Lietuva jungiasi prie „The Ocean Race“ tvarumo misijos: kas laukia kiekvieno iš mūsų pasukus žaliuoju kursu

Gegužės 7 d. Klaipėdoje prie „The Ocean Race Europe“ Prologo lenktynių starto linijos stojant įspūdingosioms „Volvo 65“ klasės jachtoms, Lietuvos ir pasaulio mokslo, verslo, politikos bei sporto atstovai susirinks išskirtinei diskusijai apie vieną pagrindinių šių varžybų nešamų žinučių – kaip, pasukus Europos žaliuoju kursu, keisis kiekvieno iš mūsų gyvenimas.
„Ambersail-2“. St.Maarten Heineken Regata
„Ambersail-2“. St.Maarten Heineken Regata / Laurens Morel nuotr.

Apie tai, kokią reikšmę ir vertę Europos vykdoma tvarumo politika turės paprastiems žmonėms, konferencijoje „Žaliasis kursas“ diskutuos Europos Komisijos narys, TORE lenktynių globėjas Virginijus Sinkevičius, LR ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, YPO Lithuania valdybos pirmininkas Donatas Dailidė bei kiti, teigiama pranešime žiniasklaidai.

Konferencija remsis gerąja „The Ocean Race“ praktika

„Europos žaliojo kurso sėkmė priklauso ne tik nuo politinių sprendimų, bet ir visuomenės palaikymo ir suvokimo, kodėl tai svarbu, ir kokią naudą tai atneš kiekvienam iš mūsų. Augantis sporto bendruomenių įsitraukimas visame pasaulyje diskutuojant apie aplinkosaugos, klimato kaitos ir tvarumo klausimus yra nepaprastai svarbus. Dėl to džiaugiuosi, kad Lietuvos sporto bendruomenės taip pat imasi iniciatyvos supažindinti visuomenę su Europos žaliojo kurso kryptimis, tikslais bei paskatinti visuomenę įsitraukti į tai, nes tai yra visų mūsų bendras reikalas“, – teigia už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas Europos Komisijos narys, kuris yra ir Klaipėdoje startuosiančių varžybų globėjas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Sinkevičius

„The Ocean Race“ lenktynių aplink pasaulį praktika organizuoti interaktyvias konferencijas bei į lenktynių procesą integruoti tiesioginį bendradarbiavimą su mokslo bendruomene, dirbančia ties tvarumo, vandenynų ekologijos bei globalinio atšilimo klausimais, duoda puikių rezultatų. Sportas yra patraukli ir visuomenę išjudinanti platforma – tą rodo ne tik faktas, jog jų organizuojami renginiai susilaukia didžiulio visuomenės aktyvumo bei dėmesio, bet ir pelnytas prestižinis Sporto industrijos apdovanojimų įvertinimas už tvarumo vystymą.

Pasak „The Ocean Race“ vadovo Richardo Brisiaus, jų siekis ir mintis yra pasinaudoti sporto platforma, kad tvariems pokyčiams įkvėptų milijonus žmonių.

„Tvarumas yra integruotas į „The Ocean Race“ DNR ir mes jaučiame pareigą išnaudoti savo sukuriamą dėmesio ir poveikio momentą kaip katalizatorių tolimesniems darbams vardan tvaresnio vandenyno“, – teigia R.Brisius.

Christophe Jouany nuotr./„Ambersail-2“
Christophe Jouany nuotr./„Ambersail-2“

Susivienys mokslo, politikos, verslo ir sporto atstovai

Gegužės 7 d. nuo 10:00 iki 13:00 val. vyksiančioje „Ambersail-2“ komandos organizuojamoje konferencijoje skirtingus „Žaliojo kurso“ aspektus bei jų tiesioginę reikšmę skirtingoms visuomenės grupėms nagrinės tiek pats eurokomisaras, tiek įvairūs Lietuvos politikos, verslo, mokslo bei paties „The Ocean Race“ atstovai.

LR ministrė pirmininkė I. Šimonytė pristatys Lietuvos, kaip „žaliosios“ ekonomikos lyderės viziją. Aplinkos ministras Simonas Gentvilas įvardins „Žaliojo kurso“ uždavinius Lietuvos valdžiai ir visuomenei. Verslo ir pramonės atstovai papasakos, kokius pokyčius visuomenei atneš „žaliosios“ inovacijos. „YPO Lithuania“ valdybos pirmininkas Donatas Dailidė pateiks verslo įmonių pavyzdžius, kurie demonstruoja „žaliosios“ ekonomikos naudą visuomenei.

„The Ocean Race“ atstovai – „The Ocean Race“ vadovas Richardas Brisius, ir jų tvarumo programos vadovė Anne-Cecile Turner – pasidalins savo patirtimi, kaip buriavimas, bendradarbiaudamas su verslu, gali prisidėti prie pasaulio tvarumo ir į „žaliųjų“ tikslų įgyvendinimą įtraukti visuomenę.

„Šią konferenciją organizuojame, nes tvarumo klausimas yra vienas pagrindinių mūsų komandos prioritetų. Visiškai sutinkame su „The Ocean Race“ nuostata, jog šios lenktynės, sutraukiančios tokį didžiulį dėmesį visame pasaulyje, nėra tik sporto įvykis – tai turi būti ir yra lenktynės su tikslu („racing with purpose“). Šis tikslas – tvari ir „žalia“ mūsų vandenynų ir mūsų planetos ateitis“, – teigia „The Ocean Race“ „Ambersail-2“ globalios programos vadovas Regimantas Buožius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Regimantas Buožius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Regimantas Buožius

„Ambersail-2“ planuose – ir daugiau „žaliosios“ lyderystės veiksmų

Pasak R.Buožiaus, ši konferencija – tik viena iš daugelio iniciatyvų, kurių „Ambersail-2“ komanda, siekdama imtis lyderystės tvarumo klausimais Baltijos regione, imsis TORE varžybų metu. Pavyzdžiui, visos varžybų distancijos metu įgula jachtoje gabens specialią mokslinę įrangą, leidžiančią surinkti skirtingų akvatorijų vandens pavyzdžius, kuriuos vėliau tyrinės Europos mokslininkai bei įvertins jų užterštumą mikroplastiku.

Pasak „Žaliojo kurso“ konferencijoje taip pat dalyvausiančio Klaipėdos universiteto prorektoriaus Dariaus Daunio, tokio pobūdžio iniciatyvos yra be galo sveikintinos ir iš tiesų padeda mokslui lengviau žengti į priekį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Daunys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Daunys

„Labai džiugu, kad Lietuvos buriuotojai gyvena ne tik lenktynių principais, bet stengiasi prisidėti ir prie globalių problemų sprendimų bei pagalbos mokslui. Tai – labai gražus žingsnis. Manau, kad tokio pobūdžio iniciatyvos, kai įtraukiama didelė pilietinės visuomenės dalis, kai lenktynių metu renkama mokslui reikalinga medžiaga, yra mokslo ateitis, nes leidžia mokslininkams gauti tokių duomenų ir tokius jų kiekius, kurių jie, veikdami vieni, gauti negalėtų“, –teigia D.Daunys, kuris konferencijoje ruošiasi pristatyti dabartinę Baltijos jūros ekologinės būklės padėtį.

„Žaliojo kurso“ konferencija vyks Klaipėdoje, gegužės 7 d. 10:00-13:00 dienomis. Visą informaciją apie ją galima rasti čia. Konferenciją galėsite stebėti tiesiogiai portale 15min. TORE lenktynės Klaipėdoje startuos 7-9 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius