Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vasaros kelionės po Lietuvą: 6 lankytini dvarai Vakarų Lietuvoje

Vasarą Vakarų Lietuva traukia kiekvieną – užburiantis Baltijos jūros bangų ošimas, nepaprasto grožio smėlėti paplūdimiai ir kerintis pušynų aromatas tiesiog negali palikti abejingų. Vis dėlto, naujų įspūdžių ieškantys ir pajūrio link keliaujantys, Vakarų Lietuvoje gali atrasti ne tik saulės ir jūros malonumus, bet ir neišsemiamus kultūrinius, istorinius ir architektūrinius mūsų dvarų lobynus. Tad kviečiame susipažinti ir aplankyti – 6 dvarai Vakarų Lietuvoje, verti jūsų vizito!
Jurbarko dvaras
Jurbarko dvaras / L.Bartašiaus nuotr.

Plungės dvaras

L.Bartašiaus nuotr./Plungės dvaras
L.Bartašiaus nuotr./Plungės dvaras

Vykstantiems Vakarų Lietuvos kryptimi, nuodėmė būtų neužsukti į Žemaitijos Versaliu tituluojamą, vieną įspūdingiausių dvaro sodybų Lietuvoje – Plungės dvarą. Čia iškilmingai stovi išpuoselėti ir renovuoti italų neorenesansinio stiliaus dviaukščiai rūmai, dvi oficinos, neogotikos stiliaus žirgynas ir beveik 60 hektarų ploto parkas, kuriame žaliuoja vietiniai ir egzotiški dekoratyviniai augalai.

Įdomu, jog seniausiam dvaro pastatui jau daugiau nei 170 metų. Tai neogotikos stiliaus pilaitė su 12 metrų aukščio bokšteliu, kuriame įmontuotas iš visų keturių pusių matomas laikrodis. Šis statinys – tai maža Florencijoje esančių Palazzo Vecchio rūmų kopija. Pasakojama, kad tuometinis dvaro savininkas grafas Platonas Zubovas kartu su žmona itin mėgęs viešėti romantiškoje Florencijoje, tad dalelę jos nusprendė susikurti ir Lietuvoje.

Aplankyti išskirtinio grožio dvarą bei apžiūrėti rūmų viduje sukauptus eksponatus galite Plungės mieste, adresu Parko g. 3.

Kretingos dvaras

Gyčio Juodėno nuotr./Kretingos dvaras
Gyčio Juodėno nuotr./Kretingos dvaras

Istoriniuose šaltiniuose Kretingos dvaras minimas dar nuo XVI amžiaus, tačiau jo klestėjimo laikai prasidėjo dvarą įsigijus grafams Tiškevičiams. Jų valdymo laikotarpiu buvo pertvarkyti neoklasicizmo stiliaus rūmai – įrengta Baltoji pokylių ir Raudonoji muzikos salės, pristatyta oranžerija, o joje įkurtas Žiemos sodas. Jame sužaliavo įspūdingi augalai, nuolat šniokštė kriokliai, vandenyje nardė akį kerinčios dekoratyvinės žuvys ir žuvelės.

Nors karo negandos sunaikino didelę dalį tuometinės oranžerijos turtų, šiandien Žiemos sodas vėl stebina savo augalų gausa ir įvairove – šiuo metu čia auga daugiau kaip 5000 augalų, priskiriamų 170 skirtingų augmenijos rūšių.

Tiesa, Kretingos dvaras visuomet išsiskyrė ne tik įspūdingais architektūriniais statiniais bei oranžerija, tačiau ir akį kerinčiu 23 ha ploto parku. Įdomu, jog Tiškevičiai, kitaip nei daugelis kitų to meto dvarininkų, parke leido lankytis visiems norintiems, o į susidomėjusiųjų klausimus apie augalus noriai atsakydavo dvaro sodininkas Liudvikas Haidukas.

Ir šiandien dvaras mielai atveria savo duris Kretingos miesto gyventojams ir svečiams. Dvaro rūmuose ir oranžerijoje veikia muziejus, o dvaro parkas pritaikytas tiek pažinimui, tiek poilsiui.

Dvaras įsikūręs Kretingos mieste, adresu Vilniaus g. 20.

Hugo Šojaus dvaras

„Klaipėdos regiono“ nuotr./Šilutės Hugo Šojaus dvaras
„Klaipėdos regiono“ nuotr./Šilutės Hugo Šojaus dvaras

Pajūrio krašte įsikūrusiame Šilutės mieste stūksantis Hugo Šojaus dvaras pastatytas dar XVIII amžiuje. Elegantiškas, vėlyvojo klasicizmo ir istorizmo laikų pastatas pasižymi tik Klaipėdos kraštui būdingais architektūros elementais. Dvaras suklestėjo jį įsigijus to meto Klaipėdos miesto visuomenininkui Hugui Šojui. Jo valdymo laiku buvo atnaujinti dvaro pastatai, įrengtas jaukus ir vasaromis žaliuojantis angliško stiliaus parkas.

Lietuvių papročiais, tautosaka ir muziejininkyste besidomintis dvaro savininkas dvare įkūrė ir pirmąjį Klaipėdos krašto muziejų. Apie šio muziejaus vertę spaudoje ne kartą rašė net Jonas Basanavičius. Nors karo metais dvaras buvo nusiaubtas Raudonosios armijos karių, 2015 metais muziejus vėl sugrįžo į renovuoto dvaro erdves. Šiandien čia saugoma daugiau nei 60 tūkst. eksponatų, rengiami įvairiausio pobūdžio edukaciniai renginiai, o šiltomis vasaros dienomis turistai gali atsipūsti ir pasivaikščioti po žaliuojantį Hugo Šojaus vardo dvaro parką.

Dvarą aplankyti galite Šilutėje, Lietuvininkų g. 4.

Jurbarko dvaras

Jurbarko dvaro aplinka. Gyčio Juodėno fotografija, 2019 m.
Jurbarko dvaro aplinka. Gyčio Juodėno fotografija, 2019 m.

Ant kairiojo Mituvos kranto stūksantis Jurbarko dvaras mena Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikus. Šį dvarą galima vadinti moterų tvirtove, mat jį valdė bene žymiausių Lietuvos didikų žmonos: Žygimanto II-ojo žmona Bona Sforca, Zigmanto Vazos žmona Ona Habsburgaitė, Vladislovo Vazos žmona Cecilija Renata Habsburgaitė, Vladislovo Vazos ir Jono Kazimiero žmona Liudvika Marija.

Nuo 1846 metų dvaras tapo dvarininkų Vasilčikovų nuosavybe. Dvaro teritorijoje buvo įkurti stilingi neoklasicizmo stiliaus rūmai su dviem oficinomis, pastatyta puošni neobizantinio stiliaus cerkvė, išplėstas vaismedžių sodu garsėjantis parkas. Deja, Pirmojo pasaulinio karo metais dvaras buvo stipriai apgadintas, nugriauti pagrindiniai dvaro rūmai. Visgi, iki šių dienų dvaro sodyboje išliko dvi vėlyvojo klasicizmo stiliaus dvaro oficinos, kumetynas, Jurbarko Kristaus atsimainymo cerkvė bei vaizdingas dvaro parkas.

Aplankyti renovuotus dvaro pastatus bei apžiūrėti dvare įsikūrusio Jurbarko krašto muziejaus parodas galite Jurbarko mieste, adresu Vydūno g. 21.

Belvederio dvaras

Belvederio dvaro rūmai. Gyčio Juodėno fotografija, 2019 m.
Belvederio dvaro rūmai. Gyčio Juodėno fotografija, 2019 m.

Dešiniajame Nemuno krante, ant aukšto šlaito stūkso romantizmo ir neogotikos bruožų turintis, netaisyklingo plano, dviejų aukštų Belvederio dvaras. Pavadinimas dvarui buvo suteiktas dėl rūmuose įrengto triaukščio bokštelio – belvederio – iš kurio atsiveria įspūdingas apylinkių ir Nemuno slėnio vaizdas.

Deja, šiandien dvaras dar tik laukia restauracijos. Nepaisant to, jis pritraukia daugybę turistų, norinčių pamatyti vieną iš nedaugelio Lietuvoje išlikusių itališkos vilos stiliumi pastatytų dvarų.

Dvaras įsikūręs Belvederio miestelyje, Jurbarko rajone, adresu Dvaro g. 9.

Net neabejojame, jog įstabūs dvarai Vakarų Lietuvoje jūsų vasaros atostogas praturtins nuostabiais vaizdais ir nepamirštamomis istorijomis. Keliaukite, pažinkite ir atraskite vis naują mūsų nuostabios šalies veidą!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius