Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio čempionato A grupė: Kataras, Senegalas, Ekvadoras ir Nyderlandai

15min pristato 2022-ųjų FIFA pasaulio futbolo čempionato dalyvius. A grupė, kurioje žais Kataras, Senegalas, Ekvadoras ir Nyderlandai.
A grupė
A grupė / „Scanpix“ nuotr.

Kataras

Shirt badge/Association crest

Tik vienai pasaulio čempionato šeimininkų šaliai per visą istoriją nepavyko įveikti grupių etapo. Kataras stengsis nebūti antra tokia komanda.

Naftos ir dujų turtingas Kataras pastarąjį dešimtmetį buvo daug kritikuojamas už tai, kad pažeisdamas žmogaus teises išleido milijardus stadionų ir infrastruktūros projektams ir remia akademiją, kuri pritraukia jaunus žaidėjus iš viso pasaulio.

Kataras bus vienintelė komanda per visą turnyro istoriją, kuri žais pasaulio futbolo čempionate, nors niekada nebuvo į jį patekusi, nes šeimininkai automatiškai gauna vietas.

Vienintelė išimtis iš šios taisyklės buvo Italija, kuri 1934 m. buvo antrojo pasaulio futbolo čempionato šeimininkė ir kuriai, kad patektų į čempionatą, reikėjo įveikti Graikiją.

Artimiausias keturias savaites visų akys bus nukreiptos į Katarą – pirmąją arabų šalį, kurioje vyks pasaulio futbolo čempionatas.

Sekmadienio vakarą „broliai“, kaip vadinama vietos rinktinė, turnyro atidarymo rungtynėse susitiks su Ekvadoru. A grupėje katariečiai taip pat žais su Senegalu ir Nyderlandais.

„Turnyre mūsų laukia sunkios rungtynės, – neabejoja Kataro treneris Felixas Sanchezas. – Susitiksime su labai stipriomis komandomis, kurios yra pripratusios dalyvauti pasaulio čempionate. Jei parodysime viską, ką galime, galėsime varžytis“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Felixas Sanchezas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Felixas Sanchezas

Pietų Afrikos Respublika 2010 m. yra vienintelė šalis šeimininkė, kuriai nepavyko įveikti pirmojo etapo. Turnyrą yra laimėję šeši šeimininkai, paskutinį kartą 1998 m. – Prancūzija.

Kataras turnyrui ruošėsi daug žaisdamas.

2019 m. Azijos taurės čempionai priėmė kvietimus žaisti 2019 m. „Copa America“ ir 2021 m. CONCACAF „Aukso taurės“ turnyruose ir kiekviename iš jų pasirodė garbingai.

„Copa America“ turnyre jie 0:2 pralaimėjo Argentinai, o „Aukso taurės“ turnyre pasiekė pusfinalį, kuriame 0:1 nusileido Jungtinėms Amerikos Valstijoms.

Tada Kataras UEFA kvietimu sužaidė 10 draugiškų rungtynių Europoje, kad įgytų daugiau rungtynių patirties.

Rezultatai buvo visokie. Katariečiai įveikė Liuksemburgą ir Azerbaidžaną, tačiau pralaimėjo Serbijai ir Portugalijai.

Nuo 2017 m. komandą treniruojantis ispanas F.Sanchezas pripažino, kad pralaimėjimai Portugalijai 1:3 ir 0:3 prieš kiek daugiau nei metus buvo savotiški žadintuvai.

„Žinome, kad kai žaidžiame su aukščiausio lygio komandomis, mums būna sunku“, – neslėpė strategas.

Rugsėjį Kataras sužaidė lygiosiomis 2:2 su Čile, prieš tai Austrijoje vykusiose draugiškose rungtynėse 0:2 pralaimėjo Kanadai. Po to spalį katariečiai dar vieneriose draugiškose rungtynėse 2:0 nugalėjo Gvatemalą.

Kataro treneriai pirmenybę teikia 5–3–2 taktinei schemai, kurioje daug kliaujamasi kontratakomis.

Jie yra „organizuoti ir drausmingi“, – Katarą įvertino Kanados treneris Johnas Herdmanas po savo komandos pergalės neseniai vykusiose draugiškose rungtynėse.

Rinktinė negali pasigirti garsiomis žvaigždėmis, tačiau katariečiai yra stiprūs komandine dvasia. Visa sudėtis, kurią F.Sanchesas subūrė, žaidžia Kataro vietinėje lygoje, o daugelis jų baigė Dohos „Aspire“ akademiją.

Atakoje išsiskiria Almoezas Ali, kuris buvo rezultatyviausias tiek „Aukso taurės“, tiek 2019 m. Azijos čempionato žaidėjas.

Universalumu garsėjantis Hassanas Al Haydosas yra labiausiai patyręs Kataro žaidėjas – jis rinktinėje sužaidė daugiau nei 160 mačų.

Akramas Afifas yra energingas puolėjas, prieš grįždamas į Katarą trumpai žaidė Belgijoje ir Ispanijoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Akramas Afifas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Akramas Afifas

Dar visai neseniai Jungtiniai Arabų Emyratai buvo apskundę Katarą, jog šis būtų diskvalifikuotas iš Azijos taurės turnyro, nes buvo įsitikinę, jog A.Ali ir gynėjas Bassamas Al Rawi neturėjo teisės atstovauti Katarui, nes gimė atitinkamai Sudane ir Irake. Visgi Tarptautinis sporto arbitražo teismas priėmė Katarui palankų sprendimą.

Neaišku, kaip šurmulys už aikštės ribų paveiks Kataro futbolininkus. Vakarų žiniasklaida vis garsiau kalba apie žmogaus teisių pažeidimus ir tūkstančius prarastų gyvybių, kurių pareikalavo pasaulio čempionato stadionų statybos.

Sudėtis

Vartininkai: Saad Al-Sheeb (Al-Sadd), Meshaal Barsham (Al-Sadd), Yousef Hassan (Al-Gharafa)
Gynėjai: Pedro Miguel (Al-Sadd), Musaab Khidir (Al-Sadd), Tarek Salman (Al-Sadd), Bassam Al-Rawi (Al-Duhail), Boualem Khoukhi (Al-Sadd), Abdelkarim Hassan (Al-Sadd), Ismaeel Mohammad (Al-Duhail), Homam Ahmed (Al-Gharafa), Jassem Gaber (Al-Arabi)
Saugai: Ali Asad (Al-Sadd), Assim Modibo (Al-Duhail), Mohammed Waad (Al-Sadd), Salem Al-Hajri (Al-Sadd), Moustafa Tarek (Al-Sadd), Karim Boudiaf (Al-Duhail), Abdelaziz Hatim (Al-Rayyan)
Puolėjai: Naif Alhadhrami (Al-Rayyan), Ahmed Alaaeldin (Al-Gharafa), Hassan Al-Haydos (Al-Sadd), Khalid Muneer (Al-Wakrah), Akram Afif (Al-Sadd), Almoez Ali (Al-Duhail), Mohamed Muntari (Al-Duhail).

Treneris

Felixas Sachezas (Ispanija)

Ekvadoras

Shirt badge/Association crest

Nors jis nebuvo pirmasis Ekvadoro pasirinkimas, Gustavo Alfaro ves rinktinę pasaulio čempionate Katare.

Argentinietis, dirbęs Buenos „Boca Juniors“ klube, 2020 m. rugpjūtį perėmė Ekvadoro rinktinę iš Jordi Cruyffo, kuris dėl koronaviruso pandemijos sukelto chaoso nė karto taip ir neišvedė komandos į aikštę.

G.Alfaro išvyko iš Buenos Airių ir perėmė komandą, kuri turi daug talento, bet prieš metus „Copa America“ turnyre savo grupėje užėmė paskutinę vietą.

Per savo pirmąją spaudos konferenciją strategas pareiškė, kad Ekvadoras turi daugiau galvoti apie ateitį nei dabartį.

„Noriu būti šio proceso dalis, – sakė G.Alfaro. – Noriu, kad augtume ir formuotume komandą, o mūsų svajonė yra žaisti pasaulio čempionate.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gustavo Alfaro
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gustavo Alfaro

Ekvadoras jame dalyvaus – tai bus ketvirtas komandos pasirodymas planetos pirmenybėse nuo 2002-ųjų. Praėjusias pirmenybes Rusijoje Ekvadoras praleido.

Jauna ir fiziškai pajėgi Ekvadoro rinktinė buvo labai efektyvi Pietų Amerikos atrankos varžybose, o ypač sostinėje Kite, esančiame 2850 metrų virš jūros lygio. 18 iš 26 taškų ekvadoriečiai pelnė žaisdami namuose.

Katare šio pranašumo Ekvadoras neturės, bet tokie žaidėjai kaip gynėjas Piero Hincapié, puolėjai Gonzalo Plata ir Enneris Valencia turi pakankamai meistriškumo, jog pridarytų varžovams daug problemų.

Kai prieš metus Ekvadoras 2:0 įveikė Čilę, tik trys žaidėjas buvo vyresni nei 23 metų amžiaus. Tad nieko keisto, kad G.Alfaro mėgsta greitą ir fizine jėga paremtą futbolą.

Tiesa, rugsėjo mėnesį vykusiose draugiškose rungtynėse su Saudo Arabija ir Japonija Ekvadoro atakos stipriai strigo.

Rakto nuo varžovų vartų nerado ne tik E.Valencia, bet taip pat ir kiti – Michaelis Estrada, Renato Ibarra, Ángelis Mena, Djorkaeffas Reasco.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Enneris Valencia
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Enneris Valencia

„Mums reikia vėl pajausti įvarčių skonį“, – prieš šį pasaulio čempionatą nerimavo G.Alfaro.

Į Katarą ekvadoriečiai atvyko po ilgos teisinės kovos, kai Čilė ir Peru pateikė skundą dėl gynėjo Byrono Castillo pilietybės.

Netrukus po to, kai Ekvadoras užsitikrino vietą pasaulio futbolo čempionate, Čilės futbolo federacija pareiškė, kad futbolininkas iš tikrųjų yra Kolumbijos pilietis, todėl neturi teisės dalyvauti čempionate.

Visgi Tarptautinis sporto arbitražo teismas buvo palankus Ekvadorui.

Sudėtis

Vartininkai: Moises Ramirez (Independiente del Valle), Alexander Dominguez (LDU Quito), Hernan Galindez (Aucas).

Gynėjai: Piero Hincapie (Bayer Leverkusen), Robert Arboleda (Sao Paulo), Pervis Estupinan (Brighton), Angelo Preciado (Genk), Jackson Porozo (Troyes), Xavier Arreaga (Seattle Sounders), Diego Palacios (Los Angeles FC), Felix Torres (Santos Laguna), William Pacho (Royal Antwerp).

Saugai: Carlos Gruezo (Augsburg), Jose Cifuente (Los Angeles FC), Alan Franco (Talleres), Moises Caicedo (Brighton), Angel Mena (Club Leon), Jeremy Sarmiento (Brighton), Jhegson Mendez (Los Angeles FC), Ayrton Preciado (Santos Laguna), Gonzalo Plata (Real Valladolid), Romario Ibarra (Santos Laguna).

Puolėjai: Djorkaeff Reasco (Newell's Old Boys), Kevin Rodriguez (Imbabura), Michael Estrada (Cruz Azul), Enner Valencia (Fenerbahce).

Treneris

Gustavo Alfaro (Argentina).

Senegalas

Shirt badge/Association crest

Prieš pasaulio čempionatą visas Senegalas neramiai laukė žinių iš traumą patyrusio lyderio stovyklos, bet dabartinė rinktinė turi kur kas daugiau nei tik Sadio Mané.

Senegalo komandoje žaidžia stipriausių Europos lygų žaidėjai, tad daugelio nuomone, tai yra geriausia Afrikos komanda, kuri kada nors dalyvavo pasaulio čempionate. Ar tai reiškia, kad Senegalas gali tapti pirmąja Afrikos komanda, pasiekusia pasaulio čempionato pusfinalį?

S.Mané yra akivaizdžiai ryškiausia komandos žvaigždė, bet vartininkas Édouardas Mendy, gynėjas Kalidou Koulibaly, vidurio saugai Idrissa Gueye ir Cheikhou Kouyaté ar puolėjas Ismaila Sarras taip pat yra pasiruošę bet kada perimti lyderio vaidmenį.

Kolektyvas į Katarą vyksta iš dalies išpildęs savo pažadą, kai vasario mėnesį laimėjo pirmą šalies istorijoje Afrikos čempionų titulą.

Senegalas Kamerūne pagaliau nutraukė prakeiksmą, nes kelis dešimtmečius buvo vadinama geriausia rinktine, niekada taip ir nelaimėjusia Afrikos čempionų titulo.

„Scanpix“ nuotr./Aliou Cisse
„Scanpix“ nuotr./Aliou Cisse

Pasaulio čempionate Senegalas dalyvauja trečią kartą ir pirmajame čempionato mače Senegalo laukia rimta akistata su Nyderlandais.

Nors prieš pat pirmenybes S.Mane patyrė traumą, Aliou Cisse nusprendė vežtis savo lyderį į pirmenybes ir viliasi, kad jis spės pasveikti.

30 metų S.Manė buvo pasiekęs geriausią formą karjeroje.

Vienam geriausių savo kartos Afrikos futbolininkų tai, ko gero, yra paskutinė galimybė palikti ženklų pėdsaką pasaulio čempionatų istorijoje. Puolėjas sklandžiai perėjo iš „Premier“ lygos į „Bundesliga“ ir reguliariai mušė įvarčius Miuncheno „Bayern“ klube.

Bet net jei jis ir negalės žaisti, Senegalas turi daugybę kitų variantų – greitąjį Ismailą Sarrą, Boulaye Dia ar Famarą Diédhiou.

Iki šiol geriausias Senegalo pasirodymas pasaulio futbolo čempionate buvo 2002-aisiais, kai jis įveikė čempionės titulą ginančią Prancūziją ir tapo tik antrąja Afrikos komanda (po Kamerūno 1990 m.), pasiekusia ketvirtfinalį.

Dabartinė Senegalo komanda turi gyvą tos istorijos priminimą – trenerį A.Cissé, kuris buvo 2002-ųjų komandos kapitonas.

Imago / Scanpix nuotr./Sadio Mane
Imago / Scanpix nuotr./Sadio Mane

A.Cissé vadovauja Senegalo rinktinei nuo 2015 m. Tai vienas iš retų pavyzdžių, kai treneris rinktinei vadovauja taip ilgai.

Už pasitikėjimą Aliou šiemet atsidėkojo, pagaliau laimėjęs Afrikos čempiono titulą, ko jam nepavyko padaryti būnant kapitonu.

2002 m. pasaulio čempionate rungtyniavę žaidėjai dažnai vadinami Senegalo auksine karta. Visgi ši komanda visais atžvilgiais yra geresnė. Belieka tik tai įrodyti aikštėje.

Tarp didžiausių netekčių vertėtų pažymėti traumą patyrusį Bounda Sarrą.

Sudėtis

Vartininkai: Seny Dieng (Queens Park Rangers), Alfred Gomis (Rennes), Edouard Mendy (Chelsea).

Gynėjai: Fode Ballo-Toure (AC Milan), Pape Abdou Cisse (Olympiakos), Abdou Diallo (RB Leipzig), Ismail Jakobs (Monaco), Kalidou Koulibaly (Chelsea), Formose Mendy (Amiens), Youssouf Sabaly (Real Betis).

Saugai: Pathe Ciss (Rayo Vallecano), Krepin Diatta (Monaco), Idrissa Gana Gueye (Everton), Pape Gueye (Marseille), Cheikhou Kouyate (Nottingham Forest), Mamadou Loum Ndiaye (Reading), Nampalys Mendy (Leicester City), Moustapha Name (Pafos), Pape Matar Sarr (Tottenham Hotspur).

Puolėjai: Boulaye Dia (Salernitana), Famara Diedhiou (Alanyaspor), Bamba Dieng (Marseille), Nicolas Jackson (Villarreal), Sadio Mane (Bayern Munich), Iliman Ndiaye (Sheffield United), Ismaila Sarr (Watford).

Treneris

Aliou Cisse

Nyderlandai

Shirt badge/Association crest

Praėjus aštuoneriems metams po to, kai Nyderlandai Brazilijoje pateko į pusfinalį, Louisas van Gaalas grįžta dar kartą bandyti iškovoti pirmąjį savo šaliai pasaulio čempionų titulą.

L.van Gaalo taktiniai gebėjimai ir patirtis bus labai svarbūs faktoriai jaunai komandai, kuri praėjusių metų Europos čempionate, vadovaujant Frankui de Boerui, nepateko net į ketvirtfinalį.

Nuo tada, kai 71 metų L.van Gaalas trečią kartą perėmė vairą, komanda yra nepralaimėjusi 15 rungtynių, dukart įveikė Belgiją ir pateko į Tautų lygos finalo ketvertą.

Patyrusiam strategui pavyko išvesti Nyderlandų futbolą iš sąstingio, nors balandžio mėnesį treneris prisipažino, jog gydosi nuo agresyvios prostatos vėžio formos.

71 metų treneris turi daug patirties. 1995 m. jis jauną „Ajax“ komandą atvedė iki Čempionų lygos triumfo, vėliau vadovavo tokiems Europos futbolo milžinams kaip „Barcelona“, Miuncheno „Bayern“ ir „Manchester United“.

Lemiamas momentas per visą L.van Gaalo trenerio karjerą buvo jo sprendimas 2014 m. pasaulio futbolo čempionato ketvirtfinalio rungtynėse su Kosta Rika (0:0) paskutinę pratęsimo minutę į aikštę įvesti atsarginį vartininką Timą Krulą.

Imago / Scanpix nuotr./Louisas van Gaalas
Imago / Scanpix nuotr./Louisas van Gaalas

T.Krulas atrėmė du baudinius ir ši pergalė nusiuntė Nyderlandus į pusfinalį. Ten olandai po dar vienos baudinių serijos pralaimėjo Argentinai. Vartuose stovėjo Jasperas Cillessenas, kuris į šį čempionatą nebuvo pakviestas.

L.van Gaalas atvirai kritikavo Katarą kaip turnyro šeimininką, vadindamas tai „absurdišku“ sprendimu, kurį lėmė komerciniai interesai.

Prieš kiekvieną didelį turnyrą tarp olandų sirgalių vyksta aršios diskusijos, ar Nyderlandai turėtų žaisti keturių, ar trijų gynėjų linija.

Pats L.van Gaalas dažnai keičia taktinę schemą net mačo metu ir tvirtina, kad „varžovas turi taikytis prie jo komandos, o ne atvirkščiai“.

Memphis Depay buvo viena ryškiausių pasaulio futbolo čempionato Brazilijoje žvaigždžių. Pastaruoju metu jis dažniausiai trynė „Barcelona“ suolą ir stebėjo Roberto Lewandowskio žaidimą.

Maža to, puolėjas dar ir turėjo traumą, bet treneris vis tiek įtraukė jį į galutinę sudėtį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Memphis Depay
AFP/„Scanpix“ nuotr./Memphis Depay

Tai kiek nustebino, nes L.van Gaalas praeityje yra sakęs, jog renkasi tik tuos žaidėjus, kurie reguliariai žaidžia klubuose.

Birželio mėnesį į Velso vartus įmušęs M.Depay šiuo metu nacionalinėje komandoje kartu su Klaasu Janu Huntelaaru yra įmušę po 42 įvarčius ir nusileidžia tik 50 kartų pasižymėjusiam Robinui van Persie.

Tris kartus pasaulio vicečempionais tapę Nyderlandai yra aiškūs grupės favoritai ir vis dažniau pasvarsto apie auksinį trofėjų.

„Skirtingai nei daugelis kitų trenerių, galiu pasakyti, kad mano komanda yra pajėgi tapti pasaulio čempione“, – kalba L.van Gaalas.

Sudėtis

Vartininkai: Justin Bijlow (Feyenoord), Andries Noppert (Heerenveen), Remko Pasveer (Ajax).

Gynėjai: Nathan Ake (Manchester City), Daley Blind (Ajax), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Inter Milan), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Matthijs de Ligt (Bayern Munich), Tyrell Malacia (Manchester United), Jurrien Timber (Ajax), Stefan de Vrij (Inter Milan).

Saugai: Steven Berghuis (Ajax), Frenkie de Jong (Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (Atalanta), Marten de Roon (Atalanta), Xavi Simons (PSV Eindhoven), Kenneth Taylor (Ajax).

Puolėjai: Steven Bergwijn (Ajax), Memphis Depay (Barcelona), Cody Gakpo (PSV), Vincent Janssen (Antwerp), Luuk de Jong (PSV), Noah Lang (Club Brugge), Wout Weghorst (Besiktas).

Treneris

Louis van Gaal

Parengta pagal AP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius