TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Iššūkis kelių policijos pareigūnams: lenktynininkai pasodino prie sportinių bolidų vairo

Ketvirtadienį Kačerginės Nemuno žiedo trasoje kelių policijos patruliai bei Lietuvos policijos mokyklos atstovai sėdo prie lenktyninių automobilių. „Dynami:t Energy“ lenktynių komandos iniciatyva lenktynininkai ir policininkai apsikeitė patirtimi: vieni sužinojo apie pareigūnų darbo specifiką, kiti įgavo greito važiavimo patirties, kuri pravers prižiūrint viešąją tvarką, teigiama pranešime žiniasklaidai.
Pareigūnams teko sėsti prie sportinio bolido vairo
Pareigūnams teko sėsti prie sportinio bolido vairo / Komandos nuotr.

Policininkai – vieni iš nedaugelio, būtinojo reikalingumo atveju galintys pažeisti tam tikras kelių eismo taisykles, viršyti greitį, ką dažnai tenka daryti vejantis sustoti nepanorusius pažeidėjus. Važiavimas dideliu saugiai reikalauja gerų vairavimo įgūdžių, o šiuos geriausiai lavinti trasoje.

Lietuvos policijos mokykla sulaukė pasiūlymo iš „Dynami:t Energy“ lenktynių komandos prisijungti prie Kačerginės Nemuno žiede vykusios treniruotės prieš „Aurum 1006 km“ lenktynes ir savo kailiu išbandyti tikrus lenktyninius automobilius greitoje lenktynių trasoje, sportininkai pasisiūlė pasidalinti patirtimi.

Komanda, Mantas Matukaitis, Aistė Antanaitytė-Matukaitė, Danas Azikejevas ir Aurimas Mištautas supažindino policijos atstovus su trasos specifika, trajektorijomis, vėliau ir savo automobiliais, o galiausiai vairuotojo sėdynę perleido visuomenės sergėtojams. Šiems buvo skirti net trys BMW automobiliai: du „Dynami:t Energy“ bolidai ir asmeninis Dano Azikejevo instrumentas pergalėms siekti.

Komandos nuotr./Pareigūnams teko sėsti prie sportinio bolido vairo
Komandos nuotr./Pareigūnams teko sėsti prie sportinio bolido vairo

Patirtis – neįkainojama

„Mums ši patirtis yra neįkainojama, nes esame susiję su policijos pareigūnų rengimu ir mokome atsakingo bei saugaus vairavimo. Lenktynininkai mums papasakojo, ką daro, kad nedarytų klaidų, ir mes šią informaciją tikrai galėsime panaudoti ruošdami pareigūnus“, – Lietuvos policijos mokyklos Policijos veiklos skyriaus vyriausiasis specialistas Mindaugas Kairys.

Policijos pareigūnai Kačerginės Nemuno žiedo trasoje ratus suko tiek su lenktyniniais automobiliais, tiek su tarnybiniais „Audi A6“, galėjo palyginti šių transporto priemonių valdymo subtilybes, greitį, bei lenktynių technikos suteiktą patirtį iš karto perkelti į standartinį automobilį.

„Pareigūnai – drąsūs vairuotojai, pasitiki savimi. Manau, kad gatvėje nuo tokių vairuotojų pabėgti būtų sunkoka, nes matosi, kad vyrai ragavę greito važiavimo duonos. Be abejo, trasoje važiavimas yra šiek tiek kitoks, nei gatvėje, jie dar ne visus ypatumus perkandę, bet važiuodami pirmą kartą su lenktyniniais automobiliais tikrai demonstravo pavyzdingą tempą“, – sakė „Dynami:t Energy“ lenktynininkas M.Matukaitis.

Įgūdžiai prisidės prie saugumo

„Vertingiausias mums yra saugumas. Visi patarimai buvo susiję su saugumu. Ši diena parodė, kad vairuotojas turi mąstyti. Vairuodamas turi daug galvoti, modeliuoti daug situacijų, kad nepadarytum tos klaidos, kuri gali būti neištaisoma. Mes netgi naudodami švyturėlius, kada yra būtinasis reikalingumas, mes galime pažeisti numatytas tik tam tikras taisykles nesukeldami pavojaus eismo saugumui. Šiandien vairavimas buvo liberalesnis. Mes galėjome truputį ir paslysti šonu, ir pastabdyti, ir pasirinkti didesnį greitį, bet gatvėje mes to daryti negalime“, – pasakojo M.Kairys.

M.Matukaitis sakė, kad pareigūnai po progos pavažiuoti su komandos koviniu automobiliu sakė: „Na, čia reikia priprasti“.

Lenktynininkas neslėpė, kad profesionalai patarė, kaip pareigūnams efektyviau, greičiau, tačiau saugiau įveikti posūkius, kaip geriau matyti trajektorijas.

„Tikimės, kad tai pasitarnaus efektyvesniam jų darbui“, – sakė M.Matukaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius