Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Ambersail2“ ruošiasi lenktynių startui iš Sicilijos į Monaką: „Derinsime patirtį ir vikrumą“

Iš Sicilijos į Monaką, iš Palermo į Monte Karlą – tokiam 500 jūrmylių startui ruošiasi „Ambersail2“ įgula. Vos vakar į saulėtą Italijos salą po „Rolex Fastnet Race“ regatos, kur teko apiplaukti Fastneto uolą Airijos pietuose, iš Anglijos parplukdytas lietuvių laivas trečiadienį vėl stos į lenktynių trasą. Šįkart – po šiltus Viduržemio jūros vandenis, kur rugpjūčio 21-ąją prasideda „Palermo-Montecarlo“ regata.
„Ambersail2“ komanda prieš treniruotę
„Ambersail2“ treniruotė Sicilijoje / Monikos Svėrytės nuotr.

Jau 15 metus iš eilės Sicilijoje organizuojamos laivų lenktynės – vienas svarbiausių buriavimo renginių Viduržemio jūroje, į jį kasmet vasaros pabaigoje suplūsta šimtai šio sporto entuziastų. Ne išimtis ir šie metai – į „Palermo-Montecarlo“ regatą užsiregistravo 57 jachtos, tarp kurių – ir „Ambersail2“.

VIDEO: „Ambersail2“ treniruotė Sicilijoje prieš regatos „Palermo-Montecarlo“ startą

Lietuvių įguloje – 12 narių, didžioji dalis jų – patyrę buriavimo vilkai: Raimondas Šiugždinis, Raimundas Daubaras, Naglis Nasvytis, Linas Ivanauskas, Arūnas Burkšas, Aivaras Kavaliauskas, Arvydas Drąsutavičius. Čia taip pat plaukia laivą puikiai pažįstantis Tomas Ivanauskas, ne kartą su „Ambersail2“ įvairiose regatose dalyvavę Simonas Bačiulis, Domas Juškevičius.

Vyresnių kolegų pavyzdžiu seka ir patirtį kaupia jauniausias komandos narys, 14-metis Jonas Drąsutavičius, kartu plaukia ir prancūzas Thomas Jeffrinas.

„Bandysime suderinti patirtį ir vikrumą“, – likus dienai iki varžybų starto 15min sakė kapitonas R.Šiugždinis.

Pasak jo, šiose lenktynėse lengva nebus, buriavimo sąlygas apsunkina silpnas vėjas, orų prognozės artimiausias paras jo daug nežada. „Bus sunku kovoti, kai vėjas silpnas, o žvelgiant į šios dienos prognozes, oro sąlygos „Ambersail2“ jachtai prastos, vėjai tikrai nėra aršūs. Laivas yra greitas ir jam reikia didesnio vėjo, tačiau bandysime jį gaudyti ir didinti atstumą nuo kitų laivų“, – kalbėjo jis.

VIDEO: R.Šiugždinis prieš startą „Palermo-Montecarlo“ regatoje: „Laukia sudėtingos sąlygos“

Lietuvių „Volvo65“ jachta regatoje varžysis didžiųjų laivų „Maxi“ grupėje. Ir nors palyginti su konkurentais „Ambersail2“ yra vienas mažesnių laivų, savo balu jis lenkia ne vieną.

Prieš trečiadienį prasidėsiančias lenktynes įgula jėgas išbandė ir treniruotėje – pasiskirstė atsakomybėmis, patikrino laivą. Tiesa, iškilo ir tam tikrų techninių nesklandumų, tačiau laivas šiuo metu tvarkomas ir iki starto bus viskas paruošta.

„Bandysim padaryti viską, ką galime geriausiai. Šios varžybos – labiau navigacinės, jos nereikalaus daug posūkių, manevrų. Distancijoje iš Palermo į Monte Karlą reikės apiplaukti ženklą prie Sardinijos, o paskui plaukimas vyks laisva kryptimi“, – apie lenktynių maršrutą kalbėjo įgulos kapitonas R.Šiugždinis.

Lenktynių startas vyks vaizdingoje Sicilijos Mondelo įlankoje. Tuo pat metu čia vyks ir nacionalinis Italijos kreiserinių jachtų čempionatas.

Dar dieną iki starto Mondelo įlankoje vyko ir regatos „Palermo-Montecarlo“ pristatymas, kuriame dalyvavo daugybė buriuotojų iš skirtingų šalių, žodį tarė ir ankstesnių metų laimėtojai.

Iki šiol 500 jūrmylių trasą greičiausiai įveikti pavyko per 47 valandas, 46 minutes ir 48 sekundes, rekordas buvo pasiektas 2015 metais su taip pat didžųjų laivų grupei priklausančia jachta „Esimit Europa 2“. Tąkart laivo įgulai ankstesnį rekordą pagerinti pavyko valanda ir 15 minučių.

Ar jį dar kartą pagerinti pavyks „Ambersail2“ įgulai, nežinia, tačiau lietuviai varžybose turi realius šansus kovoti dėl prizinės vietos.

„Rekordai priklauso nuo vėjo stiprumo, jo krypties. Bandysime pataikyti į pirmus vėjus – kas pirmas pagaus vėją, tas padidins atstumą nuo kitų laivų. Tą ir bandysime padaryti“, – sakė R.Šiugždinis.

Visas naujienas apie buriavimą sekite projekto „Su vėju!“ puslapyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius