Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Motokroso Nacijų taurė – kas tai?

Prestižinės Motokroso Nacijų Taurės varžybos kasmet pritraukia šimtus dalyvių iš beveik 40 Europos ir pasaulio šalių. Šios šakos sportininkų tarpe jos yra kitaip dar vadinamos „motokroso olimpiada“. Šį savaitgalį startuosiančiose motokroso varžybose Italijoje jau 12 kartą plėvesuos ir Lietuvos vėliava.
Motokroso Nacijų Taurė
Motokroso Nacijų Taurė

Visgi smalsu pasižvalgyti po šių varžybų ištakas, kurių pradžia siekia net 1947 metus. Įdomu, kurios šalys daugiausia yra iškovojusios pergalių, kur daugiausia buvo organizuojamos varžybos, kaip galų gale jose sekėsi lietuviams ir mūsų artimiesiems kaimynams.

Pirmą kartą Nacijų Taurės varžybos buvo surengtos 1947 metais Olandijoje. Jose pergalę iškovojo Didžiosios Britanijos sportininkai. Istoriškai Didžiosios Britanijos motokrosininkai ilgą laiką dominavo ankstyvosiose Motokroso Nacijų Taurės varžybose. Visgi nuo 1970 metų šios Europos šalies dominavimas baigėsi kartu su motokroso sporto šakos pakilimu Šiaurės Amerikoje. Būtent nuo 1970 metų Nacijų Taurės varžybose pradėjo dominuoti Jungtinės Amerikos Valstijos, kurios gali pasidžiaugti kaip daugiausia pergalių iškovojusi valstybė šioje „motokroso olimpiadoje“ – 22 bei kaip valstybė, kuri sugebėjo net 13 metų iš eilės, nuo 1981 iki 1993 metų, dominuoti ir laimėti šias varžybas.

Kitos 7 šalys, kurios gali pasidžiaugti iškovotomis pirmomis vietomis ir patekusios į šių itin sudėtingų ir konkurencingų Motokroso Nacijų Taurės varžybų istoriją yra Belgija, Švedija, SSRS, Čekoslovakija, Vokietija, Italija bei Prancūzija. Pastarosios šalies komanda iškovojo pirmąją vietą ir praėjusiasi metais savo namuose, nes Nacijų Taurės varžybose būtent vyko Prancūzijoje, Erne trasoje.

Komandos nuotr./Arminas Jasikonis treniruotėse
Komandos nuotr./Arminas Jasikonis treniruotėse

Beje, pirmaisiais Motokroso Nacijų Taurės varžybų gyvavimo laikotarpiu dažniausiai jos vykdavo keturiose Europos šalyse: Olandijoje, Belgijoje, Švedijoje arba Didžiojoje Britanijoje. Kiek vėliau į šių varžybų organizavimą aktyviai įsitraukė Prancūzija.

Daugiausia kartų, net 10, šias varžybas organizavo ir į savo šalį sukvietė geriausius Europos ir pasaulio šalių motokrosininkus Belgija, po jos seka Didžioji Britanija bei Prancūija. Iš Baltijos šalių, tik mūsų kaimynei Latvijai 2014 metais teko garbė organizuoti šias prestižines motokroso varžybas.

Šiais metais Italijoje Nacijų Taurė bus organizuojama ketvirtą kartą. Pirmą kartą italai motokrosininkus į savo šalį sukvietė 1970 metais. Beje, tais metais sportininkai varžėsi tame pačiame Madžorės mieste.

Lietuviai šiose prestižinėse motokrosininkų varžybose pradėjo dalyvauti nuo 2000 metais. Šiemet Lietuvos rinktinei bus 12 kartas, kuomet atstovaus savo šaliai Motokroso Nacijų Taurėje. Aukščiausia lietuvių vieta buvo iškovota 22-oji, 2012 metais, Belgijoje. Dar nė karto lietuviams nepavyko patekti į A finalą. Dėl to kiekvienų metų siekiamybė yra A finalas ir kuo aukštesnė vieta jame.

Iš Baltijos šalių geriausiai sekasi estams. Praėjusiais metais estai Prancūzijoje iškovojo ketvirtą komandinę vietą iš 36 dalyvavusių komandų. Latvių didžiausias pasiekimas yra užimta 12 vieta 2014 metais, kuomet šias varžybas organizavo savo namuose, Latvijoje.

Šį savaitgalį rugsėjo 24-25 dienomis Italijoje vyksiančios Motokroso Nacijų Taurės varžybos jau bus 68-os. Šiemet į jas susirinks pajėgiausi sportininkai net iš 39 Pasaulio ir Europos šalių. Lietuvai atstovaus Arminas Jasikonis, kuris Italijoje važiuos OPEN klasėje (motociklai 450 kub. cm ir daugiau), pirmą kartą šiose varžybose dalyvausiantis Dovydas Karka dėl aukščiausios vietos kovos MX2 klasėje (motociklai iki 250 kub. cm) bei Vytautas Bučas, turintis daugiausia patirties Motokroso Nacijų Taurės čempionate, rungsis MXGP klasėje (motociklai 450 kub. cm). Šių metų lietuvių tikslas patekti į greičiausiųjų dvidešimtuka arba A finalą, o jame iškovoti kuo aukščiausią vietą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius