-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turistų žala L.DiCaprio išgarsintame paplūdimyje Tailande atitaisoma superklijais

Mokslininkai sugalvojo neįprastą būdą, kaip padėti vandens gyvūnams žymiajame Tailando paplūdimyje, kurį teko uždaryti dėl turistų daromos žalos. Ekspertai pasitelkė tai, ką tikriausiai kiekvienas turime namuose – superklijus.
Maya paplūdimys filme ir realybėje
Maya paplūdimys filme ir realybėje / „Scanpix“ nuotr.

Maya paplūdimio vaizdas yra vienas geriausiai atpažįstamų pasaulyje. Idiliška įlanka išpopuliarėjo visame pasaulyje, kai čia buvo filmuota dalis Danny Boyle'o filmo „Paplūdimys“ (2000 m.) su po „Titaniko“ išgarsėjusiu Leonardu DiCaprio. Po filmo keliautojai pradėjo masiškai čia traukti, kad pamatytų tą utopiją, kurią filme surado L.DiCaprio herojus.

Kasdien čia apsilankydavo maždaug po 5 tūkst. žmonių, kurie laiveliais atplaukdavo iš populiariausių Tailando kurortų Krabio ir Puketo. Žinoma, tokie skaičiai žmonių neišvengiamai pradėjo kenkti aplinkai – ypač įlankoje augantiems koralams. Praėjusiais metais buvo priimtas sprendimas uždaryti paplūdimį bent laikinai, tačiau praėjus tam terminui draudimas pratęstas neribotam laikui. Ekosistema nespėja atsigauti nuo turizmo padarytos žalos.

Nuo to laiko ekologai dirba tam, kad padėtų kuo greičiau atkurti ekosistemą. Jie negyvus koralus klijuoja atgal ant povandeninių uolų. Gal tai skamba mažų mažiausiai keistai, bet šis procesas veikia. Maždaug po savaitės koralas jau būna pakankamai stiprus, kad pats laikytųsi už uolos, klijai pamažu ištirpsta, o rifas taip didėja.

Koralai labai svarbūs rifo ekosistemai – jeigu jie išnyksta, išnyksta ir jais mintantys gyvūnai. Jeigu bus atkurtas rifas, čia grįš ir gyvūnija.

Maya paplūdimys yra vos 240 m ilgio, bet kasmet atnešdavo keliolika milijonų JAV dolerių Tailando turizmo sektoriui. Kai jis vėl bus atvertas, bus apribotas jį aplankyti galinčių turistų skaičius – iki 2 tūkst. žmonių per dieną. Taip pat bus draudžiama valtims naudoti inkarus.

Kada paplūdimys bus atidarytas, kol kas neaišku. Koralai auga vos 1–3 cm per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius