Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Birštonas pristatė išskirtines naujoves, bet vietų iki Naujųjų teks ieškoti su žiburiu

5 tūkst. gyventojų turinčiame Birštono vienu metu gali apsistoti 3 tūkst. turistų. Tačiau nakvynės vietų, net ir šaltuoju sezonu, nepakanka. Sanatorijos ir viešbučiai su SPA paslaugomis perpildyti – artimiausią laisvą vietą rasite tik sausį. Atsižvelgiant į tai, ieškoma alternatyvų – statomi studio tipo apartamentai bei viešbutis be registratūros, į kurio kambarį pateksite su kodu savo telefone.
Viešbutis „Esė“
Viešbutis „Esė“ / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Pasak Birštono turizmo informacijos centro (TIC) vadovės Rūtos Kapačinskaitės, nors šių metų lankytojų srautai dar nesuskaičiuoti, tendencijos bus panašios į vyravusias 2018-aisiais.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rūta Kapačinskaitė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Rūta Kapačinskaitė

„Pernai Birštone apsilankė kiek daugiau nei 146 tūkst. turistų. Daugiausiai jų – lietuviai. Lyginant šių ir praeitų metų pirmąjį pusmetį, lietuvaičių lankytojų srautas išaugo 17 proc. Tačiau siekiame pritraukti kuo daugiau užsieniečių. Sparčiai auga latvių bei vokiečių poilsiautojų skaičius, Birštoną pamilę ir Izraelio piliečiai, kurie kurorte praleidžia ilgesnį laiką – dvi savaites. Manau, generuojame pagrindinį žydų turistų srautą Lietuvoje. Tarp viešbučių savininkų sklinda juokas, kad jei nori išbandyti savo objektą, kaip jis veikia, ar personalas gerai susidirbęs, pasikviesk mažą grupelę Izraelio piliečių“, – šyptelėjo R.Kapačinskaitė.

Pernai Birštone apsilankė kiek daugiau nei 146 tūkst. turistų.

Jos teigimu, tai vėliau patvirtino ir viešbučių bei sanatorijų valdytojai, per pirmąsias keletą parų poilsiautojai iš Izraelio stengiasi išsiaiškinti viską: kas gamins maistą, kas dirba marketingo srityje, kas yra viešbučio generalinis direktorius ir t. t. Juokaujama, kad registratūrose reikėtų atskiro darbuotojo, kuris atsakinėtų tik į lankytojų iš Izraelio klausimus.

Nakvynių skaičius trumpėja

R.Kapačinskaitė pastebi, kad poilsiautojų nakvynių skaičius Birštone trumpėja. Vis mažiau laiko kurorto svečiai skiria savo atostogoms – vyrauja savaitgalio kelionės. Vidutinė nakvynės kaina vasarą siekė 62 eurus. Tiesa, poilsio namuose, vilose, privačiuose apartamentuose buvo galima aptikti kambarėlį ir už 25 eurus.

„Užimtumas didelis tuose apgyvendinimo vietose, kurios turi SPA, ar sanatorijose. Kitur savaitgaliai užimti, o darbo dienomis – dar yra laisvų vietų. Vis dėlto, panorus apsilankyti Birštone, kelionę reiktų pradėti planuoti ne nuo nakvynės – svarbiausia yra sveikatinimo programa. Ieškokite pirmiausia jos. Birštonas – itin saugus šeimų kurortas, tai gera vieta ir kūrybinėms atostogoms“, – teigė TIC vadovė.

Praėjusios vasaros hitu tapo liepos 12 dieną atidarytas aukščiausias Lietuvoje apžvalgos bokštas, išauginęs vienadienių turistų srautą. Rugsėjo 6 dienos duomenimis, bokšte nuo jo atidarymo dienos apsilankė daugiau nei 100 tūkst. lankytojų. Vien pirmąją savaitę į viršų įkopė apie 10 tūkst. žmonių.

„Daugelį turistų neramina atstumas iki bokšto. Kartą užsienietės pasidėjo lagaminus mūsų centre ir išėjo. Manė, kad bus labai toli – net sumuštinių ir vandens įsimetė. Tačiau grįžusios nustebo, kad tas atstumas ne toks ir didelis“, – nusijuokė R.Kapačinskaitė.

Pasak jos, kurortas susiduria ir su keletu iššūkių: bokšto prieigos vis dar yra sudėtingos, užplūdus vienadienių turistų srautui, pasijuto ir eismo reguliavimo problemos. Pasak Birštono merės patarėjos Rimantės Kurkauskaitės, privažiavimo kelias prie bokšto jau yra tvarkomas. Pavasarį duris šalia šio itin gausiai lankomo objekto turėtų atverti ir jauki kavinukė.

Tūkstantmečio kartai skirtas viešbutis

Kovo pabaigoje Birštone duris turėtų atverti naujos koncepcijos viešbutis „Esė“. Netoli „Eglės sanatorijos“ pušyne įsikūrusi apgyvendinimo įstaiga bus skirta tūkstantmečio kartai ir orientuosis į išmaniąsias technologijas. Kaip teigė šios vietos valdytojų atstovė Rūta Zalagė, siekiama išgyvendinti registratūrą.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Statomas viešbutis „Esė“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Statomas viešbutis „Esė“

„Internetu užsisakius kambarį, į jį bus patenkama pasinaudojant mobiliuoju telefonu – bus atsiųstas specialus kodas. Norisi, kad lankytojui niekas nekvaršintų galvos, kad būtų patogu. Išsiregistruojant nesusidarys eilės. Taip pat telefone bus galima pasitikrinti, kiek šiuo metu viešbučio baseine lankosi žmonių – verta eiti ar geriau dar šiek tiek palaukti“, – vienintelės tokios Lietuvoje nestandartinės apgyvendinimo įstaigos kitoniškumą brėžė R.Zalagė.

„Esė“ įsikurs buvusio „Sonatos“ viešbučio vietoje. Tai šeimos verslo tąsa: „Sonatą“ valdė tėvai, „Esę“ valdys jų vaikai. „Esė“ veiks SPA zona, baseinas. Lankytojų lauks ir gastrobaras (atsisakyta restorano standarto), vaikų kambarys.

3 dienos be telefono

Originalių ir, rodos, priešingų „Esės“ koncepcijai naujovių siūlo ir vienas prabangiausių SPA centrų Lietuvoje – „Vytautas Mineral SPA“. Šioje įstaigoje kviečiama susidurti su iššūkiu „trys dienos be išmaniojo telefono“. Taip norima paskatinti žmones ilsėtis kokybiškai.

„Išeina klientai iš procedūrų ir iškart telefonas rankose. Todėl pageidaujantiems siūlome „offline“ iššūkį. Fiziškai paimame asmens telefoną ir uždarome jį į seifą. Iššūkis trunka 3 dienas. Už tai dovanojame procedūras. Jei taisyklė pažeidžiama ir telefonas atsiduria kliento rankose – jis privalo susimokėti už jam suteiktas procedūras.

Kartą šiam iššūkiui ryžosi latvė. Prieš atiduodama telefoną mums, skambino visiems pažįstamiems ir draugams, informavo, kad nebus pasiekiama. Kyla šiokia tokia panika. Tokiais atvejais nebemokama net susirasti mieste objekto: nebelieka GPS programėlės, ir žmonės nebežino, kaip naudotis žemėlapiu“, – pristatė „Vytautas Mineral SPA“ atstovė, atskleidusi, kad netgi svarstoma tam tikrose zonose išjungti prieigą prie wi-fi visiems „Vytautas Mineral Spa“ klientams.

Dar viena šio prabangaus viešbučio ir SPA centro naujovė – dėmesys vaikams. Siūlomas procedūrų meniu mažiesiems: vonios, masažai su įvyniojimais, veido procedūros, mankštos su kineziterapeutu. Organizuojami spamamadieniai, kūdikių mankštos baseine.

Kitų metų pavasarį duris šalia viešbučio turėtų atverti ir 59 kambarių SPA ir konferencijų centras.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./„Vytautas Mineral SPA“ naujasis kompleksas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./„Vytautas Mineral SPA“ naujasis kompleksas

Sprendžia paskutinę minutę

Kitąmet šimtmetį švęsiančioje „Tulpės“ sanatorijoje 24 proc. lankytojų sudaro latviai. Taip pat gausu Izraelio piliečių, kurie, kaip jau minėta anksčiau, išsiskiria savo smalsumu.

„Rusai klientai taip pat per pirmąsias savo poilsio dienas užduoda daug klausimų. Klausia, ar gatvėmis važinėja tankai, ar mes čia šaudome. Galiausiai klausimai baigiasi, atsipalaiduojama, o išsiskiriame apsikabindami kaip geriausi draugai“, – šyptelėjo „Tulpės“ sanatorijos atstovė.

Ji pabrėžė, kad nors kitose vietose didžiausias dėmesys skiriamas modernumui, „Tulpėje“ svarbiausia yra gydymas – dirbama su tuo, ką Dievas ir gamta davė.

„Juk viskas keičiasi, bet ką gamta davė, tai, kas yra 200–300 metrų po žeme, mažai kinta. Lankytojų netrūksta. Galime priimti dabar tik sausio pabaigoje“, – paaiškino pašnekovė.

„Eglės“ sanatorijos atstovė pastebėjo naują besiformuojantį poilsiautojų įprotį – žmonės poilsį pradeda rinktis paskutinę minutę, tad jokių prognozių nebegalima numatyti.

28 kambarius turinčio nediduko „Domus“ viešbučio atstovė Aldona Gružaitė taip pat patvirtino, kad visi savaitgaliai iki Naujųjų metų jau yra užimti – nakvynės negausite.

Permainų vėjai pučia ir veiklos 50-metį mininčioje, tradicinį sanatorinį gydymą išlaikančioje „Versmės“ sanatorijoje. Pirmąjį kitų metų pusmetį žadama užbaigti I korpuso renovaciją, – investicija sieks 3 mln. eurų. Bus atnaujinta, išsaugant istorinius vitražus, ir šalia korpuso veikianti biuvetė. Remonto sulauks fontanas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Birštono sanatorija „Versmė“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Birštono sanatorija „Versmė“

Pirma infrastruktūra, o vėliau – ir paslaugų paketas: tokia atnaujinimų tvarka vadovaujasi sanatorijos, per metus sulaukiančios apie 8 tūkst. klientų, valdytojai. Pasak jų, latvių lankytojų srautas išaugo net 800 proc. Visi kambariai šiuo metu yra užimti.

Vienas iš „Versmės“ prioritetų – sąlygų sukūrimas neįgaliems lankytojams. Sanatoriją pamėgę vyresnio amžiaus žmonės.

Atidarys kempingą ir vasaros rogučių trasą

Kaip informavo merės patarėja R.Kurkauskaitė, gegužę Birštone bus atidarytas 50-ties aikštelių kempingas. Jame bus ir 5 nameliai su 20-čia lovų.

Vokiečių investuotojų dėmesį patraukė keletą metų apleistas slidinėjimui skirtas kalnas. Jis virs vasaros rogučių trasa.

Intensyviai verda ir 5 mln. eurų vertės daugiafunkcio sporto centro šalia Birštono stadiono statybos.

Šiam 2015 m. pradėtam įgyvendinti projektui teko susidurti su finansavimo problemomis: statybvietėje iškabintame plakate iki šiol skelbiama apie darbų pabaigą šių metų liepą, tačiau statybininkai iš objekto išsikraustys tik po kelerių metų. Šiuo metu statybos darbai tik įpusėję.

Gegužę Birštone bus atidarytas 50-ties aikštelių kempingas.

Centre veiks mobili salė, kurią bus galima transformuoti į 3 mažesnes sales: vienu metu galės vykti badmintono, tinklinio ir teniso varžybos. Numatyta 300 vietų mobili tribūna, 50 vietų VIP žiūrovų zona. Antrojo aukšto erdvės skirtos stalo tenisui, skvošui, pului. Rūsyje įsikurs šokėjai, sunkiaatlečiai, Rytų kovos menų mėgėjai (stovės ringas), veiks treniruoklių salė, aerobikai skirta erdvė, pirtis, baras.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Daugiafunkcinio sporto centro statybos Birštone
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Daugiafunkcinio sporto centro statybos Birštone

Perka Birštone antrąjį būstą

Ilgą laiką naujos statybos būstų trūkumą jautusiame Birštone šiuo metu statomi modernios architektūros šiuolaikiški apartamentai. Vieni jų („Birštono vilos“) – kiek prabangesni, suprojektuoti Vilijos ir Algirdo Kaušpėdų, primenantys triaukščius daugiabučius (turės net liftus), įsikurs šalia Nemuno ir „Eglės“ sanatorijos (statybų pabaiga – 2020 m. ruduo), kiti, vadinami „Muziejaus apartamentais“, – miesto centre prie bibliotekos.

Ilgą laiką Birštonas jautė naujos statybos būstų trūkumą. Tad dabar tie, kurie nenori ilsėtis viešbučiuose, gali įsigyti studio tipo kambarius skalūnų akmeniu bei degintu maumedžiu dekoruotuose namukuose.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Muziejaus aparatmentai Birštone
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Muziejaus aparatmentai Birštone

Prieš metus pradėtas įgyvendinti „Muziejaus apartamentų“ projektas naujovių troškusiai Birštono nekilnojamojo turto rinkai pasiūlė 16 atskirų turtinių vienetų. Iš jų tik 40 proc. likę laisvi – tai 3 studio tipo ir 4 per du aukštus (kotedžo tipo) būstai, kurių plotas siekia nuo 27 iki 55 kv. m. Didžiausieji buvo išgraibstyti pirmiausia. Pirkėjai dažniausiai – antrojo šeimos būsto užsimanę kauniečiai, prieniškiai ir birštoniškiai. Kvadrato kaina siekia 2 tūkst. eurų, tad butas atsieina apie 51 tūkst. eurų.

„Nameliai pastatyti šalia ilgamečių birštoniškių medinių namelių. Kvartalą supa nedideli vietinių žmonių sklypukai. Tad akivaizdu, kad aplinka padiktavo statinių pobūdį. Kuriasi „Muziejaus apartamentuose“ ne jaunos šeimos. Pirkėjai – labiau vidutinio amžiaus žmonės“, – teigė projekto atstovas Juras Sadauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius