-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kol gamta dar nepabudus: 13 vertų atrasti Lietuvos miestų ir miestelių

Kur traukti savaitgalį? Likti užsidarius namuose, kai džiugina atšilę ir saulėti orai, – ne išeitis. Apžvalgos bokštas ar pažintinis takas gali nenudžiuginti, kadangi dar tik bundančioje gamtoje rudos spalvos kol kas daugiau nei žalios. 15min pasiūlymas – skirkite šį laiką nekurortinių mažesnių Lietuvos miestų ir miestelių pažinimui. Atrasite tokių dalykų, kurie tikrai nustebins.
Kol gamta dar nepabudus: verti atrasti Lietuvos miestas ir miesteliai
Kol gamta dar nepabudus: verti atrasti Lietuvos miestas ir miesteliai

15min pasiteiravo kelionių po Lietuvą entuziastų – kokius miestus ir miestelius jie šį pavasarį rekomenduoja keliautojams po šalį?

Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Keliauk Lietuvoje“ (www.lithuania.travel) Turizmo produktų ir turinio grupės vadovė, 15min teigė keliaudama po Lietuvą visada ieškanti naujų patirčių, netikėtų teminių ekskursijų, degustacijų. „Su šeima visada stengiamės aplankyti naujausius muziejus, išbandyti aktyvias pramogas, atrasti naujas vietas“, – sakė ji. I.Trakimaitės-Šeškuvienės rekomendacijos:

Marijampolė

lithuania.travel nuotr./Niujorke gyvenančio lietuvio Ray Bartkaus kūrinys „Tekantis gyvenimas“
lithuania.travel nuotr./Niujorke gyvenančio lietuvio Ray Bartkaus kūrinys „Tekantis gyvenimas“

„Nepaliekantis abejingų miestas su nerealia Niujorko atmosfera – visą miestą puošia įspūdingi grafičiai, sukurti per menininko Ray Bartkaus inicijuotą kasmetinį plenerą „Malonny“. Beje, paties menininko kurtas piešinys ant senosios Marijampolės užtvankos sienos šių metų „Adventur“ parodoje buvo išrinktas gražiausiu Lietuvoje.

Šalia Poezijos parko yra unikali Veidasienė, kur ne tik galima rasti miesto svečių veidų atspaudus, bet ir palikti savąjį. Ekskursiją po Marijampolę gali vesti vienuolė – patirtis taip pat nenusakoma.

Ypatingas mieste yra ir turistams pritaikytas vienas seniausių fabrikų Lietuvoje – Cukraus fabrikas su skulptūra runkeliui. Čia vyksta koncertai, įvairūs renginiai, gali pamatyti visą kelią, kaip runkelis tampa cukrumi. Ir būtinai užsukite į „Namų restoraną“ – tokios jaukios vietos gali pavydėti ir didieji miestai.“

Kretinga

Kretingos raj. savivaldybės nuotr./Miniatiūrinė Kretinga
Kretingos raj. savivaldybės nuotr./Miniatiūrinė Kretinga

„Kretingai, be abejo, dėl turistų dėmesio labai sunku konkuruoti su šalia esančia Palanga, bet patikėkit – dar ir kaip verta ne tik pravažiuoti Kretingą ar užsukti tik į Kretingos dvaro Žiemos sodą, bet ir praleisti čia daug daugiau laiko.

Praėjusią vasarą atradau visai kitokią Kretingą keliaudama vienuolynų keliu net po penkis šio miesto vienuolynus ir klausydama vienuolių pasakojimų apie šias vietas bei jų paslaptis. Pamačiau, kur jie gyvena, miega, valgo, lindome į bažnyčios kriptas, apžiūrėjau seniausius Lietuvoje vargonus, tokių vietų šiaip užėjęs nepamatysi. Jei tiek laiko neturite – eikite nors į pusantros valandos trukmės ekskursiją tik po Pranciškonų vienuolyną ir lipkite į bažnyčios bokštą. Juk Kretinga ne be reikalo vadinama lietuviškuoju Vatikanu.

O mano vaikai iki šiol vis prašo dar kartą nuvažiuoti į saldainių gaminimo pamoką Kretingos dvaro saldaininėje, kur patys savo rankomis gamino karamelinius saldainius ir išmoko juos gražiai įpakuoti. Saldainiai gaminami pagal tarpukario laikų receptą, tuo metu Kretingos dvaro saldaininei vadovavo grafo Tiškevičiaus sūnus. Visai neblogą įspūdį man paliko ir šalia Kretingos esantis Baltų mitologijos parkas.“

Plungė

Šaltojo karo laikų muziejus Plokštinėje
Šaltojo karo laikų muziejus Plokštinėje

„Tikrai ne visi Lietuvos gyventojai žino Šaltojo karo muziejų šalia Plungės Plokštinėje, o štai užsienio turistai jį jau atrado ir įvardina tai vienu įdomiausių Lietuvos turistinių objektų. Toks Šaltojo karo muziejus – vienintelis Europoje. Sovietmečiu čia buvo slaptas karinis objektas – raketų paleidimo bazė, apie kurią nieko nežinojo net vietos gyventojai. Pirmas įspūdis galbūt kiek slogus, nes reikia leistis į tamsų raketų paleidimo požemį, tačiau ekspozicija išties labai įdomi ir įsimenanti.

Šalia Plungės esančioje kaimo turizmo sodyboje „Pas tėvukus“ esu valgiusi skaniausią savo gyvenime kastinį, šios sodybos šeimininkai rengia nuostabias tradicinio žemaitiško maisto degustacijas. Plungėje rekomenduoju apsilankyti ir todėl, kad šiemet minimi Žemaitijos metai. O pati šiemet esu suplanavusi pagaliau dviračiu apvažiuoti Platelių ežerą tik prieš kelerius metus jį apjuosusiu dviračių taku.“

Biržai

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Biržų apžvalgos bokštas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Biržų apžvalgos bokštas

„Ne be reikalo sėkmingiausia turizmo traukos vietove pernai buvo paskelbtas Biržų rajonas. Į jį keliautojai važiuoja pažiūrėti ne tik žymiosios Karvės olos, bet tikros Lietuvos apžvalgų bokštų žvaigždės – Kirkilų bokšto. Man jis gražiausias Lietuvoje. Didelį įspūdį palieka tai, kad išskirtinės formos bokštas yra apsuptas daugybės karstinių ežerėlių, tad nuo 30 m aukščio atsiveria nuostabus vaizdas.

Tikiuosi, jau šiemet šiuos karstinius ežerėlius sujungs naujas pažintinis takas. Lietuvos gyventojai labai mėgsta pažintinius takus, kurių Lietuvoje turime virš 200, tad Biržai turės dar vieną puikų traukos objektą. Dar nespėjau išbandyti EKO basų kojų tako Drąseikių kaime. Ir dar būdama Biržuose niekada nepamirštu užsukti į Biržų pilį bei pilies restoraną, kepantį mūsų prezidentės pyragą.“

Arvydas Dotas, kelionių po Lietuvą entuziastas ir portalo „Pamatyk Lietuvoje“ sumanytojas, atrinko keletą miestelių, kurie praėjusiais metais jo šeimai paliko didžiausią įspūdį. A.Doto rekomendacijos:

Veliuona

jurbarkas.info nuotr./Veliuonos piliakalniai
jurbarkas.info nuotr./Veliuonos piliakalniai

„Veliuonoje praėjusiais metais lankėmės panašiu metu pavasario pradžioje. Pasirodė labai tvarkingas miestukas. Vos pradėjusi žaliuoti žolė, medžių lapais dar neuždengtos panoramos, piliakalniai, graži bažnyčia, dvaras, paminklas Vytautui Didžiajam, saulės laikrodis ir restauruojamas „magazinas“... Prie visų patyrimų ir pamatymų prisidėjo dar ir tai, kad ant piliakalnio sutikom Baltų dievų garbintoją, kuris čia kūreno aukuro ugnį... Tikrai! Tiesa, apsistatęs kažkokiais stikliniais stulpeliais Saulės energijai surinkti.

Veliuona reikia mėgautis lėtai O jei dar pridėjus kitus Panemunės miestelius (Seredžių, Vilkiją, Panemunę, Raudonę) – jau išeitų ir maršrutas.“ Idėjas, ką pamatyti Veliuonoje, rasite čia.

Užpaliai

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Užpaliai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Užpaliai

„Pagrindinis objektas, kuris mus priviliojo į šį miestelį – Šeimyniškių atodanga ir konglomerato uola. Dažnai būna, kad tam, jog kelionė paliktų neišdildomus įspūdžius, reikia ne tik įdomaus lankytino objekto, bet ir daug įvairių elementų, kurie kažkaip suveikia kartu ir padaro iš pirmo žvilgsnio neypatingą kelionę viena įsimintiniausių.

Šioje išvykoje viskas suveikė: neapsakomai gražus dangus, žemuogės, smilgos, net traktorius, dirbantis laukuose. Be uolos, Užpaliuose yra ir daugiau įvairių įdomių dalykų, pvz: Krokulės šaltinis, piliakalniai ir t.t. Beje, pernai Užpaliai buvo ir mažoji Lietuvos kultūros sostinė.“ Idėjas, ką pamatyti Užpaliuose, rasite čia.

Mosėdis

Salantų regioninio parko direkcijos archyvo nuotr./Mosėdžio akmenų muziejus
Salantų regioninio parko direkcijos archyvo nuotr./Mosėdžio akmenų muziejus

„Akmenų sostinė! Iš tiesų tai kraštas, kur viskas susiję su akmenimis ir viskas yra apie akmenis. O mums labiausiai miestelyje įsiminė malūnas.

Čia yra net keli pažintiniai takai. Vienas prasideda pačiame miestelyje ir veda aplink tvenkinį. Šiek tiek už Mosėdžio yra pažintinis takas Šauklių riedulyne – jis tikrai vertas dėmesio.

Šiame take paprastai būdavo galima išvysti muflonus – laukines avis. Deja, mums lankantis buvo tik jų paliktos „krūvelės“, pačių muflonų nematėm.“ Idėjas, ką pamatyti Mosėdyje, rasite čia.

Rusnė

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rusnės salos gyvenimas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rusnės salos gyvenimas

„Didžiausia Lietuvos sala ir žemiausia Lietuvos vieta. Kompaktiškai, net į savotišką ratu vedantį maršrutą susidėlioja Rusnės miestelio įdomybės. Iš apsilankymo labai įsiminė Rusnės Evangelikų liuteronų bažnyčia – apie ją nebuvau girdėjęs. Taip pat buvo labai įdomu sužinoti apie buvusį Petersono tiltą. Jis, beje, buvo įspūdingos išvaizdos, arkinis, iš metalo.

Šiek tiek tolėliau nuo Rusnės yra Uostadvario senasis švyturys, pažintinis takas. O be puikių įspūdžių, iš Rusnės tiesiog privalu parsivežti ir skanios šviežiai rūkytos žuvies. Kartą pravažiuodami užuodėm rūkomą žuvį, sustojom ir nusekėm pagal kvapą. Neapsirikom, nes gavom nusipirkti turbūt šviežiausios, kokios tik įmanoma tikėtis, rūkytos žuvies – kone tiesiai iš rūkyklos.“ Idėjas, ką pamatyti Rusnėje, rasite čia.

Aukštadvaris

Luko Balandžio / 15min nuotr./Velnio duobė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Velnio duobė

„Puikus miestukas! Praėjusiais metais į jį sugrįžti mus pakvietė naujai įrengtas pažintinis Skrebio miško pažintinis takas. Dar išskirčiau Aukštadvario piliakalnį, Kartuvių kalną, medinę Aukštadvario bažnyčią.

Miestelyje yra ir Aukštadvario regioninio parko lankytojų centras, bet jeigu norite jame apsilankyti, pasitikslinkite jų darbo laiką.

O kiek toliau nuo miestelio yra įspūdingas gamtos kūrinys – Velnio duobė.“ Tai yra neaiškios kilmės taisyklingo piltuvo formos, legendomis apipinta 40 m gylio duobė.

Idėjas, ką pamatyti Aukštadvaryje, rasite čia.

Turizmo rinkodaros asociacijos prezidentė Danutė Mažeikaitė 15min skaitytojams specialiai parinko netoli vienas nuo kito nutolusius miestus ir miestelius – kad vienos išvykos metu galima būtų apvažiuoti net kelis. D.Mažeikaitės rekomendacijos:

Gižai

V.Suslavičiaus nuotr./Gižai
V.Suslavičiaus nuotr./Gižai

„Kas ten traukia? Šimtmečius skaičiuojanti Gižų liepa, Prapuolenių dvaras, Šv. Antano Paduviečio bažnyčia, paminklas 6 sušaudytiems Lietuvos partizanams... Praėjusiais metais pastatytas ir paminklas 80 Gižų krašto savanorių, iš kurių 9 apdovanoti aukščiausiu kariniu Lietuvos valstybės apdovanojimu – Vyčio kryžiumi.

Labai įdomi ir Gižų kaimo bendruomenės edukacinė kelionė „Gižai – liepų kaimas“. Čia būtina paragauti liepžiedžių arbatos ir liepų medaus.“

Prieš kelerius metus, kai Gižai šventė 400 metų jubiliejų, ši sukaktis buvo paminėta ir liepų sodinimu. Gižiečiai sako, kad liepos jų kaime žaliavo nuo seno, yra rašęs Andrius Grygelaitis. Ir dabar čia keroja gražią meilės istoriją liudijanti šimtametė liepa, pro bažnyčią veda Liepų gatvė – vadinamasis Liepkelis, kurio pakelėse liepos sodintos dar baudžiavos laikais.

Vilkaviškis

Lietuvos turizmo departamento nuotr./Paežerių dvaro sodyba
Lietuvos turizmo departamento nuotr./Paežerių dvaro sodyba

„Tai vienas senesnių Sūduvos miestų, istorijos metraščiuose minimas nuo XVI a. pradžios. Verta aplankyti Vilkaviškio miesto dvarą, kuris pastatytas 1744 m. 1812 m. netoliese apsistojęs Prancūzijos imperatorius Napoleonas miesto laukuose surengė kariuomenės paradą ir paskelbė karo pradžią Rusijai.

Vilniaus gatvėje yra išlikę raudonų plytų namai. O Vilkaviškio aliejinė – vienas iš senesnių Vilkaviškio pastatų, kurį 1932 m. pastatė vokiečių verslininkas ir naudojo kaip malūną. Ir šiuo metu jais spaudžiamas sėmenų aliejus senoviniu autentišku šaltuoju būdu.“

Bene didžiausia Vilkaviškio krašto puošmena – Paežerių dvaras, kuris yra puošniausių ir mažiausiai per įvairias XX a. negandas nukentėjusių Lietuvos dvarų.

Kybartai

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kybartai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kybartai

„Kybartų kaimą XVI a. pirmoje pusėje įkūrė karalienė Bona. Po 1795 m. Lenkijos ir Lietuvos valstybės padalijimo Kybartai atiteko Prūsijai, 1815 m. – Rusijai. Kybartai pradėjo plėstis 1861 m., kai buvo baigtas tiesti Kauno–Virbalio geležinkelis, jungiantis Rusijos miestus su Prūsija.

Prie Kybartų pastatyta viena gražiausių ir didžiausių geležinkelio stočių, įkurta pasienio muitinė. Miestą puošia pėsčiųjų viadukas, nuo kurio atsiveria panorama muitinės link, gerai matosi Kybartų miestelis. Čia yra ir vieta, kur per Lieponos upelį į Vakarus pasitraukė Antanas Smetona.“

Įdomi, legendomis apipinta vieta – stoties pastatus sujungę požeminiai tuneliai. Kaip yra rašęs laikraštis „Santaka“, miestelio senbuviai pasakoja, kad kažkada šiais tuneliais buvo galima nusigauti iki pat geležinkelio stoties pastato ir kelių artimiausių kaimų. Kokia buvo tikroji šio gražiai ir tvirtai iš raudonų plytų suręsto tunelio paskirtis, taip pat tik spėliojama. Tiesa, norint patekti į stoties rūsius, reikia iš anksto susitarti su Kybartų bendruomene.

Virbalis

VšĮ Gatvės gyvos nuotr./Virbalio senamiestis
VšĮ Gatvės gyvos nuotr./Virbalio senamiestis

„Tai yra seniausias rajono miestas (iki XVIII a. dar vadintas Nova Volia). – jis minimas dar nuo 1536 m. Nuo pat kūrimosi pradžios Virbalis buvo planuotas didžiausiu Užnemunės prekybos ir amatų centru, čia kasmet vykdavo 4–6 prekymečiai. XVII–XIX a. Virbalis buvo svarbus religinio, kultūrinio ir ūkinio gyvenimo centras.

Virbalio miestelį aktyviai garsina bendruomenė „Virbalio vartai“, kuri siūlo įvairias edukacines programas. Labai įdomi yra edukacinė programa „Duonos kelias“. Kol duona keps, bendruomenės atstovai papasakos apie kitus amatus: virvių vijimo, žolininkystės, žvakių liejimo, tapybos, keramikos pamokas.“

VšĮ „Gatvės gyvos“ yra rašę, kad miestelio centre stovi du įdomūs sakraliniai pastatai – neįprastų formų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia, įkurta buvusioje prieglaudoje bei baugiai atrodanti 1876–1878 m. statybos evangelikų liuteronų bažnyčia, menanti gausų vokiečių egzistavimą Sūduvoje iki Antrojo pasaulinio karo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius