Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 18 /14:16

Zenonas Vaigauskas: už rinkėjų papirkinėjimą eliminuoti iš rinkimų visą partiją būtų sveika

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sekmadienį spręs, ar naikinti rinkimų rezultatus keliose rinkimų apygardose, kur fiksuota daugiausia pažeidimų dėl rinkėjų papirkinėjimo. VRK pirmininkas sako, kad kol kas nebus kalbama apie apygardų, kurioms priklauso įkalinimo įstaigos, rinkimų rezultatų naikinimą, nes čia dar nėra baigti teisėsaugos tyrimai.
Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sekmadienį VRK spręs, ar naikinti rezultatus ZarasųVisagino ir VilniausTrakų apygardose.

„Mes dar tik svarstome. Dabar gilinamasi į situaciją, bet dėl poros apygardų – Zarasų ir VilniausTrakų – turime tokių abejonių. Vėliau gali būti sprendžiama ir dėl tų apygardų, kur yra įkalinimo įstaigos, bet čia dar neturime teisėsaugos sprendimo“, – 15min.lt sakė Z.Vaigauskas.

Anot jo, jei rinkimų rezultatai apygardose būtų anuliuoti, rinkimai čia vyktų pakartotinai.

„Jie vyktų anksčiausiai po pusmečio“, – sako Z.Vaigauskas.

Tą pusmetį, naujos kadencijos Seimas dirbtų be tų parlamentarų, kurie turi būti išrinkti vienmandatėse apygardose, kurių rezultatai anuliuoti.

„Kiek apygardų būtų anuliuojama, tiek narių ir trūktų naujame Seime. Tačiau kol kas nenoriu šia tema diskutuoti, nes dar anksti“, – sakė Z.Vaigauskas.

ZarasųVisagino apygardoje daugiausia balsų (25,49 proc.) gavo Darbo partija, o į antrąjį turą vienmandatėje pateko „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava bei „darbietis“ R.Podolskis.  Dėl R.Podolskio prokuratūra jau yra baigusi tyrimą ir radusi įrodymų, kad rinkėjai buvo papirkinėjami. Pareigūnai VRK jau prašo naikinti šio kandidato teisinę neliečiamybę.

Tuo tarpu VilniausTrakų apygardoje daugiausia balsų gavo Lietuvos lenkų rinkimų akcija (36,20 proc.). Vienmandatėje apygardoje čia toliau varžysis Lenkų rinkimų akcijos kandidatas Jaroslavas Narkevičius bei „darbietė“ Mingailė Binkauskaitė.

V.Gapšys nemato pagrindo rezultatų anuliavimui

Darbo partijos pirmininko pavaduotojas Vytautas Gapšys sako nematąs jokio teisinio pagrindo anuliuoti rinkimų rezulatatus Vilniaus-Trakų ir Zarasų-Visagino rinkimų apygardose.

Anot jo, tokius kaltinimus, kokie pareikšti R.Podolskiui galima sukurti kiekvienam kandidatui į Seimo narius.

„Teisiškai tai būtų visiškai nepagrįsta. Ką policija nustatė? Kam davė? Kiek davė? Nėra jokio pagrindo. Ta prasme kažkam kažkas kažkur kažką. Aš galiu tą patį paskyt bet kurioj apyardoj, bet tai bus tik apkalbos. Teisinio pagrindo nėra, kad būtų esminiai rinkimų rezultatai paveikti, pažeista kažkas“, – sakė V.Gapšys.

Primename, kad R.Podolskio bylą penktadienį ketina išnagrinėti teismas. Jis kaltinamas penkiems rinkėjams už balsus sumokėjęs po 10 litų.

Paklaustas, ar kitame tyrime, kuris atliekamas dėl galimo nuteistųjų balsų pirkimo, jau buvo apklausti „darbiečiai“ Jonas ir Živilė Pinskai, V.Gapšys atsakė, kad „partija su tuo nesusijusi“.  

Eliminuoti partiją būtų sveika

VRK pirmininkas Z.Vaigauskas sutinka su kai kuriais Lietuvos politikais, teigiančiais, kad rinkėjų papirkinėjimu užsiimančios partijos apskritai būtų eliminuojamos iš rinkimų.

„Jei Lietuvos įstatymuose būtų numatyta tokia galimybė, manyčiau, tai būtų labai į sveikatą. Ir tai reikėtų numatyti įstatymuose“, – 15min.lt sakė Z.Vaigauskas.

Dabar, pagal įstatymą, VRK partiją už pažeidimus gali eliminuoti iš rinkimų tik likus 15 dienų iki jų. Vėliau – nebe.
Tačiau Z.Vaigausko teigimu, nesąžiningų partijų eliminavimui kelių yra ir dabar.

Pasak jo, tyrimą dėl partijos veiklos dabar, pagal įstatymus, galėtų pradėti Teisingumo ministerija.

„Teisingumo ministerija registruoja partijas ir prižiūri jų veiklą. Politinių partijų įstatyme yra numatytas politinių partijų veiklos tyrimas, veiklos sustabdymas, politinės partijos veiklos uždraudimas teismo keliu. Jeigu būtų reikalinga, tai gali institucijos tokius dalykus daryti“, – įsitikinęs Z.Vaigauskas.

Primename, kad VRK pirmininkas pripažįsta, jog šiuose Seimo rinkimuose daugiausia nusiskundimų dėl balsų pirkimo sulaukta Darbo partijos atžvilgiu. Dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo teisėsauga yra pradėjusi 13 ikiteisminių tyrimų. Vienas jų – Zarasuose – jau baigtas.  

Eliminuoti Darbo partiją iš rinkimų, praėjusį ketvirtadienį reikalavo socialdemokratė Aušrinė Marija Pavilionienė, tačiau VRK jai atsakė, kad to padaryti nebegali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius