „Small Planet Airlines“ spalio 23 dieną viešai pranešė apie pradėtą restruktūrizavimo procesą. Bendrovė yra pateikusi kreipimąsi teismui, kurį teismas yra priėmęs, tačiau sprendimas dėl restruktūrizavimo bylos iškėlimo dar nėra priimtas, aiškino S.Bartkus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Bartkus
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Simonas Bartkus

„Nuo tada, kai „Small Planet Airlines“ pranešė apie pradėtą restruktūrizacijos procesą, aviakompanija atsiskaito su Vilniaus oro uostu iš anksto už einamąsias ir būsimai suteiktas paslaugas“, – teigė bendrovės atstovas.

Trečiadienio popietę S.Bartkus informavo, kad bendrovė Vilniaus oro uostui sumokėjo 820 620,29 Eur ir "atsiskaitė už anksčiau suteiktas paslaugas pagal VĮ „Lietuvos oro uostų“ išrašytas sąskaitas, kadangi Vilniaus oro uosto teikiamos paslaugos, infrastruktūra ir įrenginiai yra svarbūs tolimesne veiklai".

Oro linijos tikisi, kad dar trečiadienį ir bus panaikintas draudimas vienam iš „Small Planet Airlines" orlaivių išskristi iš Vilniaus tarptautinio oro uosto.

S.Bartkus patikino, kad visi „Small Planet Airlines“ skrydžiai yra vykdomi pagal numatytą tvarkaraštį.

Kelionių organizatoriai yra pasiruošę

Poilsiautojus į keliones „Small Planet Airlines“ lėktuvais skraidinantis kelionių organizatorius „Tez Tour“ ramina, kad yra pasiruošęs bet kokiam scenarijui.

„Turime susitarimą su alternatyviais vežėjais, kurie yra visiškai pasiruošę vykdyti skrydžius. Avia kompanijos disponuoja visais būtinais leidimais, orlaiviais bei įgulomis, tad bet kuriuo momentu gali vykdyti iš anksto suplanuotą skrydžių programą“, – 15min sakė „Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Small Planet Airlines“ lėktuvas
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Small Planet Airlines“ lėktuvas

„Keliautojai gali būti ramūs – visi sutartiniai įsipareigojimai bus vykdomi“, – patikino ji.

Tą pati tvirtina ir „Novaturas“. „Jau anksčiau buvome numatę planą „B“, jeigu skrydžių bendrovė nebūtų pajėgi vykdyti sutartyje nurodytų įsipareigojimų, - komentare 15min teigė Dovilė Zapkutė, rinkodaros ir viešųjų ryšių projektų vadovė. - Laukia ne tik paruošti lėktuvai, bet ir įgulos. Po griežto kompetentingų institucijų šios situacijos vertinimo, laukiame greitų sprendimų oro vežėjo „Small Planet Airlines“ atžvilgiu. Būsime pasirengę reaguoti nedelsiant“.

Anksčiau jau rašyta, kad Vokietijoje ir Lenkijoje aviacijos bendrovė yra restruktūrizuojama, atleidžiami darbuotojai. Dalį darbuotojų „Small Planet Airlines“ atleido ir Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius