Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Repeticija prieš Dakarą: Balkanų bekelės ralį lietuviai pradėjo lyg ant sparnų ir užėmė lyderių pozicijas

Į Bulgarijoje vykstančias bekelės lenktynes „Balkan Rally 2018“ nuvykusius lietuvių motociklininkus nustebino ne tik nauja, trečia dimensija skirta orientacijai miškuose, tačiau ir rezultatas po pirmos dienos: Arūnas Gelažnikas ir Aidas Bubinas po pirmos dienos motociklų klasėje užima dvi pirmas vietas.
Lietuviai Aidas Bubinas ir Arūnas Gelažninkas bekelės lenktynese „Balkan Rally 2018“
Lietuviai Aidas Bubinas ir Arūnas Gelažninkas bekelės lenktynese „Balkan Rally 2018“ / Organizatorių nuotr.

Rugsėjo 15 dieną, šeštadienį, Bulgarijoje esančiame Borovetso miestelyje prasidėjo bekelės ralis „Balkan Rally 2018“, į kurį pirmą kartą išsiruošė net penki motociklais važiuojantys lietuviai, pasiryžę per 8 dienas įveikti visą numatytą 1 710 km ilgio maršrutą.

Arūnui Gelažnikui, Aidui Bubinui, Eugenijui Petruškevičiui, Leonidui Kapustinui ir Andriui Liškui teks lenktyniauti ne tik dar nematytomis apylinkėmis, bet ir orientuotis dar neišbandytais metodais.

„Mus organizatoriai iš anksto perspėjo, kad orientuotis reikės ne dvimačiu formatu, kaip esame įpratę, bet trimačiu, mat ralis prasidėjo ir kurį laiką drieksis labai kalnuotomis vietovėmis, tad kelio knygose bus parašyta ne tik kokia kliūtis ar posūkis yra už tam tikro atstumo, bet ir kaip keisis reljefas. Ar reikės kilti kalno šlaitu ar leistis žemyn“, – sakė Aidas Bubinas.

Balkanų ralis savo formatu primena Dakaro ralį: tai orientacinės lenktynės bekele pagal kelio knygą. „Enduro“ klasės motociklais po vieną važiuojantys dalyviai patys turi skaityti kelio knygą ir orientuotis, kur veda maršrutas. Lietuvoje ir aplink mūsų šalį tokių renginių nėra daug, tad greitai važiuoti motociklu viena ranka sukant akceleratoriaus rankeną, kita – kelio knygos juostą ir tuo pačiu orientuotis aplinkoje kraštiečiai motociklininkai nėra pratę, tad po dviejų pirmosios dienos greičio ruožų ir 230 km kelio išvydę rezultatus jie nustėro.

„Labai gera pirmoji diena. Nuoširdžiai nesitikėjau, kad būsiu pirmas. Žinojau, kad mūsų klasėje daug užsieniečių, tikėjau, kad jie labai greiti. Tačiau, matyt, mums trasa buvo palanki. Ji pirminė tradicines „Enduro“ varžybas: stačios įkalnės ir nuokalnės, liūčių išgraužti keliai. Naviguoti sekėsi gana neblogai, porą kartų buvau suklydęs, bet kadangi pirmą kartą vienas pats žiūriu į navigaciją ir važiuoju ja vadovaudamasis, rezultatu esu patenkintas“, – sakė geriausią laiką tarp motociklininkų parodęs Arūnas Gelažnikas.

Iš karto už jo – Aidas Bubinas, taip pat nesitikėjęs tokio rezultato, bet numanantis, kad kitą dieną dėl teisėjų sprendimo jis gali pablogėti.

„Arūnas yra labai greitas, tad nesitikėjau, kad nuo jo atsiliksiu tik 15 sekundžių. Vis tik man geriau sekėsi orientuotis ir nedariau jokių klaidų. Išskyrus vieną liapsusą: likus 5 km iki finišo nespėjau pristabdyti motociklo prieš posūkį, nuvažiavau nuo kelio ir sulaužiau kelio knygos laikiklį, be to, suplėšiau ir pačius lapus. Kiekvienos dienos išvakarėse aš peržiūriu visą trasą, tad bandžiau likusius kilometrus iki finišo važiuoti iš atminties. Finišą radau gana greitai, tačiau bijau, kad praleidau vieną kontrolės punktą. Jei taip ir buvo ir tai patvirtins teisėjai, gavęs baudą nukrisiu į trečią vietą“, – kalbėjo Aidas Bubinas.

Jei sportininko spėjimas pasitvirtins, jis savo poziciją užleis vokiečiui Frankui Modeliui. Už jo – dar du sportininkai iš Vokietijos ir Olandijos, o iš karto už jų – į greitesniųjų dalyvių pusę prasibrovę kiti du lietuviai – Eugenijus Petruškevičius ir Andrius Liškus, užėmę atitinkamai 6 ir 7 pozicijas. Leonidas Kapustinas – 9-as.

Nors pirmąją dieną „Balkan Rally 2018“ dalyviams teko įveikti net 230 km iš kurių 156 km dviem greičio ruožais, organizatoriai sako, kad tai tebuvo varžybų prologas ir lenktynininkų laukia dar 7 dienos, kurios gali pasirodyti tuk sudėtingesnės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius