Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 14 /11:37

7-oji Dakaro diena: sunkus sekmadienis tebuvo kokteilis, pagrindinis patiekalas laukia pirmadienį

Sunkiausių pasaulio lenktynių Dakaro dalyviai įveikė jau šešis etapus, kurių trasos driekiasi Pietų Amerikos valstybėje Peru. Smėlis, fešfešas, akmenys – visko paragavę sportininkai neslepia nuovargio, tačiau tai dar ne pabaiga. Likę keturi etapai tikrai lengvi nebus.
Šeštasis greičio ruožas Dakare
Šeštasis greičio ruožas Dakare / Scanpix nuotr.

Sekmadienio greičio ruožas gerokai išvargino Dakaro dalyvius. Kaip sakė su Benediktu Vanagu važiuojantis šturmanas Sebastianas Rozwadowskis, jeigu atrodė, kad sekmadienis buvo sunkiausia diena, tai pirmadienis nusimato dar sunkesnis.

Dar viena diena kopose

Pirmadienį sportininkai turės nuvažiuoti iš viso beveik 400 km, greičio ruožas – 331 km.

„Turėjome eilinę sunkią diena. Žinau, kad nuolat sakau, jog buvo sunku, bet šįkart buvo neįmanomai sunku. 15 valandų automobilyje, esame išsunki. (…) Daugybė nuotykių, vienintelis dalykas, kuris džiugina, yra pagerėjusi mūsų vieta reitinge, nes dabar esame dešimti, o buvome 11-i. Tą tikimės ir išlaikyti“, – kalbėjo „General Financing team Pitlane“ šturmanas.

Vis dėlto jis prisipažino, kad lengva tikrai nebus: „Po pristatymo atrodo, kad pirmadienis bus dar sunkesnis ir tai, kas buvo sekmadienį, organizatoriai pavadino tik kokteiliu, o pirmadienį bus pagrindinis patiekalas. Tad pamatysime, kas mūsų laukia rytoj. Atrodo, kopų dalis bus 100 km, kurias bandančioji ekipa važiavo sekmadienį 10 valandų. Pamatysime. Turėsime pirmadienį 300 km, iš jų – 100 km kopų – gali būti sunku.“

Ryčio Šeškaičio nuotr./Benediktas Vanagas ir Sebastianas Rozwadowskis
Ryčio Šeškaičio nuotr./Benediktas Vanagas ir Sebastianas Rozwadowskis

Pirmadienį lietuviai startuos popiet Lietuvos laiku. Motociklininkai bus pirmesni, Arūno Gelažninko starto laikas numatytas 14.16 val. Lietuvos laiku (7.16 val. Peru laiku), o Balys Bardauskas turėtų pajudėti 14.30 val. (7.30 val.).

Tikisi nenakvoti kopose

S.Rozwadowskiui antrina ir motociklininkas Arūnas Gelažninkas. Jis irgi išgirdo Dakaro organizatorių įspėjimą, kad 7-asis greičio ruožas bus labai sudėtingas.

„Iš viso mūsų laukia 387 km, 67 km pravažiavimas ir 323 km greičio ruožas. Organizatoriai juokavo, jog šia diena jie bandys mūsų atsikratyti.

Pirmieji 160 greičio ruožo kilometrai mus džiugins tikru Dakaro kokteiliu, kalnai, navigacija feš-feše, upių vagomis, o, trumpiau kalbant, jie tai įvardino karu. Kiti 100 km ves per kopas, per labai minkštą pagrindą ir griovius, su rizika likti ten nakvoti. Tikiuosi, kad to neprireiks.

Startuoju apie 6 val. iš bivako (apie 13 val. LTU laiku). Turbūt šiandien mūsų laukia pati sudėtingiausia diena“, – teigė A.Gelažninkas.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Arūnas Gelažninkas
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./Arūnas Gelažninkas

Vaidotas Žala ir Saulius Jurgelėnas išvažiuos pirmi, jų startas numatytas 15.55 val. Lietuvos laiku (8.55 val.), B.Vanagas pajudėti turėtų 16.20 val. (9.20 val.), o Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis – 16.35 val. (9.35 val.).

Sekmadienis sunkus, bet gana sėkmingas

Po sekmadienio greičio ruožo visi lietuviai neslėpė, kad lengva nebuvo, nors rezultatai tikrai turėtų džiuginti.

Vaidotas Žala su Sauliumi Jurgelėnu finišą pasiekė pirmieji iš lietuvių ir užėmė 12 vietą. „Agrorodeo“ komanda nuotykių patyrė, tačiau sėkmė jiems pagaliau ėmė šypsotis. Nors V.Žala prisipažino labai išsigandęs, nes dykumoje pervažiavo Sauliui koją. Gerai, kad minkštai buvo, o ir „kamanė“ ne sunkvežimis, tad viskas baigėsi laimingai.

VIDEO: Sauliaus koją pervažiavęs Vaidotas Žala: važiavome pro mašinų kapines

Benediktas Vanagas su Sebastianu Rozwadowskiu nuotykių stoka irgi skųstis negalėtų. Jiems šeštasis greičio ruožas tapo nemenku išbandymu, nes, kaip pasakojo po finišo patys, trasoje jie turėjo keturias istorijas: dar prieš startą jie įkrito į duobę, kur nusimontavo padanga, o galiausiai juos ištraukė sunkvežimis. Vėliau nusuko pusašį, įstrigo kanjone dėl avarijos, o ketvirtoji istorija – problema virtęs nusileidimas nuo milžiniškos kopos, nepasiekus jos viršūnėje buvusio įskaitinio taško. Vis dėlto rezultatas komandos itin nuvilti neturėjo – finišą jie pasiekė 23-i, o bendroje įskaitoje pakilo į dešimtą vietą.

VIDEO: Tokio finišo nesitikėjusiam B.Vanagui teko nusileidinėti ratus: „Tai buvo vienas pavojingiausių dalykų mano gyvenime“

A.Juknevičius irgi pagaliau turėjo geresnę dieną, nors finišavo vėl sutemus. Tačiau be gedimų, o tai šiai komandai jau gera žinia. „Pirmam kopų masyve sustabdė kolega olandas, kuris buvo užstrigęs, mes, aišku, tokioje pozicijoje važiuodami nusprendėme padėt – sustojome ir patys užklimpom. Išsikapstėm abu, o toliau – viskas buvo super. Buvome sustoję apžiūrėti, ar nekaista variklis – vandens buvo pakankamai, temperatūra normos ribose, tai pagaliau galėjome važiuoti normaliai“, – kalbėjo pilotas.

VIDEO: Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis apie šeštąjį etapą: „Ištraukėme olandą ir sėdome patys“

Finišą pasiekė ir abu lietuviai motociklininkai – Arūnas Gelažnikas šiuo metu yra 30-tas, o Balys Bardauskas rikiuojasi 89-oje vietoje.

VIDEO: Šeštajame greičio ruože kritimų nuo motociklo neišvengęs Arūnas Gelažninkas: kopos buvo labai piktos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius