Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo rinkimuose dalyvaujančiam Klaipėdos vicemerui – dosnios aukos iš kolegų ir savivaldybės įmonių vadovų

Seimo nario mandato siekiančiam Klaipėdos vicemerui Liberalų sąjūdžio nariui Artūrui Šulcui – dosnios aukos iš kolegų ir savivaldybei pavaldžių įstaigų vadovų. Kai kurie kolegos dosniai atvėrė pinigines ir paaukojo po 1000 eurų.
Artūras Šulcas
Artūras Šulcas / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Baltijos rinkimų apygardoje kandidatuojantis liberalas Artūras Šulcas surinko dosnią sumą aukų. Jo kandidatūrą palaikantys asmenys ir partija priaukojo 10 tūkst. 277 eurus.

Aukoja savivaldybei pavaldžių įmonių vadovai

Tarp A.Šulco rėmėjų, sunešusių solidžią sumą, – ir savivaldybei pavaldžių įmonių vadovai. Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ vadovas Leonas Makūnas A.Šulco siekiui tapti Seimo nariu įgyvendinti paskyrė 600 eurų. A.Šulcas yra ir šios įmonės stebėtojų tarybos pirmininkas.

Tarp A.Šulco rėmėjų – savivaldybei pavaldžios įmonės „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras“ direktoriaus pavaduotojas Šarūnas Jonas Tamulis. Jis A.Šulco rinkimų reikmėms paskyrė 1000 eurų. Tarp vicemerui priskirtų veiklos sričių – ir miesto komunalinis ūkis, atliekų tvarkymas.

Jurgitos Andriejauskaitės/15min.lt nuotr. /„Klaipėdos vandenų“ vadovas Leonas Makūnas A.Šulcui nepagailėjo 600 eurų.
Jurgitos Andriejauskaitės/15min.lt nuotr. /„Klaipėdos vandenų“ vadovas Leonas Makūnas A.Šulcui nepagailėjo 600 eurų.

Dosni buvo ir tarybos narė, „Icor“ koncernui priklausančios įmonės „Mano būstas“ Klaipėdos padalinio vadovė Vaida Žvikienė. Kelerius metus moteris buvo Klaipėdos miesto tarybos sekretoriato vadovė. Liberalų sąjūdžio narė A.Šulcui paaukojo 1000 eurų. Šios bendrovės Daugiabučių namų administravimo departamento direktorius Mindaugas Genys karjerą irgi pradėjo kaip uostamiesčio tarybos sekretoriato vadovas.

A.Šulcą dosniai parėmė ir kolegė vicemerė Judita Simanavičiūtė, pervedusi po 500 eurų du kartus. A.Šulcą parėmė ir administracijos vadovas Saulius Budinas bei Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, paskyrę po 100 eurų.

Vicemeras: „Menkas malonumas prašyti“

„Įsivaizduokite, kaip aš galiu privesti aukoti merą Vytautą Grubliauską? Ar administracijos vadovą Saulių Budiną? Beveik visi man aukoję žmonės – partijos bičiuliai. Štai Leonas Makūnas net mane priėmė į partiją prieš daugelį metų. Tai ne tiek partiečių, kiek artimų bičiulių aukos. Leonas iš anksto pasakė, kad mane rems. Čia gi jo asmeniniai pinigai. Ką nori – tą daro. Mane nustebino Vaidos Žvikienės auka. Matyt, žmonės gali. Padėkojau jai“, – 15min kalbėjo A.Šulcas.

Vicemeras gynėsi – teisiškai viskas čia tvarkinga. Tokį aukojimo būdą leidžia įstatymai. „O kaip kitaip patekti į spaudą? Juk visi žinome įkainius – kvadratinis centimetras vietinėje spaudoje kainuoja 3 eurus. Ką galima paskelbti kvadratiniame centimetre? Kiek reikia turėti pinigų, kad galėtum būti matomas? Sistema – pripažinsiu – šlykšti. Niekam nėra malonu eiti ir prašyti. Todėl ir prašau partijos bičiulių paremti. Kas kaip gali. Jei negali – suprantu irgi. Čia gi vienintelis būdas gauti pinigų. Kaip kitaip patekti į eterį“, – kalbėjo politikas.

L. Sėlenienė/Artūras Šulcas
L. Sėlenienė/Artūras Šulcas

Jis pats tikino turįs santaupų – jas panaudos agitacijai antrajame ture. Neabejoja, kad pateks.

„O kaip yra su esamais Seimo nariais? Taip išeitų, kad jiems niekas negali aukoti, nes jis dirba visiems rinkėjams. Arba premjerui? Jam gi iš esmės pavaldžios visos valstybinės įmonės“, – samprotavo vicemeras.

Už gautą paramą A.Šulcas ketina išleisti skrajutes, vieną didelį plakatą, apklijuos tris stoteles, šiek tiek reklamuosis portaluose. „Dar turėsiu kelis išėjimus į eterį, ir tai viskas. Reklama viename dideliame stende kelias savaites kainuos 1000 eurų. Juk tai milžiniški pinigai. Žmonės nori informacijos apie politikus, o mums tie instrumentai neįperkami. Štai uosto direkcijos vadovas – Arvydas Vaitkus – taip pat kandidatas į Seimą. Bet jis neišlenda iš spaudos. Nėra dienos, kad jo nebūtų. Bet gi niekas neprikimba, niekas nerašo apie tai ir jūs neprašysite“, – pastebėjo A.Šulcas.

Dosnusis Leonas Makūnas: „Manęs nepriverstų“

Bendrovės „Klaipėdos vandenys“ generalinis direktorius Leonas Makūnas 15min tikino, kad A.Šulcą parėmė, nes tiki jo galimybėmis patekti į Seimą. „Nelabai mane kas priverstų kam nors aukoti. Esu jau brandus žmogus ir su savo pinigais galiu daryti ką noriu. Artūrą pažįstu jau nuo senų laikų. Anksčiau esu rėmęs ir kitus partiečius, juk pats esu jos narys“, – teigė L.Makūnas .

Anot jo, tai, jog kandidatų negali remti juridiniai asmenys – tik kraštutinė priemonė kovai su korupcija. „Yra ir kitokių svertų, nebūtina visko drausti. Galima ir kitai pažaboti korupciją“, – svarstė L.Makūnas.

V.Žvikienė, A.Šulcui paaukojusi 1000 Eur, 15min prisiekinėjo, kad nuo tokios aukos jos šeimos biudžetas nenukentės. „Ta auka yra pagal mano darbo užmokesčio galimybes. Iš tiesų nesidomėjau, kiek kiti aukoja. Vertinau savo galimybes“, – sakė politikė.

Klaipėdos m. sav. nuotr./Vaida Žvikienė
Klaipėdos m. sav. nuotr./Vaida Žvikienė

Ji tikino, kad rinkosi – mokėti nario mokestį ar paremti kandidatą. Tiesa, pašnekovė negalėjo pasakyti, kokio dydžio yra partijos nario mokestis ir ar jis nors kiek prilygsta jos aukai.

„Pirmą kartą aukoju Seimo nario rinkimams“, – sakė moteris.

Baltijos vienmandatėje rinkimų apygardoje iš viso – 12 kandidatų. Čia vietos Seime siekia jau kelerius metus Parlamente dirbusios konservatorė Agnė Bilotaitė, socialdemokratė Irena Šiaulienė, Švietimo ir mokslo viceministrė, „Tvarkos ir teisingumo“ partijos narė Natalja Istomina. Tarp kandidatų ir Klaipėdoje išgarsėjęs buvęs savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas Irenijus Zaleckis. Pastaruoju metu šio veikėjo, mandato Seime siekiančio su „Drąsos kelio“ judėjimu, pavardė dažniau skambėjo teismuose. Tarp kandidatų ir – Viačeslavas Titovas, prieš kelerius metus aktyviai siekęs, kad rusų kalba Klaipėdos krašte būtų pripažinta antrąja oficialia kalba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius