Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žymiausia dezinformacijos operacija, arba Kaip AIDS epidemija kompromitavo JAV

Blogėjantys santykiai tarp Vakarų ir Sovietų Sąjungos privedė prie agresyvių aktyvių priemonių panaudojimo, kurių kampanijas vykdė socialistinio bloko saugumo tarnybos. Žymiausia dezinformacijos operacija kodiniu pavadinimu „Denveris“ numatė, kad tuo metu naujai atrasto, dar nepažinto AIDS viruso grėsmė bus nukreipta į didžiausią Šaltojo karo priešininką JAV, siekiant sukompromituoti.
KGB informacija Nr. 2955
KGB informacija Nr. 2955 / Galimai Blavatnik Family Foundation nuotr.

Pasitelkiant žymių mokslininkų biologų tyrimus, KGB siekė paskleisti žinią, kad AIDS virusas buvo sukurtas JAV karinėje laboratorijoje ir išbandytas Afrikoje. Žymiausia ir sėkmingiausia XX a. dezinformacijos kampanija ir šiandien primena mums apie informacijos kaip ginklo panaudojimo galimybes.

Biologijos profesorius Jakobas Segalas jau keletą metų išėjęs į pensiją su ilgesiu prisiminė savo gražiausius karjeros metus – Berlyne įsteigtą taikomosios bakteriologijos institutą, naujus atradimus Havanoje ir Meksike. Baigęs mokslinę karjerą prof. J.Segalas dienas leido rytų Berlyne laukdamas, kol jo mokslinį įdirbį prisimins jaunieji tyrėjai, paprašydami recenzuoti vieną kitą straipsnį, ar kas nors pakvies į mokslinę konferenciją bent stebėti ją.

Profesorius, kurio tėvai buvo iš Lietuvos kilę žydai, ir jo žmona Lilli Segal, Sovietų Sąjungos piliečiai, aktyvūs komunistai, neformalūs Vokietijos saugumo Štazi informatoriai, buvo atstumti rytų Vokietijos akademinio elito, jų moksliniai straipsniai šalyje nebuvo spausdinami.

Tada, kai į profesoriaus rankas pateko tariamai nutekinti dokumentai, liudijantys, jog AIDS virusas buvo išrastas Forto Detreko karinėje laboratorijoje Merilende, JAV, jam neliko abejonių, kad tai puiki proga dar kartą sužibėti ir atgauti savo pozicijas moksliniame pasaulyje. Jo įtarimus dėl AIDS kilmės akimirksniu papildė visa grandinė kitų anksčiau girdėtų faktų apie paslaptingąjį virusą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius