Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Formulė 1“ Azerbaidžane: „Mercedes“ problemos ir kodėl čia sulauksime lenkimų gausos?

Šeštadienį prasidės šeštojo „Formulės 1“ etapo „Azerbaidžano GP“ kvalifikacija. Šįkart panagrinėsime, kas čia bus stipriausi, tarp ko lauks aršiausia kova ir kodėl sekmadienį šioje greičiausioje miesto trasoje pasaulyje sulauksime įdomių lenktynių.
Formulės 1 komandų treniruotės Baku
Formulės 1 komandų treniruotės Baku / „Scanpix“ nuotr.

Kvalifikacijos rezultatus publikuosime jai pasibaigus.

Senovės laikus menančioje šešių kilometrų ilgio Baku miesto trasoje garantuotai pamatysime daugiau lenkimų nei praėjusiose „Monaco Gran Prix“ lenktynėse dėl specifinės, net 2,2 km ilgio tiesiosios.

Lenktynininkai šioje starto finišo tiesiojoje paprastai net iki 25 sekundžių važiuoja pilnai nuspaudę akceleratoriaus pedalą ir išvysto vieną didžiausių, iki 360 km/val. siekiantį maksimalų greitį. Čia DRS zona užtikrina lenkimų gausą, o sinoptikai pranašauja saulėtą orą, todėl asfaltas čia kais net iki 50 laipsnių šilumos.

„Mercedes“ problemos

„Mercedes“ komandos vadovas Toto Wolffas nuogąstavo, kad trasos charakteristikos vėl jų bolidui bus nepalankios. Jei antrose penktadienio treniruotėse Hamiltonas buvo vos 11-as, tai Valtteri Bottas lenkdamas tik „Haas“ ir „Williams“ bolidus liko vos 16-oje vietoje.

Nors pats V.Bottas teigė, bolide jis nesijautė nepatogiai ar prastai, jo vairuojamam „Mercedes“ tiesiog labai trūko greičio, lenktynininkas taip pat pasigedo sukibimo, stabilumo.

„Kadangi bolidas daugiau slidinėjo būtent atliekant greitąjį ratą, o ne nuolat, galbūt turime ir nefundamentalių problemų, kurias dar pavyks išspręsti“, – padėtį po penktadienio treniruočių su viltimis komentavo suomis.

Ar L.Hamiltonas su M.Verstappenu čia sulauks daugiau konkurencijos iš komandos draugų?

Žiūrint į praeitį Lewiso Hamiltono komandos draugui V.Bottui ši trasa visad buvo palanki. 2016 m. jis lenktyniaudamas dar „Williams“ bolidu kvalifikacijoje buvo greitesnis už L.Hamiltoną bei net laimėjo paskutines čia rengtas lenktynes 2019 metais. Koją jam gali pakišti tik kol kas labai lėtas „Mercedes“ bolidas.

O vis nesulaukiantis pasiūlymo pratęsti sutartį su „Red Bull“ Sergio Perezas čia taip pat turės puikia progą parodyti visų taip laukiamą greitį. Jis Baku net du kartus „Force India“ gretose lipo ant podiumo ir penktadienio antrų treniruočių metu buvo greičiausias rikiuotėje. Vėliau šias treniruotes S.Perezas net pavadino geriausiomis visame sezone.

Ar dėl to reikia sunerimti L.Hamiltonui su M.Verstappenu? Sužinosime netrukus.

Kas bus greitesni „McLaren“ ar „Ferrari“?

Kol kas koja kojon žengiančias komandas bendroje įskaitoje skiria vos du taškai, „McLaren“ turi surinkusi 80, o „Ferrari“ 78 taškus. Abi komandos savo jėgas čia vertina skirtingai.

Britai iš „McLaren“ labai pasitiki savimi. Pernai jie kitoje greitoje, Monzos trasoje buvo vieni greičiausių, todėl tik ką buvęs puikus savaitgalis Monake juos nuteikia optimistiškai. Bus labai įdomu stebėti ir komandos draugų – Lando Norriso bei Danielio Ricciardo akistatą.

D.Ricciardo čia 2017 m. net laimėjo, tačiau niekaip prie bolido priprasti nesugebantį australą laikyti favoritu bus sunku. Jis šiemet bendroje įskaitoje tik aštuntas (24 taškai), tuo tarpu net dukart ant podiumo lipęs L.Norrisas yra trečias ir su 56 taškais komandos draugą lenkia daugiau nei dvigubai.

Tuo tarpu „Ferrari“ atviru tekstu pripažįsta, kad jiems šios trasos ilgoje tiesiojoje trūks greičio, todėl vargu ar galima tikėtis Monako verto pasirodymo. Treniruotėse italų komandos lenktynininkai dar buvo tarp greičiausių, tačiau ar jiems pavyks mesti iššūkį britams iš „McLaren“? Visus atsakymus į šiuos klausimus sužinosime jau už kelių valandų...

Kas dar gali nustebinti?

Penktadienio treniruotėse greičiausiu pilotu be aptartų komandų lenktynininkų buvo prancūzas P.Gasly užėmęs 5 ir 6 vietas su „Alpha Tauri“, jis čia tikrai gali „iššauti“. Baku trasoje visad greiti buvo ir „Aston Martin“ pilotai.

L.Strollas 2017 m. čia net lipo ant podiumo, o S.Vettelis yra triskart finišavęs ketvirtas, bei 2019 m. liko trečias. Taip pat su nekantrumu laukiame ir Fernando Alonso pasirodymo. Kadangi „Alpine“ aktyviai konkuruoja dėl penktos vietos konstruktorių taurėje. Šią poziciją kol kas užima „Aston Martin“ (19 taškų), jiems įkandin seka ir „Alpha Tauri“ (18 taškų) bei „Alpine“ su 17 taškų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius