Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lina Ever. Berlyno istorijos: Nemylėta karalienė, arba Kodėl Didysis Prūsijos karalius neturėjo palikuonių

„Jei man teks vesti, aš būsiu labai blogas sutuoktinis, nes nejaučiu nė trupučio traukos ar meilės moteriškos lyties atstovėms. Jau vien nuo minties apie žmoną mane supykina. Aš paklusiu tėvui, bet mano santuoka niekada nebus laiminga“, – rašė būsimasis Prūsijos karalius Frydrichas Antrasis, vėliau pavadintas Didžiuoju arba Fricu, savo mokytojui ir patikėtiniui, kai dvariškiai ėmėsi ieškoti jam tinkamos žmonos.
Frydrichas Didysis ir Elžbieta Kristina
Frydrichas Didysis ir Elžbieta Kristina / Vida Press nuotr.

Jaunutė Braunšveigo hercogaitė, vienos seniausių karališkų šeimų Europoje palikuonė Elžbieta Kristina, neturėjo nei ambicijų, nei reikalingų žinių, juolab manierų tapti karūnos paveldėtojo žmona, tačiau tėvų įkalbėta nuvyko į Berlyną. Pirmą kartą rūmuose išvydusi Frydrichą, suprato įsimylėjusi iki ausų. Ar jos gyvenime galėjo nutikti kas nors didingesnio nei santuoka su šiuo protingu, tegul ir visa galva žemesniu, tegul ir mažai dėmesio jai rodančiu jaunuoliu?

Karališkam dvarui tiko jos kilmė ir tėčio piniginės apimtis ir po dvidešimties dienų buvo paskelbtos sužadėtuvės, o kiek daugiau nei po metų – 1733-iaisiais – buvo atšoktos ir vestuvės. Rūmų atnaujinimui ir iškilmingai puotai iškelti nuotakos tėvas įsibrido net į skolas. Bet ši istorija ne apie pinigus, o apie jausmus.

Frydrichas buvo kiek kitoks vaikas – groti, piešti, skaityti, mokytis senųjų kalbų jis mėgo labiau nei žaisti su kareivėliais. Žiaurumais išgarsėjęs tėvas, Prūsijos karalius Frydrichas Pirmasis, kitaip vadinamas kareivių karaliumi, nė girdėt nenorėjo, kad vaikas mokytųsi tokių bereikalingų dalykų, kaip senosios kalbos ar muzika. Visas jėgas jo paveldėtojas turėjo nukreipti karo menui ir išmokti naudotis ginklais, o ne muzikos instrumentais.

Sakoma, armijoje mažajam Frydrichui taip pat nebuvo taikomos jokios nuolaidos, jo laukdavo ta pati rikiuotė ir tos pačios bausmės kaip ir kitų kareivių. Tėvo muštrą gležnam meninės sielos paveldėtojui buvo sunku atlaikyti, tad, sulaukęs pilnametystės, jis su geriausiu savo draugu leitenantu Hansu Hermanu fon Katte, pabėgo iš namų. Karalius pasiuto ir, pagavęs abu jaunuolius, nuteisė myriop už dezertyravimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius