Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britiškas F-1 trileris: kodėl šios lenktynės viršijo lūkesčius

Dešimtam šio sezono etapui F-1 karavanas užsuko į šio sporto lopšį – Silverstouno trasą. Būtent čia, tolimais 1950-ais prasidėjo „Formulės-1“ istorija.
Sebastiano Vettelio smūgis į Maxo Verstappeno automobilį
Sebastiano Vettelio smūgis į Maxo Verstappeno automobilį / „Scanpix“ nuotr.

Sekmadienio lenktynės viršijo visus įmanomus lūkesčius. Būta visko – azartiškų kovų, drąsių lenkimų ir dramatiškų avarijų. O laimėjo, jau septintą kartą šįmet, Lewisas Hamiltonas. Panašu, kad šiame sezone jo ir vėl niekas nesustabdys – „Ferrari“ ir „Red Bull“ stokojo greičio, o Valtteri Bottas… stokoja to paties!

„Ferrari“ taktiniai sprendimai. Vėl...

Vienintelė iš TOP komandų, Q2 kvalifikacijos dalyje antram bandymui pasirinkusi minkštąsias padangas, turėdama tikslą startuoti jomis. Vėl, kaip ir Austrijoje, nejaugi?

Kai po kvalifikacijos Mattia Binotto buvo paklaustas apie šį keistą pasirinkimą, šis atsakė, kad… rizikuoja, o kaip seksis lenktynėse – bus matyt.

Šiuo komentaru galima apibūdinti visą ligšiolinį „Ferrari“ sezoną…

S.Vettelis: 2014 m. Deja vu?

„Scanpix“ nuotr./Sebastiano Vettelio smūgis į Maxo Verstappeno automobilį
„Scanpix“ nuotr./Sebastiano Vettelio smūgis į Maxo Verstappeno automobilį

Akivaizdi klaida. Pagirtina, jog po jos sekė vyriška ir adekvati reakcija – prisipažinimas. Bet šis įvykis demonstruoja, kad Sebastianas nebesijaučia taip saugiai, kaip anksčiau – tai kažkiek primena jo paskutinį sezoną „Red Bull“, kai vietoj Marko Webberio į partnerius buvo pasirinktas jaunas ir greitas Danielis Ricciardo.

Kaip baigėsi tas sezonas? Trys Ricciardo pergalės prieš nulį Vettelio pasiekimų. Nenuostabu, kad vokietis pasirinko nutraukti kontraktą su „Red Bull“ ir persikėlė į „Ferrari“.

Šįmet matome panašų vaizdą – jaunasis Charlesas Leclercas nepaiso savo tituluoto komandos kolegos ir sulig kiekvienu nauju GP pilotuoja vis drąsiau, rimčiau ir geriau, nei S.Vettelis.

„Scanpix“ nuotr./Charlesas Leclercas
„Scanpix“ nuotr./Charlesas Leclercas

Yra dar vienas panašumas su 2014-ais – kaip ir anuomet, S.Vettelis nesijaučia užtikrintas bolide. T.y., pasirinkta važiuoklės tobulinimo filosofija ne itin tinka jo vairavimo stiliui. Tuo tarpu Leclercui, kaip ir 2014-ais D.Ricciardo, sekasi perkasti visus reguliavimo niuansus ir sėkmingiau prie jų adaptuotis.

Kalbėdamas apie S.Vettelį, nejučia prisimenu 2017 ir 2018 m. jo klaidas. Sąrašas pakankamai nemažas, ar ne? O juk kalbam apie keturiskart pasaulio čempioną.

Saugos automobilis

Saugos automobilis (SC) visuomet vieniems padeda, kitus nuskriaudžia. Sekmadienį labiausiai nukentėjo Valtteri Bottas ir Lando Norris. Deja, bet taip jau būna. Puikiai gynęs savo lyderio poziciją lenktynių pradžioje, Valtteri pralaimėjo šias lenktynes dėl saugos automobilio, leidusio jo persekiotojui Lewisui atlikti „nemokamą“ sustojimą boksuose.

„Scanpix“ nuotr./V.Bottas liko L.Hamiltono šėšėlyje
„Scanpix“ nuotr./V.Bottas liko L.Hamiltono šėšėlyje

Panašiai įvyko ir Lando Norrisui, kuris turėjo visas galimybes finišuoti puikioje šeštoje vietoje, jeigu ne tas nelemtas SC.

„McLaren“ spračiai tobulėja

Ką reiškia Lando Norriso ir Carloso Sainzo pozicijos kvalifikacijoje ir lenktynėse tokioje reiklioje aerodinamikai trasoje kaip Silverstounas? Ogi tai, jog „McLaren“ dabar 100 proc. yra „Best of the rest“ ekipa. Net gamyklinės „Renault“ pilotai lenktynėse nesugeba sudoroti oranžinių bestijų.

Nusimato šviesi ateitis ir tvirta ketvirta vieta komandinėje įskaitoje. Priminimui – aukščiau penktosios komanda nebuvo pakilusi nuo pat 2013-ųjų!

Gladiatorių kovos

Šios lenktynės pasižymėjo dideliu gražių kovų skaičiumi – nuo pat starto tarpusavyje aršiai kovojo Lewisas Hamiltonas su Valtteri Bottu; kiek žemiau rikiuotėje Danielis Ricciardo bandė Lando Norriso gynybą; o visų lenktynių perlu tapo ratas po rato vykusi nuožmi Charleso Leclerco ir Maxo Verstappeno kova.

Sekmadienį jie, pažįstami dar nuo kartingo laikų, demonstravo fantastiško grožio kovas nuo pat lenktynių pradžios, boksuose ir vėliau, lenktynių įkarštyje.

Man atrodo, tai buvo viena kiečiausių ir gražiausių „wheel-to-wheel“ kovų „Formulės-1“ istorijoje, o šie du vaikinai, be jokios abejonės, yra pagrindiniai naujosios kartos F-1 veidai – artimiausią dešimtmetį turėtume išvysti dar nemažai panašių vaizdų.

Lenktynių pabaigoje transliacijos režisieriai nuo žiūrovų nuslėpė dar vieną nuožmią kovą, vykusią tarp jau minėto D. Ricciardo ir Carloso Sainzo. Australas visaip bandė aplenkti ispaną, bet „McLaren“ pilotas buvo greitesnis – taip pat, kaip lenktynių pradžioje jo kolega Lando Norris.

„Haas“ ir „Rich Energy“

Nežinau kiek sekate šią temą, tačiau nuo pat sezono pradžios virš pagrindinio „Haas“ komandos rėmėjo „Rich Energy“ sklandė nemažai tamsių debesų apie jų finansinę padėtį, patį produktą (t. y. jo nebuvimą) ir kompanijos CEO, ekscentriškąjį Williamą Storey.

Apogėjus pasiektas prieš pat šio savaitgalio etapą – Storey, jam būdingu būdu – Twitter žinutės pagalba – paskelbė, kad vienašališkai nutraukia sutartį su „Haas“ dėl prastų komandos rezultatų.

Į tai „Haas“ teisininkai atsakė oficialiu raštu, jog priima kontrakto nutraukimo inicijavimą, tačiau pagal pasirašyto dokumento sąlygas, rėmėjas neturi tokios teisės ir sutartyje nėra nieko apie komandos rezultatus. Todėl ponas Storey, nutraukdamas sutartį anksčiau suderinto laiko (2022 m.) turi susimokėti pažadėtą rėmimo sumą, ši sudaro 35 mln. svarų sterlingų.

Kompanijos akcininkai puolė gelbėti situacijos, siekdami patraukti W. Storey į šoną, bet kol kas nepanašu, kad jiems sektųsi…

Minėtą laišką ir dar nemažai linksmų (ar keistų) žinučių galite pamatyti „Rich Energy“ Twitter paskyroje.

Dar vienas įdomus momentas – žinia, Londono aukščiausiasis teismas pripažino, kad „Rich Energy“ pažeidė prekinio ženklo naudojimo taisykles ir privalo per tris savaites nuo nuosprendžio pateikimo pašalinti dabar naudojamą logotipą iš visų produktų ir komunikacijos kanalų.

Priminsiu, kalbama apie stilizuotus elnio ragus, kuriuos kompanija „pasiskolino“ iš „Whyte Bykes“. Nepaisant to, Storey ir toliau aktyviai naudoja šį prekės ženklą… Arba jis nesupranta kuo tai gresia, arba daro tai specialiai, tik neaišku kokiu tikslu.

Tuo tarpu „Rich Energy“ akcininkai jau pateikė paraišką modifikuotam logotipui įregistruoti.

Dar apie „Haas“

Lyg problemų su rėmėjais būtų mažai – eilinįkart prisidirbo Romainas Grosjeanas ir Kevinas Magnussenas. Pirmasis dar penktadienį apdaužė bolidą… išvažiuodamas iš techninio aptarnavimo zonos, o po lenktynių starto pilotai susidūrė tarpusavy ir pasitraukė iš lenktynių.

Tokiu būdu komanda prarado planuoto palyginimo galimybę tarp tobulinamo bolido (šį vairavo K. Magnussenas) ir ankstyvoje sezono stadijoje naudotos jo versijos (pilotavo R. Grosejanas).

Abiem komandos nariams pasitraukus iš varžybų, ekipos vadovas Guntheris Steineris buvo velniškai įpykęs, leidęs suprasti, kad vaikinų laukia ne pokalbis ir atsiprašymų analizė, o rimti nemalonumai.

Bent vienam jų tai gali pasibaigti atsisveikinimu su ekipa, tiesa, tikėtina tik sezono pabaigoje.

Gandai/kontraktai

Tęsiant praeito skirsnio temą – Romainui Grosjeanui, panašu (ir pagaliau), tai bus paskutinis sezonas. Prancūzas jaučia spaudimą, kurį pats sau kelia. Dažnos klaidos ir nedažni taškai, akivaizdu perpildė Guntherio Steinerio kantrybę.

Kalbama, kad kitąmet Romaino vietą užims Sergio Perez, atvyksiantis iš kol kas silpnai atrodančios „Racing Point“, tuo tarpu į jo vietą, greičiausiai, bus pasodintas „Mercedes“ proteguojamas Estebanas Oconas.

af1.live iliustr./Estebanas Oconas
af1.live iliustr./Estebanas Oconas

Su pastaruoju, beje, susijęs ir kitas gandas – žinia, prieš šio sezono pradžia Toto Wolffas jau buvo sukirtęs rankomis su Cyrilu Abitebouliu, kad Oconas šįmet pilotuos vieną iš „Renault“ bolidų, bet visas kortas sumaišė vėlyvas Ricciardo sprendimas persikelti pas prancūzus, todėl Estebanui neliko vietos.

Tas įvykis šiek tiek apkartino santykius tarp Wolffo ir Abiteboulio. Bet kalbama, kad derybos vėl atsinaujino, mat „Renault“ po šio sezono nebetęs Nico Hulkenbergo kontrakto.

Tiesa, verta paminėti, kad „McLaren“ jau patvirtino savo sudėtį kitiems metams – ekipoje lieka Carlosas Sainzas ir Lando Norrisas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius