-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pajūris laukia svečių: kokias įdomias vietas verta aplankyti

Pažinti pajūrio kraštą ir tarsi kelionių talismaną susiverti apyrankę – būtent taip keliauti per šešias savivaldybes ir kiekvienoje jų aplankyti po tris išskirtinius objektus kviečia pajūris. Po Lietuvą šiemet aktyviai keliaujantiems ir savo kraštą pažinti norintiems tautiečiams parengtas naujas pažinimo kelias Lietuvos pajūrio regione, aplankant Klaipėdą bei rajoną, Šilutę, Skuodą, Kretingą ir Palangą. Visi objektai išsidėstę keliasdešimties kilometrų spinduliu. Tarsi apdovanojimas keliautojų laukia apyrankė, ant kurios karoliukų išdėstytos raidės simbolizuoja žodį „Kelias“.
Pajūris kviečia keliauti pažinimo keliu.
Pajūris kviečia keliauti pažinimo keliu. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

„Šiais metais karantino dėka turėjome daugiau laiko pagalvoti, susikoncentruoti ir gimė šitas maršrutas, kuris tapo kūnu. Kviečiame kiekvieną svečią aplankyti tris punktus, kurie yra sužymėti buklete. Neprašome ypatingų dalykų – nusifotografuoti prie objektų ir atėjus į turizmo centrą pasiimti savo karoliuką. Karoliukai pagaminti Skuodo amatininkės, tai juodoji keramika, sinergija tarp turizmo ir meno atstovų, įtraukiant amatus. Parengta tūkstantis apyrankių, tačiau amatininkė pasiruošusi kepti karoliukus, o mes kviesti ir laukti svečių. Projektas startuoja birželio 24 dieną“, – kalbėjo Klaipėdos turizmo informacijos centro vadovė Romena Savickienė.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Pajūris kviečia keliauti pažinimo keliu.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Pajūris kviečia keliauti pažinimo keliu.

Anot vadovės, akivaizdžiai pastebima, jog visuose regiono turizmo centruose daugėja svečių iš Lietuvos.

„Keliaujame po Lietuvą – pėsčiųjų takai, lankytinos vietos ypač savaitgalį pilnos žmonių, džiugesio. Šiąnakt grįždama iš Vilniaus pasidžiaugiau – iš pajūrio pusės buvo pilna magistralė važiuojančių Vilniaus link. Tikėkimės, kad visi savaitgaliai bus tokie“, – sakė moteris.

VIDEO: Kviečia pažinti pajūrio kraštus ir pelnyti talismaną

Parengta tūkstantis apyrankių, tačiau amatininkė pasiruošusi kepti karoliukus, o mes – kviesti ir laukti svečių.

Už keliones apdovanos karoliukais

Šešios savivaldybės savo nuožiūra parinko po tris įspūdingiausius objektus. Juos aplankius turizmo informacijos centre bus galima pelnyti po karoliuką ir suverti žodį „Kelias“.

Klaipėda kviečia aplankyti išskirtinį šalyje Laikrodžių muziejų, Skulptūrų parką su 116 meninių darbų ir molą – uosto vartus. Tai vieta, kur miestiečiai mėgsta palydėti saulę, pamojuoti išplaukiantiems laivams.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Molas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Molas

Palanga ragina pasigrožėti Birutės parku, Tiškevičių alėja bei atrasti Šventosios kopose pasislėpusias „Žvejo dukras“ – įspūdingą, keturių metrų aukščio skulptūrą, simbolizuojančią tris į jūrą žvelgiančias ilgaplaukes merginas, kurios laukia savo žvejo tėvo.

Šilutės regionas šią vasarą kvies pasidairyti po senamiestį, kur grindinyje „slėpsis sekretai“, pasakojantys miesto istoriją.

Šilutės meno mokyklos nuotr./Šilutės meno mokyklos sukurti „Sekretai“ pasakos miesto istoriją.
Šilutės meno mokyklos nuotr./Šilutės meno mokyklos sukurti „Sekretai“ pasakos miesto istoriją.

Netrukus šis regionas pakvies į Rusnę, kur bus įruoštas apžvalgos bokštas. Nuo jo atsivers Nemuno delta, marių horizontai. Tiesa, jo dar reikės palaukti.

Į didžiausią salą Lietuvoje – Rusnę – netruks bus galima nuvykti puikiu dviračių taku. Baigiama sutvarkyti kelią į salą.

Norintiems suverti apyrankę, karoliuką šis kraštas dovanos pasigrožėjusius Hugo Šojaus dvaro parku, besidriekiančiu palei Šyšos upę, taip pat pasivaikščiojusius Švėkšnos dvaro parke, kur iki šiol visai šalia tvenkinio stovi 1880 metais pastatyta ir išlikusi vila. Tvenkinio saloje akį traukia romėnų medžioklės deivės Dianos statula. Tarp lankytinų objektų, žinoma, ir prie Kuršių marių esantis Ventės ragas, kur įsikūrusi paukščių žiedavimo stotis bei vienas seniausių Lietuvoje išlikusių švyturių.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Ventės ragas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Ventės ragas

Skuodas tradiciškai kviečia į Mosėdį, pamatyti unikalų Vaclovo Into akmenų muziejų. Riedulių kraštas dar kartą griauna nusistovėjusį mitą apie didžiausią Lietuvos riedulį.

„Tai ne – Puntuko akmuo, kaip daugelis galvoja, o Barstyčių akmuo“, – paminėjo Skuodo atstovai.

Kretinga šį sezoną kvies ne tik pažinti vienuolyno požemius, bet ir naują parką po atviru dangumi. Regionas yra paruošęs ir 10 pažintinių takų maršrutų.

Kretinga, dažai vadinama Mažuoju Lietuvos Vatikanu, mat čia veikia net keletas vienuolynų, sužavės nauju, ką tik pradėjusiu veiklą Jauryklos upės parku, kuriame įrengti sveikatingumo, edukaciniai takai, vaikų žaidimų aikštelės. Jaukus miestelis kviečia pasivaikščioti po Kretingos dvaro parką, kur veikia astronominis kalendorius su saulės laikrodžiu. Pasisemti praeities dvasios galima apsilankius karus menančiame Kartenos piliakalnyje.

Kretingos savivaldybės nuotr./Jauryklos parkas
Kretingos savivaldybės nuotr./Jauryklos parkas

Rajono pasididžiavimai

Klaipėdos rajono mero pavaduotoja Audronė Balnionienė sako, jog ši Lietuvos vieta išskirtinė, nes tai keturių vandenų kraštas su upėmis, ežerais, mariomis ir jūra.

„Didžiuojamės Drevernos apžvalgos bokštu ir paslaugomis, kurios čia teikiamos. Daug įdirbio Gižo sodyboje, kur siūloma pakeliauti Žuvies keliu, plaukti per marias“, – kalbėjo vicemerė.

Rajonas kviečia apsilankyti rekonstruotame Kalniškės piliakalnyje, nuo kurio atsiveria Gargždų miestelis. Pakilti į Drevernos apžvalgos bokštą, taip pat nukeliauti į Olando kepurę. Pastaroji vieta itin mylima turistų ir karantino metu joje lankytis buvo uždrausta.

Visi į pažinimo kelią įtraukti objektai nuo Klaipėdos driekiasi iki šimto kilometrų spinduliu, susilieja į maždaug 120 km dviračių takų, kuriais beminant tereikia apsidairyti ir pamatyti, kiek daug grožio aplink.

Klaipėdos meras: išbandymai atvėrė galimybes

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sako, jog viruso sukelti išbandymai atvėrė plačias galimybes pažinti kraštą, kuriam gyvename ir kurio vertybės dažnai atsiveria prieš akis, tačiau lieka tarsi už kadro.

„Šitas projektas „Pažinimo kelias“, kuriuo vaikštome kasdien, atveria gerą progą šią vasarą praleisti gimtajame, savame krašte, pamatant, atrandant tai, ko nepastebėjome. Kiekviena iš šešių savivaldybių parengė, pablizgino savųjų mundurų sagas, pateikė jautriausias, įsimintiniausias vietas bei lankytinus objektus“, – kalbėjo meras, paragindamas aplankyti ir daugiau ypatingų uostamiesčio vietų – netrukus atsiversiantį Jono kalnelį su dainuojančiais fontanais, Melnragės kopose besidriekiantį pažintinį taką, dovanojantį ypatingą reginį ir jūros alsavimą. Juo sako dažnai prasieinantis ir pats.

Naujomis iniciatyvomis tapo ir turizmo centro rengiamos ekskursijos „Vienos gatvės istorija“, „Mažieji Klaipėdos stebuklai“, „Paragauk Klaipėdos“ ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius