Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Biržų rajono mero kabinetas liko be šviesaus proto – konservatorė užleis vietą verslininkui

Konservatorių reklama prieš antrąjį mero rinkimų turą paskelbė, kad Biržuose „šviesus protas“ stoja prieš „nešvarius pinigus“. Vis dėlto biržiečiai „šviesaus proto“, valdžiusio rajoną ketverius metus, į mero kabinetą negrąžino. Konservatorė Irutė Varzienė jį turės užleisti respublikonui Valdemarui Valkiūnui.
Respublikonų partijos pirmininkas Valdemaras Valkiūnas
Respublikonų partijos pirmininkas Valdemaras Valkiūnas / „Šiaurės rytų“ nuotr.

Pirmieji Lietuvos istorijoje tiesioginiai merų rinkimai pakeitė Biržų valdžią. Pakartotinis balsavimas parodė, kad Biržų rajono gyventojai mero poste norėtų matyti Valdemarą Valkiūną. Respublikonų lyderis surinko 53,06 proc. rinkėjų balsų.

Rajonui vadovavusi konservatorė Irutė Varzienė sulaukė 46,94 proc. rinkėjų palaikymo.

Pirminiais duomenimis, Biržų rajono rinkėjai buvo vieni aktyviausių šalyje.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valdemaras Valkiūnas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valdemaras Valkiūnas

Antrajame rinkimų ture savo valią pareiškė 47,69 proc. Biržų rajono gyventojų. Tuo metu Lietuvoje rinkėjų aktyvumas siekė tik 38,73 proc. Biržų rajono savivaldybėje teisę balsuoti turėjo 34832 rinkėjai.

Kam bus laimingas skaičius – 13?

Kovo 1-ąją savivaldybės narių rinkimuose biržiečiai daugiausiai balsų atidavė Respublikonų partijai. Ji iškovojo 7 mandatus. Po V.Valkiūno pergalės antrajame ture ši politinė jėga taryboje turės jau 8 vietas.

Vis tik valdančiajai daugumai sudaryti respublikonų mandatų neužteks. Jiems teks į koaliciją kviestis kitų partijų atstovus. Kad susirinktų daugumą, respublikonams reikia bent 5 politikų, sutiksiančių bendradarbiauti.

Konservatoriai ir „valstiečiai“ turi po 5 mandatus, socialdemokratai – 3, liberalsąjūdiečiai – 2, „darbiečiai“ – 1, „centristai“ – 1.

Politinė matematika palieka tiek variantų, kad pralaimėjusieji rinkimuose gali tapti faktiniais Biržų vadovais.

Politinė matematika palieka tiek variantų, kad pralaimėjusieji rinkimuose gali tapti faktiniais Biržų vadovais.

Viską lems magiškas skaičius – 13. kuris užtikrins daugumą Biržų savivaldybės taryboje.

Lūkesčiai, prognozės ir realybė

Kovo 15-oji Biržuose išaušo saulėta ir prie balsadėžių rinkėjai ėjo gana smagiai nusiteikę. Dauguma jų atvirai šnekėjosi su žurnalistais apie rinkimus ir noriai fotografavosi.

Pabiržės apylinkėje kalbinti žmonės prognozavo V.Valkiūno pergalę. Ir jie neapsiriko – net 60,96 proc. šios apylinkės rinkėjų balsus atidavė respublikonams.

Kodėl pabiržiečiai balsus nešė ne Irutei Varzienei?

„Ji nemato, ką daro pavaldiniai“, – porino rinkėjai. Žmones piktino situacija švietimo srityje: draskomos mokyklos, proteguojami „saviškiai“, valdininkai savivaliauja ir t. t.

Pabiržės apylinkės rinkėjai atviravo, kokio rajono vadovo jie norėtų. Iš Likėnų atvykusi Danutė Skiauterienė sakė, kad svarbiausia mero darbe – pažadų vykdymas.

Moteris prisipažino, kad apsispręsti, už kurį kandidatą balsuoti, nebuvo lengva. „Bet kai daug pažada, gal bent dalį pažadų įvykdys?“, – samprotavo rinkėja. Ir skubėjo pridurti, kad meras turėtų būti teisingas visiems.

Tuo metu pabiržietis Kazimieras Vardauskas aiškino, kad rajono vadovas pirmiausia turėtų būti ūkiškas.

Rajono vadovas pirmiausia turėtų būti ūkiškas.

Buvęs muzikos mokytojas čia pat tikino, kad žmonėms reikia ne pinigų ir ne pieninių – o paramos, pagalbos ir valdžios padėkų.

Alvaidas ir Rita Landsbergai sakė balsavę už krikščioniškas vertybes ir sąžiningumą.

Lina Kuncytė ir Rolandas Kalpokas, į rinkimų apylinkę atėję iš Šeškinės kaimo, įsitikinę, kad efektyvus rajono valdymas priklauso ne tik nuo mero, bet ir nuo komandos, ypač – vykdomosios valdžios.

Kirdonių rinkimų apylinkėje dirbęs pedagogas Gediminas Girdžius prognozavo, kad atotrūkis tarp kandidatų sieks 20 procentų. Realybė pasirodė šiek tiek kitokia.

Kirdonių apylinkėje daugiau balsų surinko I. Varzienė (51,49 proc.), bet V.Valkiūnas nuo jos atsiliko tik 3 proc.

Vyravo nuomonė, kad kirdoniškiai turi būti dėkingi I.Varzienei už daugiafunkcinį centrą, kurio steigimas vyko uždarant ar siekiant uždaryti kitų kaimų mokyklas.

Šis rezultatas nustebino, nes vyravo nuomonė, kad kirdoniškiai turi būti dėkingi I.Varzienei už daugiafunkcinį centrą, kurio steigimas vyko uždarant ar siekiant uždaryti kitų kaimų mokyklas.

Kokio mero norėtų kirdoniškiai?

„Sąžiningo“, – pareiškė Dalius Landauskas.

O Juodeišių kaimo gyventojai Jolantai Mazurevičienei atrodo, kad geras vadovas tas, kuris moka ne tik nuopelnus už gerus darbus prisiimti, bet ir atsakomybę už tai, ką daro ne taip.

Atidavė balsus „saviems“

Jau įprastas reiškinys, kai kandidatai rinkėjų palaikymo sulaukia tose vietose, kur jie gimė, augo, mokėsi ar dirbo. V.Valkiūnas net 81,21 proc. rinkėjų balsų gavo Kraštų apylinkėje, per 71 proc. – Kvetkuose. Už jį balsavo ir Būginių gyventojai, atvykę į Parovėjos rinkimų apylinkę.

Būginiuose gyvenantis Rimantas Puodžiūnas sakė esąs V.Valkiūno bendramokslis. Vyras neslėpė balsavęs už mokslo draugą, tačiau prognozavo I.Varzienės pergalę. „Neišrinks Valkiūno – pakentėsim dar ketverius metus“, – vyrui antrino jo šeimos nariai. Jie įsitikinę, kad valdžią reikia keisti.

Neišrinks Valkiūno – pakentėsim dar ketverius metus.

„I.Varzienė miestui gal ir buvo gera, bet pas mus jos buvimo nesijautė“, – tikino būginiškiai. Ko jie tikisi iš naujojo mero? Atsakymas paprastas: asfaltuoto kelio į Būginius. „Jau trečią automobilį daužau tame kelyje. Ketvirtam nebeturiu pinigų“, – pusiau juokais, pusiau rimtai kalbėjo kaimo žmonės. Ir pastebėjo, jog prieš rinkimus pasistengta, kad žvyrkelis būtų nulygintas.

Parovėjos apylinkėje už V.Valkiūną balsavo per 66 proc. rinkėjų.

I.Varzienę palaikė gyventojai tų apylinkių, kur ji mokytojavo. Per 52 proc. balsų atiduota Kupreliškyje, per 56 proc. – Atžalyno apylinkėje. Einoriuose už ją balsavo net 67,86 proc. rinkėjų.

Agitacijų ypatumai

Prieš antrąjį rinkimų turą kandidatus suskubo remti įvairūs įtakingi asmenys. Rezultatai rodo, kad autoritetų nuomonė išklausoma, tačiau priimdami sprendimą žmonės vadovaujasi savo galva. Už konservatorę I.Varzienę agitavo didelį žmonių pasitikėjimą turintys gydytojai (L.Sologubovas, E.Šakelienė), žinomi politikai (A.Šimas, N.Šatienė, S.Griciūnienė), savivaldybei pavaldžių įstaigų vadovai, verslininkas A.Kurganovas ir kt.

Tokios agitacijos rezultatai iškalbingiausiai atrodo Šukionių rinkimų apylinkėje. Ji visuomet pasižymi didžiuliu rinkėjų aktyvumu ir besąlygišku „valstiečių“ palaikymu.

Toks šukioniškių elgesys siejamas su itin aktyviai politinėje bei visuomeninėje veikloje dalyvaujančia bendruomenės pirmininke „valstiete“ Nijole Šatiene. Prieš antrąjį rinkimų turą ji viešai paskelbė palaikanti konservatorės I.Varzienės kandidatūrą. Po šio pareiškimo buvo aišku, ką palaikys Šukionių apylinkės rinkėjai. Ir iš tiesų šukioniškiai balsavo už I.Varzienę, tačiau balsų persvara – neįtikėtinai kukli. Už I.Varzienę balsavo 85 rinkėjai, o už V.Valkiūną – 78.

Kirdonyse, kur bendruomenės pirmininkas yra „valstietis“ A.Šimas, agitavęs balsuoti už I.Varzienę, rezultatai, kaip buvo minėta anksčiau, taip pat verti dėmesio. Už I.Varzienę čia atiduota 138 balsai, už V.Valkiūną – 130.

Biržiečiai įvairiai reagavo ir į kandidatų savireklamą. Konservatorių plakatas su I.Varzienės nuotrauka ir užrašu „Šviesus protas prieš nešvarius pinigus“ vertas tyrinėjimų įvairiais aspektais. Akivaizdu, kad jis daugiau mobilizavo ne I.Varzienės, o V.Valkiūno gerbėjus.

Panašų šūkį konservatoriai iškėlė Kaune, pasiūlę rinkėjams rinktis arba buvusį milicininką, arba patriotą. Ką rinkosi patriotų forpostu besiskelbiantis Kaunas? Rinkėjai balsus nešė ne konservatoriui.

Ir Kaune, ir Biržuose milijonieriai verslininkai įveikė merų postuose buvusius konservatorius, besiskelbiančius „šviesiais protais“ ir „patriotais“.

Konservatorių lyderis Andrius Kubilius tokioje situacijoje įžvelgia pavojų, kad dideliais pinigais gali būti perkama demokratija.

Tuo metu politologai bei viešųjų ryšių specialistai į didžiųjų partijų atstovų pralaimėjimus žvelgia kiek kitaip. Jie kalba apie užmigimą ant laurų, savikritiškumo stoką.

Neprisiimti atsakomybės ir dėl bėdų kaltinti „didelius pinigus“, sąmokslininkus ar kitus nedraugus – tai anų laikų gyvenimo grimasos.

Balsavo už sėkmės istoriją

Pirmadienį nuo pat ankstyvo ryto čirškė redakcijos telefonai. Jau septintą valandą skaitytojai skambino ir klausė, kas laimėjo rinkimus. Rezultatai vienus pradžiugino, kitiems kėlė nerimą. „Kas dabar bus?“ – klausė žmonės.
Atsakymą į šį klausimą pateiks netolima ateitis.

Respublikonų partija kol kas panaši į rinkimuose dalyvavusį visuomeninį komitetą, o ne į rimtą politinę organizaciją.

V.Valkiūnas į politiką atėjo iš verslo. Viešoji vadyba, kaip žinia, skiriasi nuo verslo vadybos. Versle demokratijos nėra, o savivaldybėje priimant svarbius sprendimus reikės gauti daugumos palaikymą. Tai nebus lengva.

Biržai balsavo už sėkmės istoriją. Gajūnų kaimo berniukas, tapęs milijonieriumi, iš Latvijos sostinės grįžta į gimtąsias vietas ir žada jas paversti klestinčiu kraštu.

Turbūt žmonės to Biržų vaizdo, kurį matė iki šiol, daugiau regėti nebenori. Ir jie savo lūkesčius išreiškė balsuodami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius