-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saugomos teritorijos Lietuvoje: kurios populiariausios, o kurios – nepelnytai pamirštos?

​​​​​​​Šią vasarą visiems žinomos aplinkybės paskatino daugelį lietuvių ne tik savaitgalius, bet ir ilgesnes atostogas praleisti Lietuvoje, rašoma pranešime spaudai. Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos viešųjų ryšių specialistė Diana Rakauskaitė teigia, kad lankytojų srautai nacionaliniuose, regioniniuose parkuose per pastaruosius mėnesius gerokai išaugo. Kokie objektai populiariausi, o kas nepelnytai sulaukia mažiau dėmesio? Apie tai ir ne tik – pokalbyje su D.Rakauskaite.
Saugomos teritorijos Lietuvoje
Saugomos teritorijos Lietuvoje / Vytauto Kandroto nuotr.

Ar šį sezoną, kai galimybės keliauti užsienyje ribotos, pastebimi didesni žmonių srautai saugomose Lietuvos teritorijose?

– Lankytojų nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose gerokai padaugėjo. Jie renkasi, visų pirma, pritaikytas lankyti vietas – apžvalgos bokštus, pažintinius takus, piliakalnius, kraštovaizdžio regyklas, gamtos paminklus arba tiesiog gamtos takus. Lietuviai ima suvokti, kad jų kraštas turtingas gamtinių vertybių. Juk mes turime tiek miškų, ežerų, upių ir upelių, natūralių pievų... Ko ypač civilizuotuose Europos kraštuose jau nerasi.

– Ar galėtumėte išskirti lankomiausių, populiariausių saugomų teritorijų trejetuką?

– Žmonės traukia ten, kur atsiranda naujai pritaikytų lankyti gamtos objektų. O tokių vietų yra beveik visuose nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose.

Daug lankytojų sulaukia Nemuno kilpų regioninio parko apžvalgos bokštas. Netoliese, Birštone, rugpjūčio mėnesį bus atidaryta ir nauja šio regioninio parko lankytojų centro ekspozicija, paaiškinanti, kodėl čia taip smarkiai sukilpinėjo Nemunas.

Žemaitijos nacionaliniame parke lankytojus traukia Platelių ežeras. Čia daug pažintinių takų, kuriais gali eiti pėsčiomis ar važiuoti dviračiu.

Sirvėtos regioniniame parke (Švenčionių rajone) naujai pritaikytas lankyti Kačėniškės piliakalnis, nuo kurio atsiveria kvapą gniaužiantis Mergežerio kraštovaizdis. Prie lankytojų centro jau anksčiau įrengtas mitologinis takas traukte traukia lankytojus iš visos Lietuvos.

– Kokius nacionalinius ar regioninius parkus rekomenduotumėte aplankyti dar šią vasarą?

– Šią vasarą siūlėme aplankyti visus 5 nacionalinius bei 30 regioninių parkų, Saugomų teritorijų pase rinkti antspaudėlius, įrodančius, kad čia būta, ir gauti knygą „Ypatinga Lietuva. Keliaujame po Lietuvos saugomas teritorijas“. Tačiau jeigu nesuspėsite aplankyti visų, pasistenkite aplankyti bent nacionalinius parkus. Būtinai užsukite į lankytojų centrus ir pasidomėkite, ką įdomaus galima pamatyti aplinkui.

– Kaip neseniai išleistą kelionių vadovą „Ypatinga Lietuva. Keliaujame po Lietuvos saugomas teritorijas“ vertinate jūs?

– Manau, lankytojui knyga labai patraukli, nes vienoje vietoje sudėta glausta informacija apie nacionalinius ir regioninius parkus, rekomendacijos, koordinatės, nuotraukos... Nedidelis knygos formatas ir patrauklus dizainas, tiesiog norisi knygą paimti į rankas ir pavartyti. O paskui – keliauti po saugomas teritorijas, po ypatingiausias mūsų krašto vietas.

– Kokios saugomos teritorijos, jūsų manymu, nepelnytai sulaukia per mažai po Lietuvą keliaujančių žmonių dėmesio?

– Galbūt tos, kurios yra Lietuvos pakraščiuose: Vištyčio, Veisiejų, Ventos regioniniai parkai, Dieveniškių istorinis regioninis parkas... Daug kas turbūt net neįsivaizduoja, kokie ten gamtos ir kultūros lobiai slypi. Siūlyčiau pasidomėti ir būtinai susipažinti su šių parkų vertybėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius