Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalnų slidės: nuomotis ar pirkti?

Artėjant kalnų slidinėjimo sezonui, šio sporto entuziastai susiduria su dilema: kada slides verta nuomotis, o kada pirkti? Specialistai pataria neskubėti ir pagalvoti, ar slidės tikrai bus naudojamos taip dažnai, kad jas vertėtų pirkti.
Christophas Ebenbichleris
Slidinėjimas Austrijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr./Viktoras Zaubidovas
Asmeninio archyvo nuotr./Viktoras Zaubidovas

„Jei į trasą iščiuožiate 1–2 kartus per sezoną, slides labiau apsimoka nuomotis, o jei slidinėjate nuolat – tuomet galima pagalvoti ir apie asmeninio inventoriaus įsigijimą. Tik slidinėjimo batus patarčiau įsigyti visiems – nuomos punktuose juos deramai prižiūri, tačiau kiekvieno pėda yra skirtinga, tad savi batai, prisiderinę prie pėdos, leistų jaustis patogiau“, – teigia slidinėjimo entuziastas, slidžių pardavimo ir nuomos bendrovės „TerraSport“ direktorius Viktoras Zaubidovas.

Vaikams geriau nuomoti

Vaikams specialistas pataria nuomoti slides, nes jos greitai „išaugamos“, o inventorius tikrai nėra pigus. Žinoma, jei šeimoje auga ne vienas vaikas,

įsigyti nuosavą slidinėjimo inventorių gali būti prasminga. 

V.Zaubidovas atkreipia dėmesį į rinkoje atsiradusius kintamojo dydžio slidinėjimo batus, kurie gali būti reguliuojami net per penkis dydžius. Jų užtektų trejiems ketveriems metams, o atvykus į nuomos punktą, beliktų tik pagal ūgį išsirinkti slides.  

Pirmuosius žingsnius specialistas taip pat pataria pradėti nuo nuomojamo inventoriaus.

Visiems pradedantiems slidinėtojams pirmuosius žingsnius specialistas taip pat pataria pradėti nuo nuomojamo inventoriaus. Gali būti, kad bandymas atsistoti ant slidžių nepaliks didesnio įspūdžio ir noras slidinėti išgaruos. Bet, jei slidinėjimas teiks didelį malonumą, išbandžius ne vieną porą slidžių, bus lengviau apsispręsti dėl nuosavo inventoriaus įsigijimo. 

Vienas svarbiausių dalykų tuomet – batai. Nes tik tinkamai ir kruopščiai parinkti batai užtikrins patogų slidinėjimą, leis tvirtai jaustis ant slidžių ir kontroliuoti save.

O dėl slidžių vertėtų pasvarstyti: jei važiuojama į slidinėjimo kurortus ir randama laiko pasimėgauti „lietuviškais kalnais“, verta turėti savo slides, galima įsigyti ir dėvėtas.  

Pažengę slidininkai mažų mažiausiai jau turi savo slidinėjimo batus, o dažnai ir slides, tačiau kasmet vykdami į kalnus, nevengia išsinuomoti naujas slides. Jie žino savo slidinėjimo lygį, nuolat ieško naujovių ir jas išbando.  Augant slidininko meistriškumui, atsiranda poreikis prisijaukinti naujausias ir technologiškai pažangiausias slides.

Būtent tokiems „sergantiems“ kalnų slidinėjimu ir į kalnus keliaujantiems bent 2-3 kartus per sezoną, turintiems ne vienerių ar dvejų metų slidinėjimo stažą, specialistai rekomenduoja slidinėjimo įrangą įsigyti, o ne nuomoti. Skaičiuojama, kad po dvejų metų investicijos į įrangą atsipirks, palyginus su tuo, kiek tai kainuotų, jei inventorius būtų nuomojamas slidinėjimo kurortuose. 

Slidinėjimo centruose įrangos nuomos kaina yra didesnė.

„Ne paslaptis, kad slidinėjimo centruose įrangos nuomos kaina yra didesnė: Lietuvoje dvi slidinėjimo valandos su nuomota įranga kainuos tiek pat, kiek įrangos nuoma parai nuomos vietose. Dar reikėtų įvertinti sugaištą laiką eilėje prie nuomos punkto, tikimybę, kad gali pasitaikyti ne visai tinkama slidinėjimo įranga. Tuo tarpu slides nuomojančiose bendrovėse visuomet gausite išdžiovintus, dezinfekuotus, vieno sezono arba visiškai naujus slidinėjimo batus, išgaląstas, pateptas ir sureguliuotas slides“, –  sako  bendrovės „TerraSport“ vadovas.

Lietuvoje daugėja slidininkų

Statistika skelbia, kad kalnų slidinėjimas Lietuvoje pastaruoju metu sparčiai populiarėja daugėjant kalnų slidinėjimo centrų. Prieš dešimtmetį tokių entuziastų buvo keliolika tūkstančių, o dabar į kalnus kasmet bent po kartą išvažiuoja apie 200 tūkst. lietuvių. 

Kalnų slidininkų gretų augimą puikiai iliustruoja ir faktas, kad šiemet dalyvauti Lietuvos mokyklų žaidynėse (LMŽ) registruota daugiau nei 600 paraiškų. Pernai, kai pirmą kartą buvo surengtos LMŽ kalnų slidinėjimo varžybos, jose lenktyniavo tik 150 moksleivių. 

„Daniel Libeskind“ nuotr./Liepkalnio slidinėjimo centro projekto vizualizacija
„Daniel Libeskind“ nuotr./Liepkalnio slidinėjimo centro projekto vizualizacija

Šį sezoną puikią dovaną slidinėjimo entuziastams ruošia ir viešoji įstaiga „Sveikas miestas“. Liepkalnio slidinėjimo trasose ketinama įrengti specialią „pagalvę“, skirtą mokytis su slidėmis ar snieglente šokinėti nuo tramplino, daryti įvairius akrobatinius šuolius. VšĮ „Sveikas miestas“ direktorius Mantas Paulauskas sako, kad šiuo metu iš Kinijos į Lietuvą keliaujanti „pagalvė“ yra skirta ir profesionalams, ir pradedantiems kalnų slidinėjimo entuziastams, kuriuos šokinėjimo meno nemokamai mokys treneriai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius