-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarsi kitoje planetoje: vaivorykštės spalvų upė Kolumbijoje

Dauguma žmonių, galvodami apie upes, įsivaizduoja tamsų arba krištolo skaidrumo vandenį su keliais pilkais akmenimis, išsibarsčiusiais nykioje upės vagoje. To tikrai nebūtų galima pasakyti apie vaivorykštės spalvų upę Kolumbijoje, kuri nuo liepos pabaigos iki lapkričio pradžios yra pati spalvingiausia pasaulyje.
Vaivorykštės spalvų upė Kolumbijoje
Vaivorykštės spalvų upė Kolumbijoje / Vida Press nuotr.

Per trumpą laikotarpį Cano Cristales upės vandenyje pražysta daugybė raudonai žydinčių augalų. Be stulbinančios raudonos spalvos, kuri dominuoja šioje upėje, mineralinės nuosėdos, uolienos ir įvairūs augalai sukuria dar ir geltonos, žalios, juodos ir mėlynos spalvos purslus, rašoma „Unusual places“.

Didžiąją metų dalį Cano Cristales yra blyškiai žalia upė, kuri nelabai skiriasi nuo daugumos kitų upių.

Vandens lygis čia turi būti tinkamas, kad ji virstų vandens vaivorykšte. Jei lygis per žemas, raudoni augalai negali augti, jie sudžiūsta ir paruduoja.

Vida Press nuotr. / Vaivorykštės spalvų upė Kolumbijoje
Vida Press nuotr. / Vaivorykštės spalvų upė Kolumbijoje

Norint patekti prie vaivorykštės spalvų upės, kelionę reikia rimtai susiplanuoti, nes ji yra atokiame Kolumbijos regione. Dėl politinių neramumų turistai kelerius metus negalėjo atvykti prie Cano Cristales, tačiau dabar vietovėje ramiau.

Kvapą gniaužianti Cano Cristales ekosistema yra labai jautri, todėl ekskursijos su gidu yra vienintelis būdas priartėti prie vandens.

Ši upė yra nacionaliniame parke, vadinamame Serrania de la Macarena, kuris ribojasi su vešliais Amazonės atogrąžų miškais. Amazonės atogrąžų miškuose ir jų apylinkėse auga unikaliausi pasaulio augalai ir gyvūnai.

Netoliese esančiuose Anduose taip pat gausu savitų floros ir faunos rūšių.

Ryškiaspalviai paukščiai, hiperaktyvios beždžionės ir gerai užsimaskavę ropliai nuolat pasirodo Cano Cristales pakrantėse.

Populiarus būdas keliauti prie vaivorykštės spalvų upės yra kelionė žirgais iš Makarenos miesto.

Vida Press nuotr. / Vaivorykštės spalvų upė Kolumbijoje
Vida Press nuotr. / Vaivorykštės spalvų upė Kolumbijoje

Siekiant išsaugoti trapią ekosistemą, maudymasis čia labai ribojamas.

Jei pasiseka, upėje galima pamatyti milžinišką katilą. Tai – apskrita skylė, kuri susidaro upės vagoje, kai tekantis vanduo stumdo akmenis ir sukelia trintį. Jis atrodo tarsi raganos katilas, kuriame vanduo pašėlusiai sūkuriuoja pirmyn ir atgal. Keletas tokių katilų spalvingai upei suteikia mistiškumo, todėl atrodo, kad ji yra tarsi iš tolimos planetos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius