Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nematoma „Formulės 1“ pusė: ką lenktynių metu geria vairuotojai?

„Formulės 1“ lenktynės gali trukti iki 2 valandų. Per šį laiką vairuotojai dėl karščio praranda labai daug skysčių. Pačios lenktynės labai sekina organizmą dėl reikalingo didžiulio susikaupimo ir patiriamų apkrovų. Tačiau šiokia tokia atgaiva yra leidžiama – vairuotojai lenktynių metu gali atsigerti. Tiesa, jie geria ne paprastą vandenį.
Lewisas Hamiltonas Meksikos GP užsitikrino jau penktą F1 čempiono titulą
Lewisas Hamiltonas Meksikos GP užsitikrino jau penktą F1 čempiono titulą / „Scanpix“/AP nuotr.

„Formulės 1“ taisyklėse nurodoma, kad lenktynės negali trukti ilgiau nei 2 valandas. Na, nebent dėl kokių nors priežasčių (pavyzdžiui, ekstremalių oro sąlygų) teisėjams tektų trumpam stabdyti lenktynes. Laiko riba numatyta ne tik dėl televizijos tvarkaraščio griežtumo, bet ir dėl lenktynininkų sveikatos.

Ką ir kaip lenktynių metu geria „Formulės 1“ vairuotojai? Kodėl juos apskritai troškina?

Iš tikrųjų, nors jūs to ir nematote, kai kurie „Formulės 1“ dalyviai lenktynių metu kartas nuo karto atsigeria. Kabinos pakraštyje yra tvirtinama nedidelė talpa su skysčiu. Kadaise lenktynininkai patys turėjo per šiaudelį siurbti specialistų paruoštą gėrimą, tačiau tai buvo labai sunku dėl lenktynių metu patiriamų apkrovų. Taigi, vėliau boliduose pasirodė labai paprastos elektrinės pompos, kurios skystį purškė tiesiai į lenktynininko burną. Lenktynininkui tereikia nuspausti ant vairo esantį mygtuką.

Kas tai per skystis? Receptas priklauso nuo lenktynininko, tačiau šiame mišinyje visada yra vitaminų, gliukozės, kalio, kalcio, magnio ir kitų medžiagų. Tai, beje, nėra unikalu – mineralais praturtintus skysčius varžybų metu geria praktiškai visi sportininkai.

O kaip dėl svorio? Na, to skysčio bolide būna gal apie 1,5 l arba dar mažiau, o pati sistema yra labai lengva ir paprasta. Jūsų automobilio langų apiplovimo sistema yra labai panaši į tą, kuri Formulės 1 vairuotojams padeda atsigerti. Tačiau apie svorį vis tiek kartais pagalvojama.

Lewisas Hamiltonas, dabartinis Formulės 1 čempionas, buvo vienas iš pirmųjų visiškai atsisakęs gėrimo sistemos. Dabar be gėrimų važiuoja vis daugiau Formulės 1 lenktynininkų. Tokio drastiško sprendimo motyvas visada tas pats – bolido svoris. Kai kovojama dėl sekundės dalių ir tie pora kilogramų yra svarbūs. Kai kurie pilotai prieš kiekvienas lenktynes sprendžia šį klausimą – šaltesnio klimato šalyse gėrimų atsisakoma dažniau.

Tikriausiai jau spėjote pagalvoti ir apie gamtinius reikalus. Iš tikrųjų, lenktynės nėra jau tokios ilgos, kad lenktynininkai pradėtų galvoti apie apsilankymą tualete. Tačiau jei visgi prireikia, tai tokie reikalai atliekami vietoje – tiesiai bolide. Pasak Hamiltono, jis net norėdamas negalėtų šlapintis bolide, tačiau kiti prie to pripranta. Sklando gandai, kad kai kurie vairuotojai dėvi ir suaugusiesiems skirtas sauskelnes, bet lenktynininkai nėra linkę to pripažinti. Juolab, kad ir be jų šlapinamasi tiesiai bolide – tai numato ir bolido, ir aprangos gamintojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius