Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tiesioginiai merų rinkimai išspirs iš postų Andrių Kupčinską ir Valerijų Makūną?

Kauno miesto ir rajono savivaldybėse tiesioginiuose merų rinkimuose kandidatų laukia nemenkas iššūkis įveikti giliai valdžioje šaknis įleidusius vadovus. Tiek konservatorius Andrius Kupčinskas, tiek socialdemokratas Valerijus Makūnas mero kėdėje išsėdėjo po dvi kadencijas. Abiejų partijos turi nemenką ištikimų gerbėjų būrį.
Mero rinkimai Kaune
Kaune mero rinkimuose žadama intensyvi kova / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dabartinių merų oponentai viliasi, kad žmonės norės permainų. Kita vertus, jų darbą sunkina tai, kad Kauno miestas laikomas konservatorių tvirtove, o socialdemokratai nuo seno turi tvirtas pozicijas aplink Kauną įsikūrusiuose kaimuose ir miesteliuose.

Kaune merais tapti norėtų net 16, o rajone – 8 kandidatai. 

Mieste – rimtesnė kova

Politologė Ingrida Unikaitė – Jakuntavičienė mano, kad Kauno rajone įveikti V.Makūną kitiems kandidatams bus sunku dėl to, kad tiek rinkimuose į Seimą, tiek į savivaldybės tarybą šiame regione paprastai pirmauja socialdemokratai. „Kol kas nematau labai stipraus kandidato, galinčio mesti pirštinę V.Makūnui. Įveikti sociademokratų atstovą reikia labai ryškios asmenybės", – mano politologė.

Jai pritaria ir politologas Algis Krupavičius: „Kauno rajone socialdemokratai praėjusiuose savivaldybių rinkimuose surinko 34 proc. rinkėjų balsų, o konservatoriai Kaune – 22 proc. Taigi A.Kupčinskas turi mažiau jo partiją palaikančių balsų. Kasmet skelbiamuose savivaldybių reitinguose Kauno rajono savivaldybė nuolat minima tarp lyderių, o Kaune situacija kitokia – čia A.Kupčinskas kritikuojamas, kad nepadarė daug žadėtų darbų.“

Kaune merais tapti norėtų 16, o rajone – 8 kandidatai.

Tačiau Kauno mieste Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų gerbėjai visada buvo aktyvūs ir susitelkę rinkėjai. Čia nuo 1990 m. miesto taryboje dominuoja Sąjūdžio ir šios partijos atstovai.

„Kitų kandidatų sėkmė daugiausia ir priklausys nuo to, kiek jiems pavyks prisišaukti prie balsadėžių kitokių pažiūrų rinkėjų. Gali būti, kad jų aktyvumą paskatins rinkimų naujovė – tiesioginiai mero rinkimai", – svarstė I.Unikaitė – Jakuntavičienė.

 KTU profesorius Algis Krupavičius
Algis Krupavičius

Tokiu atveju Kaune gali prireikti antrojo turo.

A.Krupavičius mano, kad mieste antrojo turo galimybė labai didelė, daug didesnė nei rajone. Tuo atveju, jei iš pirmo karto nelaimėtų nei A.Kupčinskas, nei V.Makūnas, politologas įsitikinęs, kad daugiau vargo įtikinėjant rinkėjus turėtų A.Kupčinskas. 

„Kaune sunkiai įsivaizduoju, kurių kandidatų, nepatekusių į antrą rinkimų turą, balsai galėtų atitekti A.Kupčinskui, gal nebent Liberalų sąjūdžio. O V.Makūnas antrajame ture laisvai galėtų pasiimti Darbo, „Tvarkos ir teisingumo“ partijų, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos gerbėjų balsus“, – kalbėjo A.Krupavičius. 

Stipriausi du kandidatai

I.Unikaitės – Jakuntavičienės nuomone, Kaune A.Kupčinskui didžiausią pavojų iš didelio būrio pretendentų gali kelti du kandidatai: Liberalų sąjūdžio atstovas Rimantas Mikaitis ir visuomeninio rinkimų komiteto „Vieningas Kaunas“ lyderis Visvaldas Matijošaitis.

Ingrida Unikaitė – Jakuntavičienė
Ingrida Unikaitė – Jakuntavičienė

„Labai daug priklausys, kokią rinkiminę kampaniją kandidatai surengs per dvi iki rinkimų likusias savaites. Per Europarlamento rinkimus socialdemokratai be reikalo kritikavo sociologus, kurių tyrimai jiems buvo palankūs likus mėnesiui ir daugiau iki rinkimų. Politikai dažnai nesupranta, kad prieš pat rinkimus rinkėjų simpatijos ir antipatijos gali labai stipriai pasikeisti“, – tvirtino politologė.

Kandidatai optimizmo nestokoja

Kauno rajone V.Makūnui piršinę bandysiantis mesti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Viktoras Pranckietis mano, kad įveikti stiprias pozicijas turintį merą įmanoma.

„Manau, kad socialdemokratai ir V.Makūnas perlenkė lazdą visus gerus dalykus rajone priskirdami tik sau. Gatves asfaltuoja, bibliotekas, mokyklas remontuoja ne partijos. Tai daroma iš mokesčių mokėtojų surenkamų lėšų. V.Makūnas per partijos laikraštį ir kitur tai pateikia kaip savo nuopelnus. Apskritai socialdemokratai rajone jau labai įsigalėjo, vengiama net juos kritikuoti“, – įsitikinęs V.Pranckietis, dirbantis Aleksando Stulginskio universiteto Agronomijos fakulteto dekanu.

Kaune savo kandidatus siūlo net keturios visuomeninės organizacijos. Tuo tarpu Kauno rajone visi kandidatai yra iškelti politinių partijų.

Kaune kadidatuojantis verslininkas V.Matijošaitis pabrėžė, kad jo pranašumas – organizatoriaus patirtis: „Pradėjau nuo vienos įmonės, o dabar jų jau yra 80, jose dirbančių žmonių skaičius išaugo nuo 2 iki 3 tūkst. Tačiau viskas rinkėjų rankose.“

Kaune savo kandidatus siūlo net keturios visuomeninės organizacijos. Kauno rajone visi kandidatai yra iškelti partijų.

Kaune, be A.Kupčinsko, merais yra jau buvę du dabartiniai kandidatai – Vytautas Šustauskas (Kovotojų už Lietuvą sąjunga), kuris vadovavo miestui 2000 m., ir Erikas Tamašauskas (Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai)), buvęs meru 2001 m. – 2002 m.

Kauno rajone, be V.Makūno, mero duonos nėra ragavęs nė vienas kandidatas.

Merai konkurentus vertina santūriai

A.Kupčinskas ir V.Makūnas neišskyrė nė vieno kandidato, kuris juos labiausiai baugina. Jie tikina, kad į rinkimus eina ramiai ir be įtampos. „Per darbus nelabai yra kada užsiimti ir rinkimų kampanija“, – tikino A.Kupčinskas. 

A.Kupčinskas įsitikinęs, kad jo pranašumas – patirtis: „Per dvi kadencijas nuveikta daug, kad ir kaip tuos darbus bandytų sumenkinti oponentai. Nebuvusiems šiame poste ir nepatyrusiems, koks tai sunkus darbas, lengva žadėti nerealius dalykus.“

Abu merai pabrėžė, kad gerai supranta savo galias ir dėl to vengia skambių pažadų.

„Meras turi rasti palaikymą taryboje, turėti stiprią komandą, taip pat daug priklauso nuo jo bendravimo su Vyriausybe. Vienas šiame poste nedaug nuveiksi. Neįsivaizduoju savo darbo mero poste, jei taryba politiškai būtų labai marga. Tikiuosi, kad rinkėjai rinkdami merą balsuos ir už jį iškėlusią partiją“, – kalbėjo V.Makūnas.

A.Kupčinskas taip pat pastebi, kad Seimas, suteikęs galimybę tiesiogiai rinkti merus, nepaskyrė jiems jokių papildomų galių. „Pavyzdžiui, savivaldybės taryba gali išsirinkti oponuojantį merui administracijos direktorių ir darbai strigs“, – aiškino A.Kupčinskas.

Kauno miesto kandidatai į mero postą

Stanislovas Buškevičius – iškėlė partija „Jaunoji Lietuva“.

Eligijus Dzežulskis-Duonys – iškėlė visuomeninis rinkimų komitetas „Kaunas plius Puteikis“.

Vydas Gedvilas – iškėlė Darbo partija.

Kęstutis Juknis – iškėlė partija „Profesinių sąjungų centras“.

Kristina Juozapavičiūtė – iškėlė Valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Andrius Kupčinskas – iškėlė Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai.

Gintautas Labanauskas – iškėlė visuomeninis rinkimų komitetas „Gintauto Labanausko komanda „Dirbam Kaunui“.

Orinta Leiputė – iškėlė Socialdemokratų partija.

Visvaldas Matijošaitis – iškėlė visuomeninis rinkimų komitetas „Vieningas Kaunas“.

Rimantas Mikaitis – iškėlė liberalų sąjūdis.

Juozas Murauskas – iškėlė Emigrantų partija.

Kęstutis Pūkas – iškėlė visuomeninis rinkimų komitetas „Kaunas – kitokia Lietuva“.

Aušra Ručienė – iškėlė partija „Tvarka ir teisingumas“.

Vytautas Šustauskas – iškėlė Kovotojų už Lietuvą sąjunga.

Erikas Tamašauskas – iškėlė Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai).

Artūras Tepelys – iškėlė Respublikonų partija.

Kauno rajono kandidatai į mero postą:

Ignas Antanaitis – iškėlė partija „Profesinių sąjungų centras“.

Dainius Bikuličius – iškėlė „Jaunoji Lietuva“.

Gintautas Krilavičius – iškėlė Liberalų sąjūdis.

Antanas Makarevičius – iškėlė Darbo partija.

Valerijus Makūnas – iškėlė socialdemokratų partija.

Viktoras Pranckietis – iškėlė valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Justinas Urbanavičius – iškėlė Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai.

Algirdas Žandaras – iškėlė partija „Tvarka ir teisingumas“.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius