Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sostinės būsto rinka pamiršo COVID-19: pardavimai jau siekia 2019-ųjų lygį

Koronoviruso pandemijos sukeltas šokas paliko 4–5 mėnesių trukmės pėdsaką Vilniaus pirminio būsto rinkos „kardiogramoje“, tikina ekspertai. Naujų būstų pardavimai 2020 metų III ketvirtį pasiekė 2019 metų lygį.
„Eikos“ namai Pilaitėje
„Eikos“ namai Pilaitėje

„Situacija rugsėjį didžiuosiuose šalies miestuose nebuvo vienoda. Vilniuje ir toliau stebimas rinkos aktyvumo augimas pagal visus parametrus. Kaune skaičiai kol kas nerodo stabilių tendencijų, o Klaipėdoje rinka išlaiko panašų pardavimų aktyvumą antrą mėnesį iš eilės, ir jis yra didesnis nei pernai“, – teigė „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

Pasak jo, situacija gerėja, tačiau išgyvename netipinį laikotarpį, kurio rizikos vis dar išlieka. Kita vertus, egzistuoja ir galimybės.

„Dar labiau sustiprėjus elektroninei prekybai, augant nuotolinio darbo populiarumui, tarp stambiųjų investuotojų didėja susidomėjimas būstu kaip pajamų srauto šaltiniu. Jų portfelio formavimas galėtų tapti papildoma paskata būsto rinkai atsigauti“, – įsitikinęs T.S.Kvainickas.

Laikas parodys, ar tai yra „suspaustos spyruoklės“ efektas, – sakė M.Žibūda.

Rinka grįžo į 2019-ųjų lygį

„Inreal“ duomenimis, sostinėje šių metų rugsėjį pasiektas praėjusių metų to paties laikotarpio pardavimų lygis – Vilniuje susitarta dėl 529 butų pardavimo. O „Eika“ skaičiuoja, kad buvo sutarta dėl 620 butų. Tai – geriausias rezultatas nuo šių metų vasario ir beveik lygus praėjusių metų rugsėjui.

Ir tai nėra vieno mėnesio statistika. „Eikos“ duomenimis, 2020 metų III ketvirtį pirminėje Vilniaus būsto rinkoje parduoti 1406 butai – tai 7 proc. mažiau nei istoriškai rekordinį 2019 metų III ketvirtį (1515 butų).

Bendrovės plėtros direktorius Martynas Žibūda mano, kad didesnes pardavimų apimtis riboja laikinai susidaręs būsto trūkumas vidutinėje klasėje, kurį sukėlė atidėtos plėtotojų investicijos į statybas bei naujų teritorijų įsigijimus.

„Laikas parodys, ar tai yra „suspaustos spyruoklės“ efektas, kai šalia įprasto pirkėjų srauto į rinką grįžta ir per karantino mėnesius būsto įsigijimą atidėję pirkėjai. Tačiau, panašu, kad karantino metu dalis gyventojų sugebėjo ne tik išlaikyti turėtą pajamų lygį, bet ir dėl sumažėjusių išlaidų sukaupti papildomų santaupų. Šalia investuotojų sulaukiame nemažai pirkėjų, dažniausiai – šeimų, nusprendusių pagerinti savo būsto kokybę ir norinčių praplėsti esamo būsto erdvę, kas šiuo metu yra ypač aktualu, daugiau laiko praleidžiant namuose“, – komentavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius