-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Artėjant rinkimams piliečiai fiksuoja pažeidimus

Gruodžio – sausio mėnesiais aktyviausiai apie galimus rinkimų tvarkos pažeidimus informuoja didžiųjų Lietuvos miestų gyventojai. Pasak trečius metus rinkimus stebinčios visuomeninės organizacijos “Baltosios pirštinės” vadovo Simo Simanausko, daugiausiai pranešimų yra susiję su nepažymėta politine reklama.
„Baltųjų pirštinių“ dalyviai Seime
„Baltųjų pirštinių“ dalyviai Seime / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Iki šiol piliečiai į “Baltąsias pirštines” aktyviausiai kreipėsi dėl nepažymėtos agitacinės medžiagos: plakatų, skrajučių, straipsnių ir kandidatų pasisakymų žiniasklaidos priemonėse. Per pastaruosius du mėnesius dėl galimų rinkimų tvarkos pažeidimų į visuomeninę organizaciją “Baltosios pirštinės” kreiptasi daugiau nei 50 kartų. Išanalizavus pranešimų turinį, 24 perduoti tirti Vyriausiajai rinkimų komisijai arba savivaldybių rinkimų komisijoms. 5 skundai patvirtinti, 4 skundai pažeidimais nepripažinti, dėl kitų atsakymo vis dar laukiama.

“Šiemet piliečiai yra labai aktyvūs, kasdien sulaukiame nuo penkių iki dešimties  pranešimų apie galimai nepažymėtą politinę reklamą, šią informaciją tikrina mūsų savanoriai. Jei įtarimai pasitvirtina, informacija perduodama atsakingoms institucijoms”, – teigia organizacijos vadovas S. Simanauskas. 

Pasak “Baltųjų pirštinių” atstovo, apie rinkimų pažeidimus informuojančių asmenų skaičius kasmet yra vis didesnis, piliečiai tampa aktyvesni. Pavyzdžiui pernai, iki Prezidento ir Europos Parlamento rinkimų likus mėnesiui, rinkimų stebėjimo organizacija buvo sulaukusi vos kelių pranešimų. Kita vertus, S. Simanauskas pripažįsta, jog artėjantys Savivaldybių tarybų rinkimai išskirtiniai juose dalyvaujančių kandidatų skaičiumi, kurie dėl tarybos nario ar mero kėdės konkuruoja įvairiausiais būdais.

“Ruošdamiesi artėjantiems rinkimams, aplankėme visas Lietuvos savivaldybes. Mažesnėse jų, bendraujant su regionų rinkimų komisijomis ir dabartiniais tarybų nariais, ne kartą teko girdėti, jog atokesnėse vietovėse rinkėjai į kandidatų pusę lenkiami ne tik pažadais, bet ir maisto prekėmis, alkoholiu”, – sako S. Simanauskas.

Siekdama užtikrinti skaidrius 2015 m. Savivaldybių tarybų rinkimus, visuomeninė organizacija “Baltosios pirštinės” plečia savanorių komandą. Šiuo metu visoje Lietuvoje “Baltųjų pirštinių” savanorių veiklą organizuoja virš 50 asmenų. Organizacijos vadovo teigimu, “Baltųjų pirštinių” veiklos organizavimu ir savanorių koordinavimu užsiimti gali tik jokiai politinei partijai nepriklausantys asmenys, tuo tarpu “Baltųjų pirštinių” savanoriais yra kviečiami tapti visi, sklandžią rinkimų eigą užtikrinti norintys piliečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius