-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar Rusija tikrai rezga sąmokslą prieš JAV? Labai abejotina. Štai kodėl

Artėjant JAV prezidento rinkimams, vyksiantiems lapkričio 4 dieną, daugelis amerikiečių baiminasi Maskvos įsikišimo.
Vladimiras Putinas, Donaldas Trumpas
Vladimiras Putinas, Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Atrodo, vienintelis klausimas yra, kaip tas kišimasis atrodys: ar amerikiečiams reikia tikėtis grėsmingų grupių, turinčių ryšių su Rusijos žvalgyba, kibernetinių išpuolių ir duomenų nutekinimų? Rusijos prezidento Vladimiro Putino bendražygių finansuojamos trolių kampanijos socialiniuose tinkluose? Rusijos aktyvistų mėginimų įsiskverbti į JAV lobistų grupes? Pasak JAV įsikūrusių Rusijos stebėtojų ir ekspertų, visa tai vyko rengiantis 2016 metų Prezidento rinkimams ir visa tai gali pasikartoti šiemet. JAV žiniasklaidoje ir vyriausybėje vyrauja nuomonė, kad Kremlius vykdo ilgojo laikotarpio kampaniją, siekdamas pakirsti ir destabilizuoti Amerikos demokratiją. V.Putinas nori, kad JAV sudegtų, o ginčytini rinkimai yra puiki galimybė įžiebti liepsną.

Tačiau motyvų ir ketinimų interpretavimas yra keblus užsiėmimas, nes tam tikrų veiksmų rezultatas dažnai klaidingai suprantamas kaip pirminis ketinimas. Įvairūs tyrėjai ir ekspertai labai išsamiai atskleidė Rusijos veikėjų, susijusių su Kremliumi, veiklą per 2016 metų rinkimus. Jie turi palyginti nedaug informacijos apie realų šių priemonių poveikį rinkimų rezultatams ir dar mažiau apie konkrečius Maskvos tikslus. Kur įrodymai, kad Rusija iš tikrųjų nori sužlugdyti liberaliojo pasaulio santvarką ir piktdžiugiškai stebėti, kaip dega JAV?

Jų tikrai nerasime Rusijos vyriausiųjų politinių ir karinių strategų raštuose ir pareiškimuose. Iš esmės, slaptas kišimasis į užsienio politiką nėra tai, apie ką pareigūnai ir politikos formuotojai kalbėtų, net neoficialiai. Tačiau Rusijos pareigūnai daug kalba ir rašo apie JAV ir jų pačių saugumo tikslus bei silpnąsias vietas – to pakanka, kad būtų galima aiškiai suprasti jų pasaulėžiūrą ir galimus motyvus kištis į JAV politinį procesą.

Tai, ką matome, nėra gudrus, sistemingas planas, kuriuo siekiama destabilizuoti Amerikos demokratiją iš vidaus. Atvirkščiai, tai yra nekoordinuotų ir dažnai oportunistinių reakcijų į paranojišką įsitikinimą, kad tai Jungtinės Valstijos puola Rusiją, ir ji turi padaryti viską, ką gali, kad apsigintų, serija. Kiekvienu veiksmu, kurį Rusija kaltinama dariusi Jungtinėse Valstijose 2016 metais, ji pati yra anksčiau buvo apkaltinusi JAV. Kitaip tariant, Maskva demonstruoja savo sugebėjimą elgtis taip, kaip mano, kad JAV elgiasi visur kitur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius