Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Svarbi žinia JK lietuviams: paskiepytiems grįžus iš Lietuvos nereikės izoliuotis

Jungtinės Karalystės (JK) vyriausybė paskelbė, jog pilnai nuo koronaviruso pasiskiepijusiems šalies gyventojams, grįžtantiems į Angliją iš „gintarinių“ valstybių, pavyzdžiui, Lietuvos, nuo liepos 19 d. nebereikės saviizoliuotis.
Karštas savaitgalis Jungtinėje Karalystėje
Karštas savaitgalis Jungtinėje Karalystėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pilnai paskiepytais bus laikomi žmonės, kuriems jau praėjo 14 dienų nuo galutinės vakcinos dozės („AstraZeneca“, „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinų atvejais 14 dienų bus skaičiuojama po antrosios skiepų dozės, „Johnson & Johnson“ vakcinos atveju – po pirmosios skiepų dozės).

Tiesa, ir toliau išliks reikalavimas atlikti PCR testus prieš kelionę į Angliją ir jau grįžus.

Taip pat grįžus iš „gintarinių“ šalių karantinuotis nereikės ir vaikams (jaunesniems nei 18 metų asmenims).

Liepos 19 d. Anglijoje ketinama panaikinti galiojančius karantino apribojimus, įskaitant ir rekomendacijas nevykti į „gintarines“ šalis. Tačiau Transporto ministras Grantas Shappsas įspėjo keleivius, jog „gintarinių“ šalių statusas gali būti bet kada peržiūrėtas, priskiriant jas prie „raudonųjų“ valstybių, jei jose padidėtų sergamumas koronavirusu. Grįžimas iš „raudonųjų“ valstybių jau reiškia privalomą saviizoliaciją viešbučiuose, už kuriuos reikia susimokėti.

Priminsime, kad gegužės 17 d. JK suskirstė šalis pagal šviesoforo spalvas į „žalias“, „gintarines“ ir „raudonas“, įvertinus jų sergamumo koronavirusu lygį ir užsikrėtimo grėsmę. Šalių priskyrimas vienai ar kitai spalvai yra peržiūrimas kas tris savaites nuo gegužės 17-osios.

Raudona reiškia, kad šia spalva pažymėtų valstybių gyventojai į JK nebus įleidžiami, o iš „raudonųjų valstybių“ tiesiogiai arba tranzitu per kitas šalis atvykę JK gyventojai ir Airijos piliečiai privalės 10 dienų izoliuotis viešbutyje ir už tai susimokėti bei atlikti PCR testus 2-ąją ir 8-ąją saviizoliacijos dieną.

gintarine (amber) spalva pažymėtų valstybių grįžusiems JK gyventojams tekts saviizoliuotis namuose 10 dienų ir atlikti PCR testus 2-ąją ir 8-ąją saviizoliacijos dieną. Siekiant anksčiau užbaigti saviizoliaciją galima bus privačia tvarka atlikti papildomą testą 5-ąją saviizoliacijos dieną dalyvaujant Test to Release programoje.

Žalia spalva pažymėtos šalys reikš, jog į jas galima keliauti be apribojimų, tačiau prieš skrydį ir po jo tektų atlikti testus.

Šiuo metu mažiau nei 30 šalių yra „žaliųjų“ valstybių sąraše, daugiau nei 50 – „raudonųjų“ valstybių sąraše, o visos likusios – „gintarinių“ šalių sąraše, kuriame yra ir Lietuva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius