-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lenkija ir Vengrija grasina blokuoti ES pinigus: rimta krizė ar laikini kaprizai?

Tai nebuvo blefas – taip jau pirmadienio vakarą pradėjo dūsauti ES šalių diplomatai, sužinoję, kad Lenkija ir Vengrija įvykdė savo grasinimą blokuoti ES 2021-2027 metų trilijono eurų biudžeto ir 750 mlrd. eurų finansinių priemonių dėl pandemijos paketo patvirtinimą. ES pirmininkaujanti Vokietija ramina: esą sprendimą tikrai pavyks rasti. Bet kelios svarbios aplinkybės liudija, kad krizė gali būti didelė ir ilga, rašo „Politico“.
Mateuszas Morawieckis ir Viktoras Orbanas
Mateuszas Morawieckis ir Viktoras Orbanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vokietijos diplomatijos vadovas Heiko Maasas tikina, kad galimybes rasti sprendimą vertina optimistiškai: „Artimiausiomis valandomis ir dienomis dirbsime su visomis susijusiomis šalimis. <...> Mums reikia ne šiaip sprendimo, o greito sprendimo, ir esu tikras, kad mes jį gausime.“

Tiesa, jis diplomatiškai nepanoro pasakyti, ką iš tikrųjų galvoja apie veto – beje, kol kas tik potencialų veto, nes pirmadienį buvo formaliai išsakytas ketinimas blokuoti biudžetą ir ekonomikos gaivinimo paketą, o tai reikėtų vertinti kaip derybinį manevrą.

Europiečiai, žinoma, išskyrus Lenkijos ir Vengrijos valdančiuosius, piktinasi: dėl tokio blokavimo negalima sklandžiai pradėti skirstyti ES paramos šalims narėms, įskaitant, beje, tas pačias Lenkiją ir Vengriją.

Tačiau Varšuva ir Budapeštas nepritaria Europos Parlamento (EP) ir ES Tarybos atstovų suderėtai nuostatai, kad lėšų mokėjimas turi būti susietas su įpareigojimu valstybėms narėms laikytis teisinės valstybės ir demokratijos principų.

„Jei gerbiate teisinę valstybę, bijoti nėra ko. Neatsakinga atimti iš visos Europos krizinį finansavimą per didžiausią pastarųjų dešimtmečių krizę“, – pasipiktino didžiausios EP frakcijos, konservatyvios Europos liaudies partijos, lyderis Manfredas Weberis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./EPP vadovas Manfredas Weberis
AFP/„Scanpix“ nuotr./EPP vadovas Manfredas Weberis

Vis dėlto Jaroslawo Kaczynskio kariauna Lenkijoje ir Viktoro Orbano vyriausybė Vengrijoje, panašu, nutarė rizikuoti ir tikėtis, kad pirmosios sumirksės kitos Bendrijos šalys narės. Tai įmanoma, bet nebūtinai – kitaip tariant, kvepia institucine krize, o rasti išeitį bus labai nelengva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius