Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grėsmės iš Rusijos nemato socialdemokratai ir „darbiečiai“

Sekmadienio vakarą tradiciniuose priešrinkiminiuose debatuose dalyvaujantys pagrindinių parlamentinių partijų lyderiai diskutavo apie užsienio politiką ir tautines mažumas. Daugiausia aistrų sukėlė klausimas, ar Lietuvai yra grėsmių iš Rusijos.
Viktoras Uspaskichas
Renginio akimirka / BFL nuotr.

Darbo partijos ir socialdemokratų pirmininkai Viktoras Uspaskichas ir Algirdas Butkevičius tikino, kad Rusija Lietuvai nekelia jokios grėsmės.

„Grėsmių kol kas nematau, kad keltų, bet santykiai yra labai atšalę, trūksta diplomatinio bendravimo. Psakyčiau taip: jei teatras prasideda nuo rūbinės, tai diplomatija prasideda nuo pietų ir vakarienių stalo“, – kalbėjo Algirdas Butkevičius.

Darbo partijos lyderis V.Uspaskichas teigė, kad Rusijai iš Lietuvos nieko nereikia.

„Rusijai nieko nereikia iš Lietuvos, va tiek ji turi teritorijų savo“, – braukdamas pirštu sau per kaklą kalbėjo Darbo partijos lyderis.

Pasak jo, Lietuva galvodama kaip kuo daugiau uždirbti gautų daugiau pajamų nei Rusijai atlyginus okupacijos žalą.

„Jei kalbėsime apie netolimą praeitį, dujų tranzito per Lietuvą, deja, konservatoriai atsisakė. Projektas buvo padarytas ir 2,3 mlrd kubinių dujų Lietuva būtų gavusi nemokamai, o tiek visiems metams užtektų“, – prisimindamas Gedimino Vagnoriaus Vyriausybės laiku kurtą „Amber“ projektą sakė V.Uspaskichas.

Jo žodžiai supykdė konservatorių Andrių Kubilių.

„Viktoras yra didelis dujų ekspertas, aš nesiruošiu su juo konkuruoti, bet tas Amber projektas buvo remiamas visų Baltijos šalių, bet Rusija nutarė statyti „Nord Stream“, – pažymėjo A.Kubilius.

Jis pridūrė, kad „Lietuvos dujų“ privatizavimas buvo kur kas didesnė klaida.

Pasak A.Kubiliaus, Lietuvos santykiai su Rusija pagerės, kai Lietuva taps energetiškai nuo tos pačios Rusijos ne taip smarkiai priklausoma.

„Reikia nepamiršti, kad ji turi ne tik pragmatinių, bet ir geopolitinių, geostrateginių interesų. Negalime nematyti ir to, kad Rusija labai smarkiai modernizuoja savo kariuomenę vakarų pasienyje“, – kalbėjo TS-LKD pirmininkas.

„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininko pavaduotojas Valentinas Mazuronis A.Kubiliui dujų kalusimu rekomendavo pasitarti su Garbaravičiais, bet premjeras paprašė V.Mazuronio nemaišyti dujų ir elektros.

Pasak V.Mazuronio, santykiuose su Rusija negalima leistis į smulkmenas, bet savo vertybes ginti – privalu.

„Dėl smulkmenų, dėl praskridusio uodo imame spardyti užpakalius ir klausti, ar jiems skauda, mes elgiamės neišmintingai“, – vaizdingai kalbėjo „tvarkietis“.

Atsakydamas į „darbiečių“ ir socialdemokratų pasisakymus Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis tvirtino, kad jų kalbos skamba taip, lyg jie su Rusija siūlytų ne susėsti prie vieno stalo, o sugulti į bendrą lovą.

„Atsisėdome su Rusija, tik atsigulti su Rusija nesigulsime, nors kai kas čia siūlo tai padaryti“, – sakė E.Masiulis pabrėždamas, kad Lietuvos diplomatai kartu su Rusijos atstovais nuolat kalbasi bendrose darbo grupėse.

Kalbėdamas apie grėsmę iš Rusijos E.Masiulis pažymėjo energetiką bei informacinę propagandą per Lietuvoje veikiančias ar kuriamas rusų kapitalo žiniasklaidos priemones.

Debatuose politikai kalbėjo ir apie išlaidas gynybai. Šia tema visi pagrindinių parlamentinių partijų lyderiai vieningai sutarė, kad išlaidas gynybai Lietuva kitąmet turi didinti maždaug 0,4-0,5 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius