Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Naujutėlio Palangos baseino vadovas tikisi prastų orų: „Aš kaip netipinis palangiškis“

Nuo šių metų kovo 1 d. palangiškiai gali džiaugtis vėl turintys baseiną. Laukti teko 15 metų. Jam vadovauti ėmėsi Donatas Elijošius, prieš tai valdęs vienus Palangos svečių namus. Atsisėdęs į direktoriaus kėdę, šeimos verslą jis perleido žmonai. „Tai dabar ir nesutariam: ji tikisi gerų orų, o aš – prastų“, – šypteli Donatas. Su juo pakalbėjome apie tai, kaip sekasi tik ką atsidariusiam baseinui.
Donatas Elijošius
Donatas Elijošius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prasidėjus pokalbiui, D.Elijošius prisipažįsta, kad viskas dar nauja, tad sunku išskirti ir ryškėjančias tendencijas. Kito tokio pavyzdžio nėra, tad nėra ir su kuo lygintis. Viena aišku, „į minusą“ baseinas, pasak pašnekovo, tikrai neina.

„Savivaldybės tikslas buvo pastatyti baseiną miestiečiams, ne poilsiautojams. Juk pastarieji lankysis tik vasarą. Pastačius baseiną, miesto taryba priėmė sprendimą nemokamai mokyti jame vaikus plaukti. 2–4 klasių mokinius moko mūsų treneris, vyresnius – mokyklų kūno kultūros mokytojai. Birželio statistika baisi – Lietuvoje nuskendo daugiau nei dvi dešimtys žmonių. Šią vasarą gal ir nespėsim jau, bet kitąmet imsimės vesti edukacines pamokas – kaip reikia elgtis ištikus stresinei situacijai vandenyje“, – dėl kokios priežasties buvo imtasi baseino statybų, paaiškino D.Elijošius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Elijošius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Donatas Elijošius

Per pastaruosius keletą metų baseinai išdygo ne viename Lietuvos mieste. Kai kur jie vis dar statomi. Akivaizdu, kad tam įtakos turėjo plaukikės Rūtos Meilutytės laimėjimai. Su Palangos baseino direktoriumi pajuokaujame, kad Rūta paskatino baseinų statybas, tačiau kol tos statybos tapo realybe, sportininkė spėjo ir karjerą baigti.

„Taip kažkada buvo ir su krepšinio arenomis – kiek jų staigiai per trumpą laiką išdygo dėl čempionato. Nežinau, ar gerai, kai kiekviename nedideliame mieste dabar atidaromi baseinai. Ar jie sugebės išsilaikyti?“ – klausimą iškėlė D.Elijošius.

– Visi su nostalgija prisimena „Lino“ baseiną Palangoje. Kiek metų palangiškiai gyveno be šios pramogos?

– „Lino“ baseiną uždarė gal prieš 15 metų. Prieš uždarymą jau matėsi, kad yra sudėtinga – reikėjo remonto. Ar mąstome ateityje apie atvirą baseiną? Minčių yra. Galimybės yra. Reikia padirbėti metus, kad pamatytume, kaip mums sekasi. Atviro baseino puikus pavyzdys yra Ventspilyje.

– Tuščiame sklype išdygęs baseinas, tikėtina, naudingas ir Palangos gelbėtojams?

– Pasirašėme bendradarbiavimo sutartį. Nežinau, kaip jie mokydavosi iki tol. Treniruodavosi, tikėtina, jūroje. Turėjome dviejų dienų mokomuosius kursus. Vieną dieną buvome nuvykę pas paplūdimio gelbėtojus. Kitą dieną jie atvyko pas mus. Mokėmės, kaip suteikti pirmąją pagalbą, kaip prieiti prie žmogaus, kaip reikia viską girdėti, matyti, suprasti, nepasimesti. Ką, ištraukus skendusįjį, reikia daryti. Visa tai demonstravo profesionalus medikas.

Kol nesusiduri, manai, kad atsitiks nelaimė bet kur, tik ne čia. Palangos baseine turime šešis gelbėtojus. Visi – palangiškiai. Kai priiminėjome juos į darbą, klausėme, ar nebijo prieiti prie žmogaus be gyvybės ženklų. Kai kurie jų buvo dirbę gelbėtojais ir pliaže. Amžius svyruoja nuo 20 iki 65-erių metų.

– Kiek iš viso naujajame Palangos baseine darbuojasi žmonių? Jie visi – vietiniai gyventojai?

– Iš viso darbuotojų – 23. Taip, jie visi palangiškiai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Palangos baseinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Palangos baseinas

– Koks lankytojų bumas pasijuto atidarymo mėnesį – kovą?

– Kai atidarėme, visiems buvo įdomu. Vietiniai sąžiningai ėjo, bandė, plaukė, mankštinosi, sveikatinosi. Fiksavome apie 6 500 apsilankymų. Balandis bei gegužė buvo liūdnesni, nes palangiškiai ruošėsi sezonui, raitojosi rankoves ir skalbė patalynes. O poilsiautojų tuomet dar nėra. Be to, gegužę savaitei buvome priversti užsidaryti – šilumos tinklai darė profilaktinę patikrą. Iš viso tą mėnesį skaičiavome 7 tūkst. apsilankymų. Neatskaičius mokinių. Birželį apsilankymų fiksavome 4,9 tūkst., įskaitant ir plaukti besimokančius mokinius.

Balandis bei gegužė buvo liūdnesni, nes palangiškiai ruošėsi sezonui, raitojosi rankoves ir skalbė patalynes.

– O kurį laiką tvyroję karščiai turėjo įtakos baseino lankomumui?

– Birželį žmonėms svarbiau buvo jūra. Esant geriems orams, poilsiautojai nori būti gamtoje. Natūralu. Tai iki šiol buvo prasčiausias mėnuo. Lankomumas krito kone perpus. O štai liepą, kai orai atšalo, pajutome, kad mieste yra žmonių.

– Tai meldžiate prastų orų?

– Keista, kad palangiškis gali jų norėti ar ne? Netipinis toks. Blogi orai tinka, manau, ir Palangos kavinėms. Keista ir pati ši vasara. Tie prailginti mokslo metai... Nematau jokios naudos. Pats turiu vaikus, matau, kas darosi. Kaip tokiu oru mokytis? Koks produktyvumas, kai per karščius reikia mokykloje sėdėti? Tie vaikai būna pavargę. Sėdėdami klasėje iš tikrųjų mintimis jie jau būna lauke. Tą mėnesį, kai vaikai dar mokėsi, turėjome idealų orą. Kai nereikėjo, kai negalėjo žmonės važiuoti, buvo karšta. Kai gali ir nori, oras subjuro.

– Apibūdinkite tipinį jūsų lankytoją.

– Ateina šeimos. Vaikai mokosi plaukti. Turime 8 grupes po 10 vaikų, kurie lanko plaukimo treniruotes. Tai jau uždarbis mums. Tie vaikai – iš Kauno, Vilniaus, kitų miestų. Atvežti pas močiutes vasarai (šyptelėjo). Jau pastebime, ko mums trūksta. Stovyklų. Ieškome partnerių. Atvažiavę iš didmiesčių žmonės nori, kad jų vaikai turiningai leistų laiką, nori, kad juos užimtų. Matome, kad lankytojai, tikėtina, dirba sėdimą darbą, nori pailsėti, turiningai praleisi atostogas. Ateina rytais paplaukioti. Dirbame nuo 7 valandų ryto.

– Tačiau pirmadienį darbo pradžios laikas kiek neįprastas – 12 valanda.

– Pirmadienis – generalinės tvarkos diena. Visas kolektyvas valome, tvarkome.

Kai nereikėjo, kai negalėjo žmonės važiuoti, buvo karšta. Kai gali ir nori, oras subjuro.

– Kiek procentų visų jūsų lankytojų sudaro vietiniai palangiškiai, o kiek – poilsiautojai?

– Liepą daugiau ateina poilsiautojų. Vietinių – mažiau nei pusė visų lankytojų. Ne vasaros metu svarstyklės pakryps į kitą pusę. Dabar, manau, yra baseino pikas. Šiaip esame ne pelno siekianti organizacija.

Pasikartosiu, mūsų tikslas – dirbti ištisus metus ir kad vietiniai vaikai turėtų, kur ateiti ir išmokti plaukti. Nesame pramogų parkas, neturime vaikams čiuožyklų, atvirų baseinų, kaip kitur. Esame sporto, sveikatingumo centras. Ateina žmonės ne papramogauti, o pasisveikatinti, pasimankštinti. Tikiu, kad pasibaigus įtemptam vasaros sezonui, palangiškiai atgauti jėgas ateis į baseiną (šypteli). Ateina ir užsieniečių: rusų, baltarusių, ukrainiečių, latvių, anglakalbių.

– Kiek atsiėjo Palangos baseino statybos? Ar paskaičiuota, kada jos atsipirks?

– Kol kas mes išsilaikome – minuso nėra. Kainavo Palangos baseinas 6,2 mln. eurų. Sudėtinga paskaičiuoti, kada atsipirks, nes neturime jokio analogo, į kurį galėtume pažiūrėti. Po metų jau matysime šiokią tokią istoriją. Matysime srautus. Per metus turime užsidaryti bent porai savaičių, kad galėtume išleisti iš baseino vandenį. Liepą to negalėtume daryti, kaip daro kiti baseinai, pvz., veikiantis Šilalėje. Suvažiuoja daug poilsiautojų.

– O personalas ir jūs pats spėjate pasimėgauja baseino malonumais?

– Pats įlipau į baseiną dar prieš atidarymą. Pamačiau, kad reikia. Praeini, pamatai: kažkur kažkas nešviečia, neveikia, muzika negroja, per karšta, per šalta, nepavalyta. Kol nedirbau baseine, turėjau savo verslą, kurį dabar esu perleidęs žmonai, kartą per savaitę važiuodavau į artimiausią baseiną praplaukti kilometrą. Reiks grįžti prie tos tradicijos rudenį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Palangos baseinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Palangos baseinas

– Turite regione konkurentų? Kur yra artimiausias baseinas?

– Artimiausias baseinas nuo mūsų nutolęs apie 8 km. Nelaikome jų konkurentais, nes siūlo kiek kitokias paslaugas. Ten labai didelis kompleksas su viešbučiu ir pan. Pas mus viskas orientuota į varžybas, mokymą, sveikatinimą. Kitas artimiausias baseinas – Klaipėdoje. Nuo mūsų nutolęs jis apie 25 km. Kiek Palangoje yra bent šiokių tokių baseiniukų? Manau, mažiausiai penki.

– Laikas palyginti kainas. Palangos baseine apsilankyti yra pigiau nei didmiestyje?

– Nenorėjome išsišokti iš rinkos. Vilniškiai džiaugiasi, kad pas mus tikrai nėra brangu. Kainų niekas nekeiksnoja. Be to, palangiškiai, kurie yra deklaravę Palangoje savo vietą, gali išsiimti palangiškio kortelę, o su ja pas mus – 30–50 proc. nuolaida. Dažniausiai lankytojai išsiperka sveikatingumo centrą su baseinu. Lankomiausia diena – šeštadienis. Pačios „tuščiausios“ valandos – popietinės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Palangos baseinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Palangos baseinas

Palyginkime Palangos ir trijų didmiesčių baseinų siūlomas kainas ir mes.

Palangos baseinas

2019 m. kovą atidarytas Palangos baseinas (aštuoni 25 metrų ilgio plaukimo takai) su sveikatingumo centru ir viešąja pirtimi užima 3500 kv. m plotą. Vienkartis apsilankymas jame darbo dieną valandai kainuoja 5 eurus, savaitgalį – 8 eurus. Norint plaukioti neribotą laiką, teks pakloti atitinkamai 7 ir 10 eurų.

Mėnesio abonementas, lankantis baseine darbo dienomis iki 17 valandos, kainuos 40 eurų. Neribotą laiką – 50 eurų.

Plaukimas baseine su sveikatingumo paslaugomis darbo dienomis dviem valandoms atsieis 10 eurų, savaitgaliais – 13 eurų. Neribotą laiką, atitinkamai – 13 ir 16 eurų.

Už mėnesio abonementą (darbo dienomis iki 17 val.) teks pakloti 50 eurų. Neribojant laiko – 60 eurų.

Vilniaus Fabijoniškių baseinas

2018 m. gruodį atidarytas Vilniaus Fabijoniškių baseinas (25 metrų ilgio 8 takai) užima 3030 kv. m plotą. Vienkartinis apsilankymas jame, jeigu baseine planuojate praleisti bet kuriuo dienos metu 4 valandas ir naudotis baseinu, pirtimi bei treniruoklių sale, kainuos 19 eurų. Jeigu tik baseinu ir pirtimi bei dvi valandas – 10 eurų. Visą vasarą vienkartiniams apsilankymams taikoma 50 proc. nuolaida.

Mėnesinis abonementas baseinui, pirčiai ir treniruoklių salei, naudojantis 4 valandas kasdien bet kuriuo metu – 115 eurų, tik baseinas ir pirtis dvi valandas bet kuriuo metu kasdien – 97 eurai.

Girstučio“ sporto kompleksas Kaune

1975 m. pastatytas ir rekonstruotas kompleksas turi tris baseinus: 50, 25 metrų ir pramoginį. Vienkartinis apsilankymas darbo dienomis iki 17 val. baseine ir treniruoklių salėje, praleidžiant 4 val., kainuoja 8 eurus. Šiuo metu kaina laikinai sumažinta iki 7 eurų. Vienkartinis apsilankymas po 17 val. ir savaitgaliais kainuoja 12 eurų. Šiuo metu kaina laikinai sumažinta iki 11 eurų.

Mėnesio abonementas, lankantis baseine nuo 6 iki 17 val. (visomis savaitės dienomis) ir būnant 2,5 val., kainuos 32 eurų. Pratęsiant apsilankymo laiką iki 4 val., kaina išaugs iki 36 eurų.

Jei lankysitės baseine nuo 11 iki 15 val. (visomis savaitės dienomis) ir išbūsite jame 2,5 val., apsilankymas jums kainuos 26 eurus, 4 val. – 28 eurus.

Įsigyti visos dienos mėnesinį abonementą, kai baseine ir treniruoklių salėje prabūnama tik 2,5 val. – neįmanoma. Jei lankysitės 4 val., už mėnesio abonementą suplosite 49 eurus.

Leidžiamas ir vėlyvas apsilankymas nuo 19.30 iki 22 val. Viduje tuomet tenka būti ilgiausiai 2 val. Už tokį abonementą sumokėsite 35 eurus.

Klaipėdos baseinas

Klaipėdos baseinas duris atvėrė 2018 m. Jame įrengta ir vienintelė Lietuvoje specializuota 8 metrų pločio ir 9 metrų gylio nardymo šachta, pritaikyta profesionalių narų, gelbėtojų, kariškių mokymui.

Sveikatingumo kompleksas užima 7 400 kv. m plotą. Jame yra 10 plaukimo takelių. Vienkartinio apsilankymo trukmė šiame baseine – 3 val. Lankantis tik baseine darbo dienomis nuo 6 iki 17 val., susimokėsite 7 eurus (kartu su pirčių zona – 9 eurus, kartu su pirčių zona ir treniruoklių sale – 10 eurų). Jei baseine norėsite apsilankyti bet kuriuo metu darbo dienomis, atitinkamai paklosite 10, 14 arba 16 eurų. Savaitgalį vienkartinis apsilankymas baseine kainuoja 10 eurų, baseine ir pirčių zonoje – 12 eurų. Jei pridėsime dar ir sporto klubą – 14 eurų.

Mėnesio abonementas, kai lankytis baseine leidžiama bet kurią darbo dienos valandą, kainuoja 35 eurus. Viduje leidžiama prabūti 3 val. Jei norėsite apsilankyti dar ir pirtyje, papildomai mokėsite 5 eurus. Apsilankymas sporto klube kainuos dar plius 15 eurų.

Jei pirksite mėnesinį savaitgalio abonementą, prie visų šių ką tik minėtų kainų pridėkite po 5 eurus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius