Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tiubingenas Vokietijoje – turbūt veganiškiausias Europos miestas

Tiubingeno miestas Vokietijoje garsėja ekologiškumu – veganizmas ir draugiškumas aplinkai čia yra įprasti dalykai.
Tiubingenas, Vokietija
Tiubingenas, Vokietija / 123RF.com nuotr.

Vokietijos pietvakariuose, tarp Švabijos regiono Alpių ir tankiai miškais apaugusio Šionbucho gamtos parko įsikūręs universitetinis Tiubingeno miestas kai kuriems gali pasirodyti tarsi iš pasakų, rašoma BBC.

Miestą supa beveik tobulai išlikęs senamiestis su grįstomis alėjomis, senais mediniais namais ir banguojančiais kanalais. Per miesto centrą tekanti Nekaro upė yra suformavusi mažą salą, kuri pavasarį apsipila žiedais, o rudenį spindi auksu.

Išskirtinis veganų miestas

Tiubingenas yra Švabijos regione, kuris yra vienas saulėčiausių šalies regionų, todėl čia gerokai linksmiau nei kitose niūriose ar lietingose Vokietijos dalyse. Reikšminga tai, kad šis akademinis miestas yra mažas, bet dinamiškas, tačiau tai dar ne viskas, kas būdinga Tiubingenui: jis taip pat – novatoriškas, ekologiškas ir leidžia gyventi alternatyvų gyvenimą.

Miesto išskirtinumą galima paaiškinti tuo, kad Tiubingenas buvo vienas iš 1968 m. Vokietijos studentų protestų centrų. Šie protestai vyko visoje Vakarų Vokietijoje, atmetant tradicionalizmą ir autoritetus, o tai turėjo įtakos miesto aplinkosauginiam jautrumui.

„Tiubingene yra savivaldžių gyvenamųjų namų iniciatyvų, kuriose maisto gaminimas ir maisto produktų pirkimas organizuojamas kolektyviai ir dažniausiai yra veganiškas, – aiškina Tiubingeno gyventoja.

- Šiems būstams vadovaujantys ir juose gyvenantys žmonės dažnai yra politiškai aktyvūs, ugdo sąmoningumą socialinėmis ir ekologinėmis temomis ir prisideda prie kultūrinio gyvenimo, organizuodami koncertus, paskaitas, festivalius ir vakarėlius. Šiuose renginiuose paprastai siūlomas ir veganiškas maistas.“

123RF.com nuotr. / Tiubingenas, Vokietija
123RF.com nuotr. / Tiubingenas, Vokietija

Daug žmonių čia yra vegetarai arba veganai. Paklausti, ar kas nors valgo mėsą, yra taip pat įprasta, kaip ir paklausti, ar žmogus nėra alergiškas. Tiubingenas netgi oficialiai dalyvauja „Veganuary“ – kasmečiame iššūkyje, skatinančiame žmones būtent sausio mėnesį tapti veganais.

Ekologiškas transportas

Žaliųjų politikai rajono taryboje dirba nuo 1979 m. Trečdalis miesto gyventojų yra studentai, todėl čia gyvena išsilavinusi bendruomenė, kuri supranta aplinkosaugos problemas. Būtent ši jaunatviška ir energinga dvasia sudaro sąlygas augti tvarumui.

Tiubingeno miestas nuolat pertvarkomas ir atnaujinamas, kad būtų vis draugiškesnis aplinkai. Platūs ir gerai integruoti dviračių takai, kartu su dideliais mokesčiais už automobilių stovėjimą, daro miestą labai nedraugišką automobiliams.

2022 m. vasarį priimtame įsakyme skelbiama, kad centrine miesto gatve nebebus leidžiama važinėti automobiliams – ji bus skirta autobusams ir dviračiams. Savaitgaliais ir po 19 val. vakaro studentai autobusais gali važiuoti nemokamai, o šeštadieniais autobusais nemokamai važiuoja visi. Vietos valdžia planuoja, kad autobusai bus nemokami visą laiką.

2022 m. vasarį priimtame įsakyme skelbiama, kad centrine miesto gatve nebebus leidžiama važinėti automobiliams – ji bus skirta autobusams ir dviračiams.

Pakuočių mokestis

Čia taip pat yra pakuočių mokestis, kuriuo mieste apmokestinamos visos vienkartinės pakuotės – nuo kavos puodelių iki ledų indelių ir lėkščių. Be to, už visus vienkartinius stalo įrankius, pavyzdžiui, peilius ir šaukštus, mokama 20 centų daugiau. Apmokestinamos net picų dėžutės ir folija, kuria apvyniotos išsinešti skirtos falafelių dėžutės. Nepriklausomai nuo to, ar jos pagamintos iš tvarių ar perdirbtų medžiagų, viskas, kas yra vienkartinio naudojimo, kainuoja brangiau.

Šis mokestis jau pradėjo veikti džiuginamai: per pirmąsias kelias savaites į miesto šiukšlių konteinerius pateko iki 15 proc. mažiau atliekų. Tikimasi, kad šis skaičius tik didės, nes vis daugiau žmonių įpras atsinešti savo stalo įrankius, o restoranai pradės tiekti daugkartinio naudojimo indus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius