-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žygis istorinio sukilimo keliais įvyks: be salvių ir dainų būryje

Naktinis pėsčiųjų žygis 1923-iųjų Klaipėdos sukilimo dalyvių takais šiemet vis tik rengiamas: nors ir dešimteriopai mažesnis ir be iškilmingų salvių.
Naktinis žygis
Paprastai naktiniame žygyje Klaipėdos sukilėlių keliais sutraukdavo ir būrį kariškių. Šiemet jie renginyje nedalyvaus. / Dalios Grikšaitės nuotr.

Anot vieno iš istorinio žygio rengėjų Algirdo Grublio, ilgai diskutuota ne tik dėl to, koks turėtų būti šiųmetinis žygis Klaipėdos krašto dienai paminėti, bet ar iš viso jis įvyks.

„Jau gruodį pradėjo žmonės klausinėti, ar žygis įvyks. Manėme, kad jis turi būti, juk vis dėl to jau dvidešimtą kartą rengiamas. Tačiau vis nežinojome, koks jis bus. Buvo siūlymų nukelti jį į vasarą, tačiau tad jis prarastų prasmę. Juk šio žygio esmė, kad jis turi būtų žiemą ir istoriniais keliais. Kalbėta, kad Vyriausybė sausio 17-ąją nuspręs šiek tiek sušvelninti karantiną. Laukėme to, todėl žygis rengiamas šį savaitgalį, o ne praėjusį“, – pasakojo pašnekovas.

Karantino ribojimai vis tik stipriai paveikė renginį. Jame nedalyvaus kariškiai – jie paprastai sudarydavo didžiąją dalį žygeivių. Negalės atvykti ir kitų savivaldybių gyventojai. Todėl maršrutas sudarytas tik Klaipėdos miesto savivaldybės ribose.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Sukilimo inscenizacijos akimirkos
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Sukilimo inscenizacijos akimirkos

„Manome, kad šiemet sulauksime maždaug dešimt kartų mažiau dalyvių. Galioja visos karantino taisyklės: nesibūriuoti, eiti kartu su šeimos nariu. Žygyje ir pageidauja dalyvauti šeimos nariai: pavyzdžiui tėvas su sūnumi, sutuoktiniai“, – teigė A.Grublys.

Žygio rengėjai parengė išsamų maršrutą, kuris sudarytas iš trijų dalių. Žygeiviai penktadienio vakarą pradės savo kelionę nuo Klaipėdos universiteto ir pėstute miškais eis iki Girulių. Maršrutas yra apie 8,4 km ilgio. Antrąjame etape nuo Girulių geležinkelio stoties žygeiviai eis pro šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią iki Danės upės. Šio etapo ilgis – apie 4,7 km ilgio.

Trečiasis etapas – nuo Danės upės iki Skulptūrų parko, kur stovi paminklas 1923-iųjų sukilimo dalyviams.

Viso maršruto ilgis – per 18 kilometrų. Visą maršrutą įveikę žygeiviai gaus diplomus.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr./Klaipėdos sukilimo dalyviai. 1923 m.
Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr./Klaipėdos sukilimo dalyviai. 1923 m.

„Mes visą aprašytą maršrutą viešiname. Todėl gali kiekvienas klaipėdietis jį pasiimti ir pereiti jį tada, kai panorės: dieną, kai bus geresnis oras“, – pasakojo žygio rengėjas.

Žygeiviai, pasiryžę naktį leistis į kelionę, raginami atsižvelgti į orus ir pasirūpinti geresne avalyne.

Šiemet medicininės pagalbos nebus, todėl žygeiviai patys turės pasirūpinti savimi. Daugiau informacijos galima rasti socialiniame tinkle „Facebook“ paskyroje „Sukilėlių Kelias“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius