Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baidarės, kanojos ir valtys Joninių naktį: turistams – pabėgimas nuo šurmulio, verslininkams – darbingas savaitgalis

Artėjant trumpiausiai metų nakčiai ir dar ilgajam savaitgaliui, turistų eismas Lietuvos upėse ir ežeruose suaktyvėja kaip niekada. Daugelyje populiariausių maršrutų baidarių, valčių ir kanojų nuomotojams pats darbymetis, tačiau ir paskutinę minutę sugalvoję Jonines praleisti ant vandens, turėsite visas galimybes susiorganizuoti gražų žygį. Apžvelgiame rytinę Lietuvos dalį – nuo Dzūkijos iki Aukštaitijos nacionalinių parkų.
Vandenų keliais
Vandenų keliais / Aurimo Dirsės nuotr.

Ūloje žygius reikėjo užsisakyti iš anksto

Daug metų Dzūkijos upėse baidares su vyru nuomojanti Rima Alubauskienė tik užsiminus apie Jonines iš karto linksmai nukirto: „Oi skambinkite kitą savaitę, šį savaitgalį jau viskas užsakyta“. Vis dėlto moteris pripažino, kad visas 30 baidarių išsinuomojo seni ir tie patys klientai, kurie ir sumoka truputi daugiau, tačiau žino, jog privačioje stovyklavietėje gaus puikų aptarnavimą, įrankius, malkas, saugiai galės palikti automobilius. 

„Dar ankstesniais metais organizuodavome Joninių šventimą žygio metu, vainikėlių plukdymą, tačiau pamatėme, kad tie, kas nori tradicinių linksmybių ir šurmulio, renkasi Varėnoje, Marcinkonyse, o išplaukę baidarėmis kaip tik – bėga nuo visų masinių šventimų“, – baidarininkų tradicijas jau gali įvardinti „baidaresula.lt“ tinklapį turinti verslininkė.

Baidares nuomotis Ūlos upėje atsieina truputi brangiau, nes iš kiekvieno plaukiančio renkamas 20 litų ekologinis mokestis, plius savaitgaliais nuomos kaina išauga dar 10 litų. Taigi atsiranda labai daug ir besirenkančių pigesnį Merkio maršrutą. „Bet kokių atveju, dabar jau Ūloje nebėra tokių grūsčių kokios būdavo anksčiau“, – pasidžiaugė Rima Alubauskienė.

Trakuose naujovė – kanojos

Džiugas Vaičiūnas, įkūręs paslaugų ir turizmo konsultacinę įmonę „TriTrip“, bando Lietuvoje vystyti dar tautiečiams egzotiškai atrodantį kanojų turizmą. „Kol siūlėme daugiau maršrutų, žmonėms buvo sunku apsispręsti, ką pasirinkti ir klientų buvo nedaug. Dabar nusėdome Trakų ežeruose, įkūrėme čia bazę, po truputi atsiranda ir paklausa“, – pirmus kanojų turizmo žingsnius apibūdino D.Vaičiūnas. 

Kanoja – tai viena populiariausių vandens transporto priemonių nuo Polinezijos salų žvejų ir karių iki Grenlandijos banginių medžiotojų. Kanoja plaukia pakankamai greitai ir be didelių pastangų, tad yra patraukli pusdienio išvykų mylėtojams ar norintiems pasiplaukioti tik kelias valandas. „Dvi merginos gali kanoja nuirkluoti nuo Galvės ežero kranto iki salos per 8 minutes. O per vieną-dvi valandas galima apiplaukti visus aplinkinius Trakų ežerus. Kartais net ir jachtas lenkiame“, – šypsojosi kanojų nuomotojas.

D.Vaičiūno nuotr./Kanojos trakuose
D.Vaičiūno nuotr./Kanojos trakuose

Joninių savaitgalį D.Vaičiūnas tikisi didesnio žmonių antplūdžio. Birželio 22 d. Trakų pusiasalio pily vyks totorių tradicinė pavasario lauko darbų užbaigtuvių šventė – Sabantujus. Joje netrūks totoriškų tradicijų ir skanėstų. Birželio 23 dieną jau ir Joninių šventimas, tad Trakai tikrai neturės laiko kada atsikvėpti.

Kanojų šeimininkas tikisi, kad ir jo laivai Trakų pilies fone ilgąjį savaitgalį nestovės be darbo. Pasiplaukiojimo kaina neįprasta ir gal net šiek tiek brangoka lietuvio akiai: 1 minutė – 1 Lt. „Į kanoją gali susėsti nuo keturių iki šešių asmenų, ji greita ir per trumpą laiką galimą pasiekti daugelį ežero vietų, plius pamokome senovinių indėnų irklavimo būdų. Tad klientams gera pramoga gaunasi ne taip ir brangiai“, – įsitikinęs verslininkas. Kanojų šeimininkas užsiminė, kad išsinuomojant jas ilgesniam laikui, taikomos nuolaidos. 

Širvintos upėje tyku ramu

Štai Širvintos upėje baidares nuomojantis Virgis Daugėla netikėtai pripažino, kad šiemet Joninių ilgąjį savaitgalį žmonių plaukia mažiau nei per kitus savaitgalius. „Gal ir patys su reklama mažai padirbėjome, kitais metais gal reiks ir daugiau apie specialius Joninių šventimus žygiuose pagalvoti“, – tuštesnio savaitgalio priežastis ir sprendimo būdus apsvarstė laivelis.lt įkūrėjas. 

Vyto Kalinausko nuotr./Žygis `irvintos upe
Vyto Kalinausko nuotr./Žygis Širvintos upe

Antra mažo susidomėjimo priežastis – Širvintos upė yra netoli Vilniaus, dar arčiau Kernavė. Joninių naktį apylinkėse bus gausu masinių renginių, tad ir žmonių akys pirmiausiai nukrypo į juos. 

Vis gi V. Daugėla patikino, kad baidarių visoms trims dienoms bus užtektinai ir pavėlavę užsisakyti žygius pačiuose populiariausiuose maršrutuose dar tikrai galės pabandyti plaukimą Širvintos upe. O ši upė, anot baidarių nuomotojo, tikrai turi kuo nustebinti – gražios atodangos, rami gamta, o žemupyje ir įspūdingi slenksčiai bei azartiškos akmenų suformuotos rėvos. „Dėl kainos taip pat tikrai galėsime pasiderėti“, – nusijuokė vyras.

Palūšėje turistų antplūdis nuo pat gegužės

„Ledynas nepraslinko, tai ir naujų maršrutų neturime“, – nusijuokė Palūšės valtinės valtininkas Šarūnas Janutėnas, paklaustas, ar Joninėms nesiūlys kažkokių naujų išskirtinių pramogų. O štai pasiteiravus ar galima dar išsinuomoti kokią nors vandens transporto priemonę išvardino: „Valties – tikrai ne, tačiau turime šiek tiek baidarių ir kanojų, bet ir tai tik keliems asmenims“. 

Anot valtininko, kažkokių išskirtinių Joninių šventimų aplinkui ir nebus. „Tradiciškai per ilguosius savaitgalius jaučiamas poilsiautojų pagausėjimas. O šie metai išskirtiniai dar ir tuo, kad pavasaris atkeliavo labai vėlai, tad žmonės ištroškę šilumos Palūšę užplūdo jau nuo gegužės mėnesio. Ankstesniais metais dar ir birželį būdavo ramiau“, – pasakojo Š. Janutėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius