-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 19

Kas nutinka, kai „Formulėje 1“ sugenda radijas?

Ta pati trasa, tas pats automobilis ir tas pats lenktynininkas, bet inžinierių ir vairuotojų komunikacija "Formulėje 1" nenutrūksta. Kodėl ji tokia svarbi? Ir kas nutinka, kai radijo ryšys dėl kokių nors priežasčių nutrūksta?
Robertui Kubicai skirta informacinė lenta 2009 metais. (Homonihilis, Wikimedia(CC BY 3.0)
Robertui Kubicai skirta informacinė lenta 2009 metais. (Homonihilis, Wikimedia(CC BY 3.0)

Iš karto reikia pasakyti, kad radijo ryšiu su lenktynių inžinieriais kalbasi ne tik „Formulės 1“ dalyviai. Modernios komunikacijos sistemos yra svarbios ir kitų automobilių sporto kategorijų lenktynininkams. Kaip kitaip ištvermės lenktynių dalyviai žinotų, kada laikas keliauti į techninio aptarnavimo juostą keisti vairuotoją? Kaip NASCAR lenktynininkai sužinotų apie už jų įvykusią avariją? Kaip vairuotojams būtų perduodama orų informacija ar lenktynes prižiūrinčių pareigūnų (teisėjų) nurodymai dėl tam tikrų pažeidimų? Radijo komunikacija su komanda yra labai svarbi.

Automobilių sporto genijus ir „Lotus“ kompanijos įkūrėjas Colinas Chapmanas radijo komunikacijos sistemas „Formulėje 1“ bandė dar aštuntajame dešimtmetyje. Turint omenyje, kad radijo komunikacija buvo išrasta 19 amžiaus pabaigoje ir komercializuota 20 amžiaus pradžioje, šios technologijos atėjimas į „Formulę 1“ gali atrodyti labai vėlyvas. Tačiau tam buvo priežasčių.

Senos lenktynių trasos buvo labai didelės. Ne ilgos – didelės. Jos vingiavo tarp miškų, todėl stabilus radijo ryšys būtų buvęs įmanomas tik su labai ilgomis antenomis. Greičiausiai net su jomis ryšys būtų buvęs prastas dėl triukšmo ir beprotiško automobilių greičio. Dar didesnė problema buvo tai, kad radijo aparatai buvo dideli ir sunkūs – kur „Formulės 1“ bolide jam surasti vietos?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius