-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rudens atostogos Italijos saloje patiks ir tinginiaujantiems, ir smalsiems

Smaragdinė jūra, platūs smėlio paplūdimiai ir kas kartą iš nuostabos priverčianti aiktelėti gamta – rodos, viskas, ko reikia poilsį ir pažinimą garantuojančioms artėjančio rudens atostogoms. O jei šį atostogų modelį nuspręstumėte išbandyti, pavyzdžiui, Italijai priklausančioje Sardinijoje, pakeliauti po salą ekskursijomis ar pačių išsinuomotu automobiliu – tiesiog privaloma. Mat dauguma viešbučių kompleksų išsidėsto tiesiai ant jūros kranto, o dieviško grožio sala prašyte prašosi po ją pasivažinėti.
Sardinija, Italija
Sardinija, Italija / 123RF.com nuotr.

Tikrasis salos grožis atsiskleidžia keliaujant

Pastaraisiais metais poilsiautojai iš Lietuvos vis dažniau „atranda“ vieną didžiausių (antrą pagal dydį po Sicilijos) Viduržemio jūros salą Sardiniją. Maždaug 300 saulėtų dienų per metus žadanti sala pažinimą mėgstančius tautiečius traukia ne tik geru oru, išpuoselėtais paplūdimiais, bet ir vaizdingu kraštovaizdžiu bei lankytinų vietų gausa. O vienas geriausių būdų pažinti rožinių flamingų, olose gyvenančių trolių ar miegančių milžinų sala pramintą Sardiniją – vykstant į kelionių organizatorių siūlomas ekskursijas ar keliaujant išsinuomotu automobiliu.

123RF.com nuotr./Sardinija, Italija
123RF.com nuotr./Sardinija, Italija

„Poilsiautojus skraidiname į Sardinijos Pietuose įsikūrusią sostinę Kaljarį, o pastarajame ir šalia jo esančiuose pajūrio miesteliuose yra vieni populiariausių kurortų (Pula, Kija, Kosta Rei, Vilasimius ir kt.). Didžioji dalis mūsų siūlomų kokybiškų viešbučių išsidėsto tiesiai ant jūros kranto ir yra nutolę tiek nuo pačios salos, tiek nuo miestelių centro. Tuo tarpu jei norisi pažinti salą iš arčiau, vien leisdami laiką paplūdimyje ir apie viešbutį esančioje teritorijoje, nedaug ką tepamatysite“, – kalbėjo Edita Liumparaitė, tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ produkto vadybininkė.

Į Sardiniją palankiausia keliauti rudeniop – nuo rugpjūčio pabaigos iki spalio pradžios, kuomet oras nebe toks karštas ir idealiai tinka aktyvesniam pažinimui, o jūros vanduo maloniam poilsiui paplūdimyje – pakankamai įšilęs.

123RF.com nuotr./Sardinija, Italija
123RF.com nuotr./Sardinija, Italija

Paskutinės minutės taisyklė transportui negalioja

Pasiryžusiesiems leistis į savarankišką pažintį su Italijos sala automobilio nuoma rekomenduojama pasirūpinti iš anksto – taip ne tik užsitikrinsite gausesnį asmeninius poreikius atitinkančių automobilių asortimentą, bet ir sutaupysite papildomų išlaidų.

„Nuomos kainos Sardinijoje gerokai palankesnės nuomojantis automobilį internetu iš anksto ir atsiimant jį vos tik atvykus oro uoste, o ne paskutinę minutę kur nors mieste esančiame nuomos punkte. Priklausomai nuo pasirinkto modelio, greičio pavarų dėžės tipo ir draudimo, ekonominės klasės automobilio nuoma savaitei vidutiniškai gali atsieiti apie 300 Eur. Pavyzdžiui, pasirinkus automobilį su mechanine pavarų dėže – pastarojo nuoma parai kainuoja vidutiniškai 40 Eur, o su automatine gali siekti gerokai daugiau“, – pasakojo E. Liumparaitė.

123RF.com nuotr./Sardinija, Italija
123RF.com nuotr./Sardinija, Italija

Baimintis intensyvaus itališko eismo Sardinijoje nereikėtų, palyginti didelė 24 090 km² sala laikoma vienu mažiausiai ir rečiausiai apgyvendintų Italijos regionų, tad ir automobilių joje nėra itin daug. Kiek intensyvesnis eismas galimas salos pakrantėse, kur susitelkę didesni miestai, o centrinėje Salos dalyje vyrauja kaimų gyvenvietės.

123RF.com nuotr./Sardinija, Italija
123RF.com nuotr./Sardinija, Italija

„Saloje infrastruktūra išplėtota gerai, keliai tvarkingi. Vis tik nuomojantis automobilį geriausia pasirūpinti ir pilnu Full Kasko draudimu. Sardinijai būdingas kalvotas kraštovaizdis, tad važiuodami skardingais šlaitais, vingiuotais kalnų keliukais arba statydami automobilį siaurose itališkose gatvelėse būsite ramūs, kad ir už menkiausią įbrėžimą neteks pakloti didžiulės pinigų sumos“, – patarė „Tez Tour“ atstovė.

123RF.com nuotr./Sardinija, Italija
123RF.com nuotr./Sardinija, Italija

Tuo tarpu mėgstantiesiems aktyvų poilsį be rūpesčių, kuomet nereikia sukti galvos, kur pasistatyti automobilį, ir klaidžioti su žemėlapiu priešakyje, parankiausia rinktis kelionių organizatorių siūlomus ekskursijų po Sardiniją maršrutus.

Sardinijos sostinės istorija senesnė nei Romos

Apie turtingą Sardinijos praeitį geriausiai papasakos vingiuotos, į kalną kylančios Kaljario senamiesčio gatvelės, o užkopus į patį viršų pasveikins Šv. Mykolo pilis ir Bizantijos laikų bažnyčia, prieš akis atsivers kvapą gniaužianti salos panorama.

123RF.com nuotr./Sardinija, Italija
123RF.com nuotr./Sardinija, Italija

„Ant kavos iškilusi salos sostinė yra senesnė už pačią Romą, tad besilankantiesiems joje tiesiog privalu aplankyti Tuvixeddu kapavietę, arbą išvertus į lietuvių kalbą „kalną su nedidelėmis skylutėmis“. Ši keleto tūkstančių finikiniečių-kartaginiečių kapavietė, datuojama tarp VI ir III amžiaus pr. Kr., yra viena iš didžiausių istorinių vietų Viduržemio jūros regione. Į labiausiai lankytinų objektų sąrašą Kaljaryje patenka ir 1307 m. pastatytas 38 m aukščio gynybinis bokštas, kurio skiriamasis ženklas – marmurinė dramblio skulptūra. Šis bokštas nuo pat pastatymo atliko ne tik gynybinį vaidmenį, XIX a. jis buvo paverstas į politinių kalinių kalėjimą“, – pasakojo E. Liumparaitė.

123RF.com nuotr./Sardinija, Italija
123RF.com nuotr./Sardinija, Italija

Tuo tarpu Kaljario kaimynystėje, kiek toliau nuo Pulos miestelio yra išlikusi archeologinė vietovė Nora – seniausio Sardinijos miestelio griuvėsiai. Ši prieš 3000 m. įkurta gyvenvietė saugo prisiminimus apie pirmuosius gyventojus finikiečius, o išlikę istoriniai statiniai mena Romos laikus: verta aplankyti romėnų termas, teatrą, vilas. Finikiečių pėdsakų ir Senovės Romos palikimo ne ką mažiau rasite ir Vilasimiuje bei jo apylinkėse.

123RF.com nuotr./Sardinija, Italija
123RF.com nuotr./Sardinija, Italija

Sacharos dykuma Italijoje?

Išskirtinės gamtos mėgėjai it atvirukus primenančių nuotraukų galės parsivežti iš salos pietvakariuose įsikūrusios Kijos, kur vyrauja itin ramios, vienišos auksinio smėlio kopos. Vien jau ko vertas kelias, vedantis į šį miestą, kur sulig kiekvienu posūkiu atsiskleidžia vis nuostabesnių gamtos vaizdų.

123RF.com nuotr./Sardinija, Italija
123RF.com nuotr./Sardinija, Italija

„O štai netoliese esanti, tik pėsčiomis pasiekiama įlanka – tikras atradimas jėgos aitvarų ir banglenčių sporto mėgėjams bei povandeninio pasaulio tyrinėtojams. Pirmiesiems čia pučia visad palankus vėjas, kiti panirę į skaidrios jūros gelmes gali grožėtis net septyniais 25 m gylyje stūksančiais rifais“, – sakė „Tez Tour“ produkto vadybininkė.

Tuo tarpu nutolę kiek labiau į salos Šiaurėje įsikūrusią Narboliją pasijusite tarsi dykumoje. Mat plačiai „išsibarstęs“ aukso spalvos smėlis labiau primena Afrikos Sacharą nei Italijos kurortą, o mokslininkai mano, jog būtent Narbolijoje būta paskutiniosios Europoje dykumos. Vykdami link Algero turėsite progą išvysti ir garsiuosius neįprastos kūgio formos statinius iš didžiulių akmens luitų – Sardinijos milžinų nuragus.

123RF.com nuotr./Sardinija, nuragai
123RF.com nuotr./Sardinija, nuragai

„Keliaujant po salą labai svarbu ne tik pamatyti, bet ir ragauti! O nepažintų Sardinijos skonių sąraše: tradicinis, visame pasaulyje žinomas sūris Pecorino Sardo, itin plona ir traški sardų duonelė Carta di Musica, iš manų kruopų ir vandens gaminami maži apvalūs makaronai – Fregola bei ekstremalių pojūčių mėgėjams puikiai tiksiantis sardinietiškas sūris su musių lervomis Cazu Marzu. O štai namiškius galėsite pradžiuginti iš Sardinijos parsivežtu garsiuoju mirtų likeriu Mirto di Sardegna ir sūdytais džiovintais kefalių ikrais Botarga“, – patarė E. Liumparaitė.

123RF.com nuotr./Sardinija, Italija, sūris
123RF.com nuotr./Sardinija, Italija, sūris

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius