Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turistų lankomoje Merkinėje trūksta turizmo infrastruktūros

Varėnos rajono savivaldybė ieško būdų, kaip Merkinės miestelio infrastruktūrą pritaikyti turizmo reikmėms. Nemuno ir Merkio santakoje įsikūrusi Merkinė – viena lankomiausių vietovių Dzūkijos regione. Tačiau turistai, o vasarą jų Merkinėje apsilanko tūkstančiai, neturi, nei kur pavalgyti, nei kur pernakvoti. Todėl, pasitelkus privatų investuotoją, Merkinėje ketinama įrengti viešbučių ir kavinių.
Merkinės piliakalnis
Merkinės piliakalnis / Mindaugo Tamošausko nuotr.

Varėnos rajono savivaldybė parengė investicinį projektą – rekonstravus du turtingą miestelio istoriją menančius pastatus, juose įrengti viešbučius ir kavines. Pastarųjų paslaugų turistams itin trūksta.

Buvusiame globos namų komplekse, iš kurio atsiveria Merkinės piliakalnio apylinkės, per porą metų numatyta įrengti 40 numerių. Varėnos savivaldybė koncesijos sutartimi privačiam investuotojui kompleksą už simbolinį vieną eurą išnuomotų ne mažiau nei 15 metų. Taip pat siūloma išsinuomoti ir dar vieną pastatą centrinėje miestelio aikštėje, šalia buvusios rotušės, kurioje dabar įrengtas muziejus. Pirminiais skaičiavimais, investicijos gali siekti tris milijonus eurų.

„Galbūt patrauklus bus ir vadinamas Vazos namas miestelio centre, kuriame mirė karalius Vaza, kur apsistodavo didikai, karaliai Lietuvos kunigaikštystės laikais. Rimtas įsipareigojimas yra investuoti reikalingą sumą, kad būtų suteikiamos tinkamos nakvynės ir maitinimo paslaugos, tai yra viešbutis, kavinė, restoranas“, – sako Varėnos meras Algis Kašėta

„Čia labai puiki vietovė. Stebina Nemuno santaka, piliakalnis. Mes Lietuvoje pirmą kartą. Žinome, kad Merkinėje mirė mūsų karalius Vaza“, – įspūdžiais dalijasi turistas iš Lenkijos.

Merkinėje, Novgorodo metraštyje minimoje jau 1359 m., turistus labiausiai domina istorinė praeitis. Čia ant piliakalnio stovėjo XIV amžiuje statyta viena stipriausių Lietuvos tvirtovių, aikštėje rotušė su bokštu, pastatytos trys bažnyčios ir du vienuolynai. Klestėjo amatai ir prekyba. Daugiausia privilegijų Merkinei yra suteikęs Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Vladislavas Vaza.

„Merkinėje gyveno didžioji karaliaus Vladislavo IV Vazos meilė Jadvyga Lyžkova. Vladislavas Vaza, išleisdamas ją už Merkinės seniūno, pasakė savo karališkajame dvare turbūt jo gyvenimo pabaigą nulėmusį sakinį, matyt, buvo nuoširdus troškimas – meldžiu Dievo, kad leistų numirti ant tavo rankų, ta mirtis yra apipinta intriguojančiomis legendomis“, – pasakoja Dzūkijos nacionalinio parko Merkinės lankytojų centro vedėjas Algimantas Černiauskas.

Merkinėje veikia juodosios keramikos namai, kurioje meistrai yra išsaugoję senąsias keramikos technologijas. Bažnyčioje saugoma 11 ankstyvojo baroko architektūros dailės kūrinių, Dainavos krašto istorinėje sostinėje įkurtas didžiausias Lietuvoje rezistencijos memorialas – kryžiaus kalnelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius