Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Apie šį piliakalnį ir tai, kas jau daugelį metų stūkso ant jo, težino nedaugelis

Pauzė tarp legendų, mitų, apleistos koplyčios paslapčių... Būtent čia pirmą kartą išgirdau per visus laukus ir tolius nuaidintį gamtos orkestrą – kai vanduo, lyg kanonadų griausmas, iš ledo gniaužtų vaduojasi... Turbūt atrodo keistai, tačiau, važiuojant keliu, sunkoka pastebėti visai šalia esantį Pilionių piliakalnį (Kėdainių r.). Teritorija apaugusi medžiais ir krūmais, o ir dėmesį labiau patraukia šalia tyvuliuojantys užtvenkti Dotnuvėlės upės vandenys.
Pilionių koplyčia (Kėdainių r.)
Pilionių koplyčia (Kėdainių r.) / Ados Alejūnaitės nuotr.

Daugiau kelionių Lietuvoje istorijų ir fotoreportažų rasite tinklaraštyje „Vieškeliu dundant“

Daugybę kartų teko akimis nulydėti šį objektą, bet niekada neregėjau nei sustojusių automobilių, nei sliūkinėjančių smalsuolių. Panašu, kad apie Pilionių piliakalnį ir tai, kas slėpiningai jau daugelį metų stūkso ant jo, težino nedaugelis. O žinoti reikėtų, bet dar labiau vertėtų čia apsilankyti...

1934 m. ant Pilionių piliakalnio, dar Naujaupio vardu vadinamo, netoliese gyvenusių dvarininkų Girštautų sumanymu iškilo mauzoliejinė koplyčia. Pastato langai buvo puošti vitražais, rūsys – pritaikytas laidojimui. Kadaise vietiniai gyventojai Pilionių koplyčioje rengdavo šv. Elenos atlaidus. Tiek anuomet, tiek ir šiais laikais koplyčia atrodo tartum sumažinta bažnyčia.

Iš pažiūros, dvarininkai mauzoliejinei koplyčiai pasirinko nuostabų žemės lopinėlį, kita vertus, ją bestatant, buvo apgadintas piliakalnio kultūrinis sluoksnis. Jame rastos senovinės indų šukės, kaulai, pelenai.
Šiandien į koplyčią tebeveda statūs laiptai, nuo kurių atsiveria žavinga, plačiai užtvenktos upės, panorama.

Paminėtina tai, kad sovietmečiu koplyčia netgi buvo virtusi dirbtuvėmis. Po nepriklausomybės atkūrimo, dar mėginta šį objektą prikelti naujam gyvenimui, visgi, nesėkmingai.

Ados Alejūnaitės nuotr./Vaizdas nuo Pilionių piliakalnio (Kėdainių r.)
Ados Alejūnaitės nuotr./Vaizdas nuo Pilionių piliakalnio (Kėdainių r.)

Apie patį Pilionių piliakalnį sklando įvairūs pasakojimai. Vieni mano, kad būtent čia galėjo būti garsieji Pilėnai, kiti sako, kad greta vyko didelis mūšis su švedais (piliakalnis dar kartais vadinamas Švedkapiu), treti tiki, kad kalne paslėpti lobiai...

Nežinia, kas tiesa, o kas pramanai, tačiau man vandens skalaujamas „Aukso kalnelis“ ir jo koplyčia paliko neišdildomą įspūdį. Jeigu kas paklaustų, pasakyčiau – ten galima išgirsti, kaip gaudžia pavasariu.

Daugiau kelionių Lietuvoje istorijų ir fotoreportažų rasite tinklaraštyje „Vieškeliu dundant“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius