-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Poilsiui sostinėje: maršrutas po reto pažintą Vilniaus vietą, kuri nustebins paukščiais

Daugelis miestiečių puikiai pažįsta miesto žaliąsias erdves – Vingio parką, Bernardinų sodą, yra ne kartą lankęsi Kalnų parke. Bet retas keliavo įspūdingu mišku, kuris driekiasi kitapus Vingio parko miegamųjų rajonų, prie Neries upės.
Liepsnelė
Liepsnelė / Gedimino Petkaus nuotr.

Gausybė maloniai klaidinančių miško takelių, medžiai virtuoliai, išsišakojusios gilios griovos, raguvos ir aplink giedančių paukščių įvairovė bei žydintys retieji Lietuvos augalai – visa tai visiškai pateisina Karoliniškių kraštovaizdžio draustinio statusą. Jame ir driekiasi naujasis „Neakivaizdinio Vilniaus“ maršrutas „Čiulbantys Karoliniškių šlaitai“.

Kitoks nei visi

Naujas ornitologo Gedimino Petkaus paruoštas maršrutas skiriasi nuo įprastų „Neakivaizdinio Vilniaus“ maršrutų – jame nerasite tikslių adresų, o tam, kad jo stotelėse rastumėte aprašytus objektus, reikės gerai apsidaryti ir įsiklausyti, mat dauguma objektų – gyvi, skraidantys ir ropojantys.

Nenustebkite, jei kurio nors draustinio gyventojo ir neišvysite – gamta visada pasiūlo savas maršruto korekcijas. Lankant draustinio ornitologinius objektus rekomenduojame eiti neskubant, įtempus ausis, įkvepiant miško (samanų, grybų, medžių) kvapą ir įdėmiai apžiūrint kiekvieną gamtos objektą. Tik taip pastebėsite turtingą bioįvairovę, išgirsite giedančių paukščių simfoniją, stebėsite jų gyvenimą ir elgesį. Būkite tylūs svečiai, tapkite tikrais gamtos tyrinėtojais ir paukščių stebėtojais.

Žaliuoja ir pažįstami, ir reti augalai

Šis draustinis yra viena seniausių saugomų teritorijų Vilniaus mieste, įkurtas dar 1960 metais. Draustinio plotas nemažas – 162 hektarai. Kalvynas beveik negyvenamas, apaugęs mišriu mišku – čia yra Karoliniškių miško parkas.

Medynuose vyrauja įvairaus amžiaus pušys, ąžuolai ir baltalksniai, pamiškyje – mažalapės liepos, paprastieji klevai, guobos. Čia aptinkami retų rūšių augalai: kalninė jonažolė, balandinė žvaigždūnė, daugiametė blizgė, gebenė lipikė, tarpinis rūtenis.

Sparnuočių prieglobstis

Šiame draustinyje galima pastebėti daugiau nei 50 paukščių rūšių. Tyrinėdami gamtos takus, pamatysite ant takų šokuojančius juoduosius strazdus, strazdus giesmininkus, liepsneles ir kikilius. Klausytis jų melodingų balsų galima nuo ryto iki vėlaus vakaro.

Griovose, ypač kur vinguriuoja šaltiniai, pamatysite maudynėmis pasidžiaugti ir troškulį numalšinti atskridusius miško paukščius. Galbūt sugebėsite įžiūrėti tarp medžių šaknų tupinėjančią slapukę karietaitę.

Dalios Račkauskaitės nuotr./Liputis
Dalios Račkauskaitės nuotr./Liputis

Ant kamienų pastebėsite drąsiai laipiojančius bukučius ir lipučius. Aukštai lapuočiuose išgirsite giedančias pečialindas, o spygliuočiuose ausis pakutens mažiausi Europos paukšteliai – paprastieji nykštukai.

Miške, kur auga brandžios pušys ir stūkso nudžiūvę stuobriai, pamatysite genių paliktus pėdsakus – uoksus. Šiose vietose, be didžiųjų margųjų genių, pastebėsite įspūdingo dydžio juodas kaip anglis raudonu viršugalviu juodąsias meletas. Tarp medžių šakų žvitriai praskris vištvanagiai ir paukštvanagiai, o ratus virš galvų suks suopiai ir kranksintys krankliai. Tai tik dalis paukščių, kuriuos galima aptikti šiame žaliame Vilniaus kampelyje.

Maršrutą rasite čia. Patogu vadovautis ir popierine jo versija, kurią nemokamai galite pasiimti Vilniaus turizmo informacijos centruose.

Daugiau maršrutų Vilniaus pažinimui – www.neakivaizdinisvilnius.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius