Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pradedančių slidininkų krikštynos: slidės bučiavimas ir kiti ritualai

Populiarus liaudies priežodis skelbia: sunku pratybose, lengva mūšio lauke. Tad ir pirmą kartą vykstantiems į kalnus slidinėti ar čiuožti snieglente rekomenduojama pasiruošti iš anksto.
Švedijos ir Norvegijos kurortuose didelės nuolaidos slidininkams
Slidininkų krikštynos / 123rf.com nuotr.

Kelionių organizatorius „TezTour“ kartu su Lietuvos sporto universitetu sukūrė 10 mokomųjų filmų ciklą, padėsiantį prisijaukinti kalnus dar prieš išvykstant į Austrijos ar Italijos Alpes. Jau trečiajame filmuke iš Druskininkų „Snow arenos“ būsimieji kalnų aistruoliai mokomi pagrindinės stovėsenos ant slidžių ir kaip pajudėti iš vietos. Taip pat demonstruojami jau ant slidžių atliekami pratimai, skirti lengviau išlaikyti pusiausvyrą. Pratimai atliekami stovint vietoje, vėliau – jau čiuožiant.

Naują ir ankstesnius „TezTour“ kartu su LSU sukurtus mokomuosius filmus rasite čia:

VIDEO: Eksperto patarimai slidininkams
VIDEO: Kalnų slidinėjimas, trečioji pamoka
VIDEO: Kaip pasiruošti slidinėjimui (2 pamoka)
 

Pradedančiųjų žiemos sporto aistruolių vargus vainikuojanti atrakcija – vadinamųjų „čainikų“ krikštynos. „Čainikais“ (išvertus pažodžiui iš rusų kalbos – arbatinukai) vadinami visi, slidžių ar snieglenčių sportą išmėginę pirmą kartą.

Krikštynų ritualų yra visokių. Pasitaiko ir ne pačių maloniausių, pavyzdžiui, klūpant keturiomis iškęsti sniego gniūžčių ataką. Vis dėlto patys populiariausi ritualai susideda iš trijų veiksmų: slidės bučiavimo, kokio nors vietinio gėrimo paragavimo ir visus pradedančiojo kalnų aistruolio vargus prisimenančios slidininko kojinės uostymo.

Jei įšventinimas į slidininkų luomą vyksta kalnuose, dažniausiai veiksmas vyksta klūpant sniege, pasisukus į kalno viršūnę. „Čainikas“ iškilmingai prisiekia mylėti kalnus ir niekuomet jų neišduoti.

Patys populiariausi ritualai susideda iš trijų veiksmų: slidės bučiavimo, kokio nors vietinio gėrimo paragavimo ir visus pradedančiojo kalnų aistruolio vargus prisimenančios slidininko kojinės uostymo.

Kartais krikštynos paįvairinamos riterių įšventinimą primenančiais ritualais, pavyzdžiui, klūpančiam „čainikui“ ant peties padedama slidė – taip, kaip kad prie įšventinamo riterio peties pridedamas kardas. Priesaikas gali lydėti įvairūs šūkiai, o kalnų dvasią suprasti padedantis gėrimas gali būti įstatytas į batą, kuris tarsi atlieka taurės funkciją.

Dažniausiai krikštynas kalnuose organizuoja kalnų slidinėjimo treneris, jei slidinėti vykstama su grupe, šį vaidmenį gali atlikti ir kelionių vadovas. Krikštyti naujokus imasi ir jau nebe pirmus metus slidinėjantys draugai, kuriems pasisekė kalnų liga užkrėsti dar vieną narį.

Krikštynų vaizdus patariama fotografuoti ir filmuoti – emocijos garantuotos net žiūrint vaizdo įrašą. Jis primins vieną sunkiausių ir kartu džiaugsmingiausių gyvenimo patyrimų, kurių nepamiršite jau niekad.

slides@15min.lt

Slidininkų blog'o konkursas
Slidininkų blog'o konkursas

Tiesiogiai stebėkite situaciją Liepkalnio trasose:

 

Vakarinė kamera
 
class='webkamera'>
Šiaurinė kamera
 
class='webkamera'>
Rytinė kamera
 
>

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius