Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 25

Vis labiau populiarėjantis dviratis: kaip pasirinkti tinkamą?

Statistikos duomenimis, apie 5 proc. visų kelionių po Europos Sąjungą yra nuvažiuojama dviračiais. Pirmauja olandai, kurie apie 30 proc. visų kelionių įveikia patys mindami pedalus, Danijoje dviratį kaip susisiekimo priemonę renkasi kas penktas šios šalies gyventojas.

Statistikos duomenimis, apie 5 proc. visų kelionių po Europos Sąjungą yra nuvažiuojama dviračiais. Pirmauja olandai, kurie apie 30 proc. visų kelionių įveikia patys mindami pedalus, Danijoje dviratį kaip susisiekimo priemonę renkasi kas penktas šios šalies gyventojas. Kas dieną kylant kuro kainoms, didėjant kamščiams miestuose, žmonės vis labiau ima vertinti šios brangių degalų nereikalaujančios transporto priemonės privalumus. Be to šis transportas yra ekologiškiausias ir draugiškiausias ne tik mums, bet ir gamtai.

Turbūt niekas nedrįstų ginčytis, jog dviratis ne tik patogus, bet ir labai sveikatai naudingas transportas, sporto priemonė. Važiojant juo dirba visi kūno raumenys, todėl sustiprėja širdies ir kraujagyslių sistemos veikla, kvėpavimas, pagerėja organizmo medžiagų apykaita. Dviratininkai lavina savo ištvermę, valią. Važinėjant šia dvirate susisiekimo priemone dingsta nervinė įtampa, pagerėja nuotaika. Dviratis padeda reguliuoti kūno svorį, gražina figūrą, gerina raumenų, ypač kojų tonusą ir vaizdą. Bėgiojant, kiekviename žingsnyje pakeliamas savo kūno svoris, taip stipriai apkraunami sąnariai. Važiuojant dviračiu tas pats rezultatas pasiekiamas gerokai mažesnėmis pastangomis, nes krūvis nesunkiai reguliuojamas perjungiant pavaras.

Važinėjantis stiprėja kojų raumenys, pagerėja širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemų veikla. Ilgai važinėdamiesi dviračiu „priverčiame" plaučius dirbti visa jėga. Minant pedalus kraujas yra prisotinamas deguonies, kuris patenka į galvos smegenis bei kitus svarbius organus. Tai puikus būdas pavasarį grūdintis, sustiprinti imunitetą bei atsikratyti po žiemos susikaupusių nereikalingų kilogramų Važinėjimasis dviračiu yra naudingas net mūsų akims! Žiūrint į tolį bei sutelkiant žvilgsnį į toli esančius daiktus treniruojami netgi akių raumenys.

Pirmasis dviratis buvo sukurtas daugiau nei prieš pusantro šimto metų. Tada norintiems įsigyti šį technikos stebuklą nebuvo kėblu - tiesiog nebuvo pasirinkimo. Šiandien tai gana sunkus ir nemažai informacijos reikalaujantis užsiėmimas. Gausybė parduotuvių gali pasiūlyti šių dviračių priemonių pagal kiekvieno norą ir mokumą. Tačiau kaip išsiaiškinti, kokio dviračio reikia būtent jums? Pirmiausia turite nuspręsti, kur daugiausia važinėsite, ir rinktis labiausiai tam tinkamą dviratį.

Dviračiai skirstomi į keletą pagrindinių grupių:

Sportiniai dviračiai (triatlono, greitojo nusileidimo, treko, plento ir t.t.) Jie skirti sportininkams profesionalams. Tokių dviračių konstrukcijos ypritaikytos konkrečioms sporto šakoms.

Miesto dviračiai (klasikiniai vienos pavaros dviračiai, dauguma sulankstomų dviračių) Tai patogi ir pigi transporto priemonė. Dėl patogių rėmų konstrukcijų, ji yra mėgstama ir vaikų, ir suaugusiųjų. Bet ilgesnius atstumus šiais dviračiais įveikti sunkiau.

Hibridiniai dviračiai . Tai labai patogi susisekimo priemonė, rekomenduojama ilgesniems atstumams įveikti. Dėl patogios sėdynės bei rėmo juos mėgsta ir dažnai renkasi ir mėgėjai , ir patyrę dviratininkai.

Kalnų dviračiai (dar vadinami MTB) tinka važiuoti sudėtingiausiomis sąlygomis - kalnais arba ten, kur nėra kelių. Jie turi daug pavarų, tvirtus ratlankius bei platesnes, grublėtas padangas, todėl dviratininkui kur kas lengviau važiuoti. Kalnų dviračiai Lietuvoje vieni iš perkamiausių.

Turistiniai dviračiai. Skirti ir kasdienėms, ir tolimesnėms kelionėms. Jie turi vieną ar net dvi daiktams susidėti skirtos vieaos. Šiuos dviračius stabilesniais daro ilgesnis korpusas bei kiti techniniai ypatumai. Tačiau turistinių dviračių manevringumas yra mažesnis. Jie yra skirti važinėjimuisi tvirta kelio danga.

Perkant dviratį svarbiausia apsispręsti, kada ir kur juo važinėsite: lygiais keliais, dviračių takais ar miškų bei parkų keliukais,. Ar pedalus minsite kiekvieną dieną ar tik savaitgaliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius