-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pamatyk Lietuvoje: įspūdingi Lietuvos dvarai keliautojų nuotraukose

Visoje Lietuvoje išsibarstę šimtai didingą praeitį, įdomias ir intriguojančias istorijas menančių dvarų. Didesni, mažesni, bet visada ypatingai svarbų vaidmenį Lietuvos kultūriniame gyvenime atlikę dvarai mūsų laikus pasiekė skirtingai. Vieni jų dabartinių šeimininkų su meile puoselėjami, atgimsta visa savo didybe. Kiti, vis dar kantriai, apsikloję aukšta žole ir krūmais laukia savo atgimimo valandos. Pastarieji, nors ir liūdnoki iš pirmo žvilgsnio, besidomintiems, atidesniems lankytojams atveria nemažiau įspūdingas buvusių pastatų, vešėjusių parkų ir čia šurmuliavusio gyvenimo detales.
Varputėnų dvaras
Varputėnų dvaras / Dariaus Bernoto nuotr.

Didėjantis dėmesys dvarams, nors ir nežymiai, bet tikrai didina šansus, kad vis daugiau Lietuvos kultūros ir istorijos perlų atgims naujam gyvenimui. Minint 2018-uosius, Europos kultūros paveldo metus, o kartu ir norėdami į dvarus atkreipti visuomenės dėmesį, kelionių po Lietuvą portalas www.pamatykLietuvoje.lt organizavo didelio susidomėjimo sulaukusį nuotraukų konkursą „Lietuvos dvarai“.

Konkurso organizatoriai sulaukė net 386 įspūdingų dvarų nuotraukų, kurių galerija pamatykLietuvoje.lt Facebook paskyroje sudomino daugiau kaip 50000 internautų. Galerijoje ne tik gražiai atgiję, išpuoselėti ir keliautojų pamėgti populiariausi Lietuvos dvarai, bet ir gausu netikėtų atradimų – mažai žinomų, dažnai pro įprastinio keliautojų akis prasprūstančių dvarų, jų griuvėsių.

Populiariausi Lietuvos dvarai

Nors konkursui pateiktose nuotraukose galima pamatyti pačių įvairiausių Lietuvos dvarų, kai kurie jų ypatingai populiarūs ir dažniau nei kiti pasitaikė atsiųstose nuotraukose. Neabejotinai, kad šių dvarų nuotraukų rastume dažno keliautojo po Lietuvą foto albume:

Raudondvario dvaras, Kauno r. (http://bit.ly/2IRlWZn). Dvarą perėmus Kauno rajono savivaldybei ir įgyvendinus eilę Europos sajungos finansuojamų projektų dvaras buvo renovuotas. Buvo atkurti želdynai ir gėlynai, kuriuose puikuojasi į dvarą sugrąžintos senosios rožių veislės.

Renovuotoje dvaro pilyje vyksta Kauno rajono civilinės metrikacijos santuokos, konferencijos, koncertai, valstybinių dienų minėjimai. Ledainėje atidarytas Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centras. Oranžerijoje įsikūręs restoranas. 2015-ųjų metų rudenį Raudondvario dvaro žirgyne atidarytas menų inkubatorius, kuriame reziduoja Kauno rajono ir visos Lietuvos jaunieji menininkai. Žirgyno patalpose taip pat įrengta 500 vietų teatro ir koncertų salė. Dvaras tapo populiariu ir gausiai lankomu kultūros centru.

Rokiškio dvaras (http://bit.ly/2HfWqMF). Ypatingai dailus ir fotogeniškas Rokiškio dvaras labai dažnai papuola į keliautojų po Lietuvą foto objektyvus. Dvaro ansamblio pastatų architektūroje atsispindi stilių kaita nuo klasicizmo iki moderno.

Jurgitos Lapienytės nuotr./Rokiškio dvaras
Jurgitos Lapienytės nuotr./Rokiškio dvaras

Rokiškio dvaro ansamblį puošia apie 30 ha geometrinio plano parkas. Dvaro sodybos kompozicijos ašis sutampa su Rokiškio miesto pagrindine kompozicine ašimi. Tai vienintelis toks pavyzdys Lietuvos urbanistikoje. XIX a. antroje pusėje dvaras ėmė garsėti muzikiniame pasaulyje. Grafaitės Marijos Tyzenhauzaitės pastangomis čia įsteigta muzikos mokykla ir orkestras. Šios mokyklos auklėtiniai – J. Gruodis, J. Tallat – Kelpša, M. Petrauskas, K. Kaveckas.

Baisogalos dvaras (http://bit.ly/2GXCZHH). Apie 1830 m. Baisogalos dvarą nupirko buvęs Napoleono armijos pulkininkas Juozapas Komaras (mirė 1847 m.). Komarams Baisogala priklausė iki 1940 m. Paskutinysis Baisogalos dvaro savininkas Vladislovas Komaras buvo laikomas vienu pažangiausiu ūkininku Lietuvoje.

Šiaulių TIC nuotr./Baisogalos dvaras
Šiaulių TIC nuotr./Baisogalos dvaras

Baisogaloje lankydavosi daug ekskursijų, Žemės ūkio akademijos studentai čia atlikdavo praktiką. 1922 m. priėmus Žemės reformos įstatymą, buvo nusavintos ir Komarų latifundijos. Baisogalos dvare V. Komarui buvo palikta tik įstatyminė žemės norma (80 ha). 1952 m. dvare įkurtas ir iki šiol veikia Lietuvos gyvulininkystės institutas.

Trakų vokės dvaras (http://bit.ly/2HgYbsX) 2002 m. dvaras perleistas Lietuvos bajorų karališkajai sąjungai. Nuo 2014 m. čia įsteigta Vilniaus savivaldybei priklausanti viešoji įstaiga „Trakų Vokės dvaro sodyba“. Nuo to laiko prasidėjo dvaro atgaivinimo darbai. Dvaras tapo atviras visuomenei.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Trakų Vokės dvaro sodybos ansamblis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Trakų Vokės dvaro sodybos ansamblis

Dvare vedamos ekskursijos, vyksta įvairios parodos, muzikos koncertai ir kitokie kultūriniai bei privatūs renginiai. Dvaras buvo įvertintas ir kino kūrėjų – jame filmuotos vaidybinės kino juostos „Ana Karenina“, „Karas ir Taika“ bei kt.

Burbiškio dvaras (http://bit.ly/2JlnwHq) Radviliškio rajono savivaldybei gavus lėšų iš Europos sąjungos fondų, buvo restauruoti likę dvaro pastatai: arklidės, svirnas, tvartas, virtuvė, balandinė, sodininko namas, oranžerija ir ūkinis pastatas, atkurti tilteliai, keturių aukštų bokštas, pirtis, altana.

Burbiškio dvare siekiama atstatyti kuo tikslesnį praeities vaizdą, XX a. pradžios atmosferą, suteikiant jai funkcionuojantį tęstinumą dabarties kontekste. Burbiškio dvaras – neoromantizmo ir neogotikos paveldo vertybė, jame stengiamasi suaktualinti ne tik architektūrinį, kraštovaizdžio palikimą, bet ir dvarų kultūros tradicijas. Čia nuolat rengiami Poezijos pavasario renginiai, kameriniai koncertai. Dvaras pritaikomas šių dienų poreikiams: vyksta mokslinės konferencijos bei seminarai. Renkamos įvairių gėlių kolekcijos. Kadangi dvaras turi funkcionuoti dabarties kontekste, kuriamos naujos tradicijos, tokios kaip tulpių šventė, kuri vyksta nuo 2000 metų. Čia pramoginiam renginiui suteikiama daug platesnė prasmė: demonstruojamos dvarų kultūrą liudijančios vertybės, lankomos ekspozicijos, populiarinama dvaro istorija.

Siesikų dvaras-pilis (http://bit.ly/2sF16Xa) Rūmai pastatyti 1492 – 1517 m. Tai viena iš nedaugelio pilių – bastilijų pavyzdžių, likusių Lietuvoje.

Šiuo metu dvaro rūmai restauruojami, atkuriama 16 a. struktūra. Jau sutvarkytas rūmų parkas, šalia esančio Siesikų ežero krante įrengtas paplūdimys. Taip pat atstatytas ir pritaikytas lankymui dvaro bravoras.

Taip pat į populiariausių sąrašą patenka, Pakruojo dvaras (http://bit.ly/2DVkkPe), Merkinės dvaras (Paulavos respublika) (http://bit.ly/2r1IbEj), Užutrakio dvaras (http://bit.ly/2ktgGR1) ir keletas kitų.

Papildomos konkurso nominacijos

Išskirtinio dėmesio šiame konkurse sulaukė Zyplių (http://bit.ly/2qPqgQZ), Žagarės (http://bit.ly/2IQZPGy) ir Plungės (http://bit.ly/2HfQ4AW) dvarai. Tai vieni žinomiausių, Lietuvos mastu garsūs ir lankytojų labai mėgiami dvarai. Šiame konkurse Plungės turizmo informacijos centras, Žagarės regioninis parkas ir restoranas „Kuchmistrai“ įsikūręs Zyplių dvare prisijungė prie konkurso ir įsteigė papildomas nominacijas bei prizus. Puikūs prizai ne tik paragino panaršyti ankstesnių kelionių po Lietuvą foto albumus ir ten paieškoti šių dvarų nuotraukų, bet ir suteikė priežasčių į šiuos dvarus užsukti ten dar nebuvusius, o jau buvusius pakvietė apsilankyti ir dar kartą.

Netikėti atradimai ir kiti konkurse paminėti dvarai

Kelionių po Lietuvą portalo www.pamatykLietuvoje.lt lankytinų vietų žemėlapyje beveik 300 dvarų, tačiau konkurso dalyviai maloniai nustebino pateikdami nuotraukas dvarų, kurių kol kas žemėlapyje nebuvo. Kartu su keliautojais po Lietuvą atrasti dvarai jau netrukus papildys žemėlapį, kuris leis juos lengviau atrasti ir kitiems norintiems. Taip pat, konkurso dalyviai pateikė ir žemėlapyje esančių dvarų nuotraukų, kurias vis tiek galime lankyti „atradimais“. Atradimo jausmą sukuria netikėti nuotraukų rakursai, sunkiai pastebimos detalės užfiksuotos nuotraukose ar jose atsispindinčios istorijos.

Dvarai „atradimai“:

„Džiaugiamės šio konkurso sėkme ir tuo, kad Lietuvos žmonės atranda keliones po Lietuvą, randa čia išskirtinai įdomių, ypatingų vietų. Kelionės po Lietuvą tampa įprastu ir mėgstamu laisvalaikio paleidimo būdu, praturtina atostogas Lietuvoje bei savaitgalius“ – teigia portalo vadovas Arvydas Dotas ir priduria, kad jau netrukus planuoja paskelbti ir daugiau nuotraukų konkursų. Žinoma, šį kartą, jau kitomis temomis.

Kviečiame susipažinti su visa konkurso dalyvių nuotraukų galerija: http://bit.ly/2sEba2C

Daugiau kelionių po Lietuvą įdomybių, netikėtų atradimų ir naudingos informacijos portale www.pamatykLietuvoje.lt ir Facebook (www.fb.com/pamatykLietuvoje).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius