Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos strateginė autonomija: pasiekiamas tikslas ar kelią į priekį užstojanti iliuzija?

Išrinktajam JAV prezidentui Joe Bidenui patvirtinus „nuolatinį įsipareigojimą“ NATO aljansui, Europos šalys lengviau atsikvėpė – Donaldas Trumpas šią organizaciją peikė kone kiekviena proga. Signalai iš Vašingtono dėl gynybos finansavimo tikrai bus ir jau yra švelnesni – bet Senajame žemyne diskusijos dėl to, kas ir kaip turėtų rūpintis europiečių saugumu, toli gražu netyla.
Emmanuelis Macronas lanko Prancūzijos karius Rukloje
Emmanuelis Macronas lanko Prancūzijos karius Rukloje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kažin ar tai apskritai diskusijos, nes retorika labiau primena ginčą, o jo dalyvės nestebina. Vienoje pusėje – tradiciškai ambicinga ir išdidi Prancūzija, kitoje, galbūt kiek netikėtai, – Vokietija.

Tiesa, tikrai nenuostabu tai, kad balsams iš Berlyno, raginantiems blaiviau vertinti situaciją, antrina tiek Lenkija, tiek Baltijos šalys. Dabar jau buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius 15min teigė: „Šita diskusija jau sena, o mes niekada neslėpėme, kad Paryžiui nepritariame.“

Ką ir vėl sumanė Prancūzija bei jos prezidentas Emmanuelis Macronas, prieš metus įspėjęs, kad NATO ištiko „smegenų mirtis“, ir paraginęs Europą atsibusti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas

Taip, regis, ir atsitiko – bet kitos Europos šalys prabudo tam, kad imtų garsiau nei anksčiau kritikuoti Paryžiuje kylančias idėjas dėl žemyno saugumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius