Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penki skaudžiausi Lietuvos krepšinio rinktinės pralaimėjimai

Lietuviai visada garsėjo kaip krepšinio tauta. Vis dėlto, net ir reguliarūs įvairių turnyrų favoritai yra patyrę itin skaudžių nesėkmių. Pateikiame jums TOP 5 skaudžiausius Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės pralaimėjimus.
Lietuvos krepšinio rinktinė
Lietuvos krepšininkai po rungtynių su Bosnija ir Hercegovina / Tomo Tumalovičiaus nuotr.

1. Makedonija 66:65 Lietuva, 2011 metų Europos čempionato ketvirtfinalis

Šis pralaimėjimas per kelias valandas išliejo daugiau lietuvių ašarų, nei iki tol kada nors istorijoje per tokį trumpą laiką. Turnyro šeimininkai nusileido čempionato debiutantams,  niekuo nepasižyminčiai Makedonijos rinktinei, kuri atėmė šansą iš lietuvių pirmąkart savų žiūrovų akivaizdoje pasiekti senojo žemyno čempionų titulą.

Bo McCalebas, Predragas Samardžiskis, Pero Antičius, Vlado Ilievskis ir broliai Stojanovskiai – šias pavardes visam gyvenimui įsiminė Lietuvos krepšinio sirgaliai.

VIDEO: Apžvalga

2. JAV 85:83 Lietuva, 2000 metų Sidnėjaus olimpinių žaidynių pusfinalis 

Nenugalimoji Jungtinių Amerikos Valstijų „svajonių komanda" į olimpines žaidynes eilinį sykį atvyko tik išsivežti aukso medalius ir apginti geriausios pasaulio komandos titulą.

Vis dėlto, Jasono Kiddo, Vince'o Carterio ir Ray Alleno vedami daugkartiniai pasaulio čempionai pusfinalyje kiek netikėtai sulaukė rimto pasipriešinimo – kitoje barikadų pusėje stojo ambicinga Lietuvos rinktinė.

Ir tik netaiklūs Ramūno Šiškausko baudų metimai bei keli neatkovoti kamuoliai po savo krepšiu rungtynių pabaigoje lėmė lietuvių nesėkmę, buvus jau per žingsnį nuo pasaulinio lygio sensacijos.

VIDEO: Apžvalga

3. Lietuva 91:100 Italija, 2004 metų Atėnų olimpinių žaidynių pusfinalis 

Europos čempionės Lietuvos viltis laimėti olimpinį auksą šįkart nužudė niekuo nepasižyminti Italijos komanda – galingą jėgą po krepšiais turėję mūsiškiai nesugebėjo sustabdyti tolimus metimus tą dieną fantastiškai mėčiusių pietiečių.

Arvydo Macijausko, Šarūno Jasikevičiaus ir Sauliaus Štombergo čempionišką kariauną nugalėjo Gianluca Basile su kompanija – būsimasis Barselonos „Regal Barcelona" universalusis gynėjas pelnė 31 tašką ir pataikė net 7 tritaškius, o visa Italijos komanda iš toli atakavo nerealiu 64 proc. taiklumu – iš viso „įsmeigė" net 18 tolimų metimų iš 28 bandymų.

Italai dar dabar didžiuojasi kadaise patiesę didžiąją krepšinio tautą.

VIDEO: Italų tritaškiai Atėnų olimpiados pusfinalyje (18/28)

4. Jugoslavija 96:90 Lietuva, 1995 metų Europos pirmenybių finalas

Ši nesėkmė viename gražiausių ir skandalingiausių visų laikų Europos čempionato finale privertė išriedėti net ir geriausio visų laikų Lietuvos krepšininko Arvydo Sabonio ašarą.

Jau prieš rungtynes Graikijos žiniasklaidoje pasklido informacija, jog arbitrai neleis šių pirmenybių laimėti Lietuvai. Abejotini teisėjų sprendimai visų rungtynių metu trukdė mūsiškiams siekti po daugiau nei 50 metų pertraukos susigrąžinti senojo žemyno čempionų titulą, o susitikimo pabaigoje lietuvių nervai nebeatlaikė – po Arvydo Sabonio techninės pražangos nusprendė rungtynių nebetęsti.

Nors Jugoslavijos krepšininkai ir „išprašė" lietuvius grįžti į aikštę užbaigti to, ką visi pradėjo, tačiau stebuklo sukurti nepavyko – Lietuva pralaimėjo ir šią klaidą sugebėjo ištaisyti tik po aštuonerių metų.

Vieną pavardę iš šio turnyro taip pat praverstų atsiminti – lietuvius nužudė net 41 tašką surinkęs dabartinis Serbijos rinktinės treneris Aleksandras Džordevičius, pataikęs net 9 tritaškius iš 12 bandymų. 

VIDEO: 1995 metų Europos krepšinio čempionato finalo epizodai

5. Ispanija 74:72 Lietuva, 1999 metų Europos čempionato ketvirtfinalis 

Vos sykį iki šių rungtynių suklupę lietuviai ir vėl buvo nusiteikę pergalingam žygiui, tačiau jau ketvirtfinalyje mūsiškiai sutiko itin nepalankų varžovą, sunkiai įsibėgėjusį, tačiau iki pat finalo vėliau nukeliavusį, Ispanijos desantą.

Ispanams viiškai pavyko išjungti iš žaidimo Arvydą Sabonį, kuris labai nervinosi ir galiausiai paliko aikštę už penkias pražangas. Tuo metu ACB lygos rekordininkas, puolėjas Alberto Herreros pelnė net 28 taškus bei, kaip vėliau paaiškėjo, eilinį kartą tapo rezultatyviausiu turnyro žaidėju.

Tąkart Prancūzijoje likus 18 sekundžių iki rungtynių pabaigos rezultatą išlygino Artūro Karnisovo tritaškis, tačiau suplanuota Dainiaus Adomaičio pražanga rezultatų nedavė. Ispanai sumetė abu baudos metimus, o Š.Jasikevičiaus dvitaškis paskutinėmis sekundėmis skriejo pro šalį.  Lietuva neteko realios galimybės laimėti Europos auksą, nes būsimuosius Europos čmpionus Italiją lietuviai prieš tai buvo įveikę net 16 taškų skirtumu.

VIDEO: Apžvalga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius