Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Remigijus Šimašius ir Artūras Zuokas vėl susipešė eteryje – ir dėl Ukrainos, ir dėl partijos skilimo

Iki antrojo savivaldybių rinkimų turo likus daugiau nei savaitei, „Žinių radijo“ laidoje „Vilniaus ringas“ susigrūmė kandidatai į Vilniaus merus Artūras Zuokas ir Remigijus Šimašius. A.Zuokas diskusijoje buvo apkaltintas prorusiškumu, šis apkaltino prezidentę Dalią Grybauskaitę dėl prarastos Vilniaus įtakos tarptautinėje arenoje, o R. Šimašių – pasidavimu neįvardinto rėmėjo įtakai. Pastarasis teigė, kad dabartinis meras A. Zuokas savo paskyroje „Facebook“ dėl karo Ukrainoje apkaltino Jungtines Amerikos Valstijas.
Artūras Zuokas, Mykolas Majauskas ir Remigijus Šimašius
Artūras Zuokas, Mykolas Majauskas ir Remigijus Šimašius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Aš net menkiausios abejonės neturiu, kad dėl karo Ukrainoje kaltas yra Putino režimas. O štai meras Zuokas turi savo nuomonę. Tad aš noriu paklausti, ar jūs laikotės tos pačios nuomonės? Kovo antrą dieną, prieš metus, jūs rašėte: „Rusija turi leidimą, bet papildomų pajėgų, daugiau, negu jie ten turi, nėra atvesta (apie Krymą kalbama – R. Šimašius). Jeigu atkreiptumėte dėmesį, situacija paaštrėjo tik po to, kai JAV prezidentas pasipiktino, pasirodė NATO sekretoriaus pareiškimai „Twitter“. Ko buvo galima tikėtis iš Rusijos po tokių procesų? Draugiško rankų paspaudimo ir sėdimo prie stalo? Manau, kad dar yra priemonių išvengti karo, nes per Ukrainą į Europą patenka beveik 75 proc. dujų – derėtis yra dėl ko“, – A. Zuoko žinutę socialiniame tinkle citavo R. Šimašius.

A. Zuokas sakė negalintis vienu sakiniu atsakyti, kas kaltas dėl karo Ukrainoje, tačiau R. Šimašių apkaltino ištraukus minėtas frazes iš konteksto:

„Paėmus vieną citatą iš viso, sakykime, susirašinėjimo „Facebooke“... Čia yra viena citata – pridėkime ir pamatykime visą temą,  tada galėsime diskutuoti. Šiuo atveju ištraukti vieną sakinuką iš pokalbio yra labai žemas lygis“, – teigė jis.

A.Zuokas nurodė, kad JAV neišprovokavo karo Ukrainoje:

„Net negali būti tokios kalbos. Lietuvos diplomatinės klaidos prie to prisidėjo, tą aš sakiau“, – teigė A. Zuokas.

Kodėl R.Šimašius paliko A.Zuoko partiją?

A.Zuokui paklausus, kodėl R.Šimašius išėjo iš Vilniaus tarybos ir pasitraukė iš A.Zuoko partijos, R.Šimašius sakė, kad tuo metu nenorėjo skaldyti partijos:

„Tuo metu nebuvau skaldymo entuziastas ir ne iki galo entuziastingai pritariau, nors klaidingai, tam skaldymui. Pagrindinis motyvas buvo tas, kad aš jaučiau, kad būtų negarbinga išeiti iš partijos, su kurios sąrašu atėjau į Vilniaus tarybą, ir kartu likti tarybos nariu – man atrodė, kad garbinga yra išeiti“, – teigė R.Šimašius.

A.Zuokas nurodė gerbiantis tai, jog R.Šimašius tuomet pasitraukė iš Vilniaus tarybos, tačiau nurodė, kad tai – tik pusė tiesos:

„Tuo metu tam tikros interesų grupės, Laisvosios rinkos instituto, kuriam tuo metu vadovavo Remigijus Šimašius, steigėjas ir pagrindinis instituto rėmėjas buvo iškėlęs tokią sąlygą – jis išeina iš mūsų frakcijos ir prisijungia prie kitos dalies, kuri buvo atskelta. Tada ir skilo Liberalų ir centro sąjunga, atsiskyrus dabartinei partijai. Remigijus tiesiog negalėjo pasakyti „ne“ tai kompanijai, kurios pavadinimo nenoriu minėti. Remigijus pasirinko rėmėjo diktatą“, – kalbėjo A.Zuokas.

R.Šimašius tai pavadino „kliedesiu“.

A.Zuokas dar pridėjo, kad Vilnius turėtų būti politines madas diktuojanti sostinė, kad čia turėtų tikti įvairių šalių politikai, net ir nesutariantys, tačiau Vilnius šį vaidmenį, anot A.Zuoko, prarado dėl prezidentės D. Grybauskaitės politikos:

„Prie prezidento Valdo Adamkaus buvo vienokia situacija, dabar mes turime tokią politiką, kuriai lyderiauja dabartinė prezidentė – labai konfliktiška politika, ir mes matome to pasekmes“, – sakė A. Zuokas.

Visą laidos „Vilniaus ringas“ įrašą klausykite čia. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius