Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gardus kąsnelis Vilniaus centre: ar atsiras investuotojas Lukiškių kalėjimui?

Prikelti dalį Vilniaus centre stūksančio Lukiškių kalėjimo kokiai nors veiklai reiktų iki 20 mln. eurų, ir tai savo lėšomis turėtų daryti konkurso būdu išrinktas operatorius. Ekspertai abejoja, ar toks investuotojas atsiras.
Iškilminga Lukiškių kalėjimo uždarymo ceremonija
Iškilminga Lukiškių kalėjimo uždarymo ceremonija / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Vyriausybė trečiadienį pasitarime pritarė planams dalį uždaryto Lukiškių kalėjimo pastatų parduoti bei išnuomoti. Likusius statinius ketinama panaudoti edukacinėms veikloms.

PLAČIAU SKAITYKITE: Vyriausybė pritaria planams dalį Lukiškių kalėjimo parduoti, kitą skirti verslui ir edukacijai

Turto banko generalinis direktorius Mindaugas Sinkevičius 15min sakė, kad šiuo metu kompleksą bus ruošiamasi rengti ilgalaikei nuomai. Tai bus daroma kartu su Kultūros paveldo departamentu ir kitomis atsakingomis institucijomis.

„Bus rengiamas vertingųjų savybių nustatymo aktas, bus atliktas statinio techninės būklės įvertinimas, suformuota aktuali kadastrinė byla. Kol to nebus, konkursas nebus skelbiamas. Be to, kol kas šio objekto net neperėmėme, tai apie jokią nuomą negalime kalbėti. Trečia, pagal nutarimą, mes turime laukti lapkričio, kad atsirastų tas valstybinis naudotojas edukacinei daliai, tik tada, kai paaiškės visa situacija, bus rengiamas nuomos konkursas“, – komentavo jis.

Turto bankas skaičiuoja, kad valstybinei edukacinei erdvei įveiklinti reikėtų iki 11 mln. eurų investicijų. Likusiai, kuri bus skirta verslui, gali prireikti ir 20 mln. eurų investicijų.

„Bet tai priklausys nuo operatoriaus, kuris ateis, ir nuo to, kokią veiklą jis vykdys, bet per ilgą laiką gali reikėti iki tokios sumos“, – 15min sakė M.Sinkevičius.

Turto banko nuotr./Mindaugas Sinkevičius
Turto banko nuotr./Mindaugas Sinkevičius

Ką siūlė, tą išvadose ir pamatė

„Vilnius Tech Park“ vadovas ir daugelio kitų projektų pradininkas Darius Žakaitis tikino neatsitraukiantis nuo savo pernai išsakytos minties, kad buvusiame Lukiškių kalėjime galėtų atsirasti startuolių, kultūrinių industrijų, menininkų ir edukacinių veiklų erdvė.

„Jeigu atsiverčiu prieš metus ministerijai siųstą koncepcijos pasiūlymą, viskas atsikartoja, ką jie dabar siūlo. Manau, viskas yra teisingai“, – kalbėjo jis.

Sauliaus Žiūros nuotr./Buvęs Lukiškių kalėjimas
Sauliaus Žiūros nuotr./Buvęs Lukiškių kalėjimas

D.Žakaičio nuomone, apie konkrečias investicijų sumas galima būtų kalbėti tik pasakius, kurie konkrečiai pastatai atitektų verslui.

„Dabar, kaip suprantu, tas kompleksas bus padalintas į tris dalis, ir jei būtų aišku, apie kurį pastatą kalbame, tuomet reikėtų skaičiuoti ir pasižiūrėti, kiek investicijų reikėtų. Bet, aišku, sumos būtų nemažos. Mes tuomet skaičiavome, kad reiktų virš 10 mln. Eur investicijų“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Žakaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Darius Žakaitis

Svarbu suvaldyti rizikas

Nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis kalbėdamas su 15min teigė, kad reikėtų daugiau informacijos prieš komentuojant, ar pats investuotų į Lukiškių kalėjimą. Tačiau jis išsakė kritikos studijos rengėjams, esą pritrūko konsultacijų su verslininkais ir rinkos poreikių analizės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius