Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stulbinančiose nuotraukose – kone sausutėlis Viktorijos krioklys

Žymusis Viktorijos krioklys Afrikos pietuose vadinamas „Dūmais, kurie griaudi“. Tačiau dabar jo garsaus šniokštimo neišgirsite – viena didžiausių sausrų per pastaruosius dešimtmečius krioklį paliko kone sausą.
Viktorijos krioklys Zimbabvėje 2019 m. sausį (viršuje) ir gruodį (apačioje)
Viktorijos krioklys Zimbabvėje 2019 m. sausį (viršuje) ir gruodį (apačioje) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nėra visiškai neįprasta, kad Zambijos ir Zimbabvės pasienyje esančiam kriokliui trūktų vandens. Vandens lygis čia kasmet sumažėja sausuoju metų laiku, kuris trunka rugpjūtį-gruodį. Tačiau šiemet vanduo nuseko iki žemiausio lygio per ketvirtį amžiaus, rašo „The Telegraph“.

Zambijos prezidentas Edgaras Lungu Viktorijos krioklio nusausėjimą susiejo su klimato kaita ir perspėjo, kad vieną dieną jis išvis gali išnykti.

„Tai rimta problema, labai didelė. Stebina, kai žmonės ją menkina ir sako, kad „klimato kaita nėra tikra“. Tikriausiai jie gyvena kitame pasaulyje. Bet šiame pasaulyje, kuriame gyvename mes, Zambijoje, išties stipriai jaučiame klimato kaitos pasekmes. Ir tai daro įtaką visiems“, – sakė jis interviu „Sky News“.

„Sky News“ reporteris, apsilankęs prie vieno žymiausio pasaulio krioklių, teigė, kad vietomis nuo vanduo tik laša.

Šiemet vidutinis vandens lygis prie Viktorijos krioklio buvo beveik 50 proc. žemesnis nei vidurkis, rodo Zimbabvės Aplinkos apsaugos, klimato ir turizmo ministerijos išplatinti duomenys. Tačiau šią savaitę ministerijos atstovas paneigė, kad dar mūsų amžiuje krioklys gali išnykti.

„Neturėjome tiek daug vandens, kiek būdavo pastaruosius kelerius metus, bet jis nėra sausas“, – teigė turizmo tarybos narys Blessing Munyenyiwa.

Sausra, kuri apgulusi pietų Afriką, vadinama didžiausia per 40 metų. Dėl jos kilo pavojus dėl maisto trūkumo. Beveik 8 mln. žmonių Zimbabvėje priklausomi nuo maisto davinių iš Pasaulio maisto programos.

Praėjusį mėnesį buvo atskleista, kad Zimbabvėje mirė daugiau nei 200 dramblių, nes jiems trūko vandens. Reaguodama į tai laukinės gamtos apsaugos agentūra paskelbė planuojanti perkelti daug gyvūnų, tarp jų ir 600 dramblių, į kitas vietas. Šį procesą agentūra apibūdino kaip didžiausia gyvūnų perkėlimą mūsų istorijoje.

Tiesa, kai kurie ir iš kitos pusės pažvelgė į išdžiūvusį Viktorijos krioklį. Prabangus viešbutis „The River Club Zambia“ pasidalijo nuotrauka instagrame su prierašu: „Visiškai nuostabu matyti tarpeklio formą be vandens tekėjimo ir matyti, kas iš tiesų slypi po Viktorijos kriokliu!“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius